maanantai 29. syyskuuta 2014

Demokratia, tasa-arvo ja ihmisarvo

Viime viikolla klubilla oli aiheena demokratia. Olen pureskellut tätä nyt yli viikonlopun ja jopa siihen liittyen sitä, että ymmärretäänkö edes Suomessa, mitä demokratia käytännössä tarkoittaa? Äänestäminen vaaleissa ei ole pakollista (joissain maissa se on, jos jättää äänestämättä, saa esim. sakon), mutta onko ns. "hiljaisten puolue" todellakin katsottavissa kannanotoksi, vai onko se vain sitä, ettei ymmärretä sitä, miten tärkeä jokaisen ääni on? Meillä on onneksi OIKEUS äänestää ja sanoa mielipiteensä, mitä ei monissa maissa edelleenkään ole tarjolla.

Mitä tulee taas tasa-arvoon esimerkiksi sukupuolten välillä, on tosiasia edelleen se, että naisen euro on noin 82 senttiä. Kahden sentin parannus on tapahtunut noin kymmenessä vuodessa! Hidasta, sanon minä, mutta asenteiden muutos ei suju niin nopeasti, varsinkin kun esimerkiksi media elää osin edelleen maailmalla vanhojen Suomi-filmien kaltaista unelmaa rummuttaen; köyhä piikatyttö ja ison talon ainoa poika tapaavat ja rakastuvat, ja kaikkien vaikeuksien kautta purjehtivat avioliiton onneen laulunluritusten säestämänä.

Harvemmin kerrotaan, miten auvoinen yhteiselo sen jälkeen sujuu ja mitä pariskunnalle kuuluu esimerkiksi 50 vuoden päästä? Monesko avioliitto silloin on molemmilla menossa tms.

No, kärjistystä, mutta monissa maissa edelleen nuorilla tytöillä on kaksi vaihtoehtoa; joko mennä naimisiin tai opiskella. Vielä useammin vaihtoehdot kutistuvat vielä tästäkin. Pakkoavioliitot ja naisten kunniamurhat, tai vaimojen murhat ja pahoinpitelyt ovat kylmä tosiasia tänäkin päivänä. Jos heidän siis ylipäätään annetaan edes elää.

Tämä aasinsiltana seuraavaan... Haluaisin teidän katsovan allaolevan videon. Se on englanninkielinen, mutta ilman kielitaitoakin pointti selviää kyllä. Loppuhuipennus on kertakaikkinen ja herätti ainakin minussa hämmennystä, kysymyksiä, suoranaista kiukkuakin....

Katsokaa ja kommentoikaa. Kestää n. 38 minuuttia.





1 kommentti:

  1. Sanaton olo. Videon päätyttyä katson ulos syyskellertyvää kirkkaana loistavaa koivua ja sinitaivasta. Me tiedämme asioista emmekä tiedä.

    VastaaPoista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!