lauantai 20. syyskuuta 2014

Parsakaali ja sen terveyshyödyt + keittoresepti

Parsakaali on presidentti Obaman suosikkivihannes, eikä suotta, sillä tämän kasvin syömisellä on todella paljon hyötyjä. Parsakaali eli brokkoli sisältää todella paljon hyödyllisiä aineita, muun muassa 100 g parsakaalta sisältää 150% päivän C-vitamiinin tarpeestasi (raakana), sinkkiä ja fytonutrientteja (antioksidantteja), joten sellainen annos päivittäin auttaa taistelussa flunssaa vastaan.

C-vitamiinin lisäksi parsakaali on erinomainen beetakaroteenin (A-vitamiinin esiaste), kalsiumin, K-vitamiinin, magnesiumin ja foolihapon (B6), sekä kuidun lähde. Puolet kuidusta on liukenevaa ja puolet liukenematonta. Kaloreita se sisältää vain 34 per 100g.



Brokkolilla on myös todettu olevan terapeuttisia vaikutuksia moniin sairauksiin, kuten verenpaineeseen, tiettyihin syöpiin, korkeaan kolesteroliin, D-vitamiinin puutokseen jne. Kerronpa hiukan tarkemmin. Tässä täytyy kuitenkin muistuttaa, että lisää tutkimusta tarvitaan, ja että parsakaali toimii parhaiten raakana tai kevyesti höyrytettynä (tai wokattuna).

Kolesterolia alentava vaikutus liittyy kuituihin. Tässä yhteydessä se toimii parhaiten kevyesti höyrytettynä. Ruoansulatuskanavassa se sitoo sappihappoja ja auttaa niitä poistumaan kehosta luonnollisesti.

Parsakaali ei itsessään sisällä D-vitamiinia, mutta kehon normaaliin D-vitamiinibalanssiin vaikuttavat muutkin vitamiinit, kuten A ja K, joita parsakaali sisältää runsaasti.

Parsakaali sisältää kamferoli-nimistä flavonoidia, joka vähentää allergioita aiheuttavien aineiden määrää elimistössä. Tämä seikka tulee käsitystä parsakaalen tulehdusta lievittävistä ominaisuuksista.

Mitä tulee syöpiin, kuitupitoinen ravinto auttaa paksusuolensyövän ehkäisemisessä. Jos syöt parsakaalta kolmasti kuukaudessa, voit potentiaalisesti ehkäistä virtsarakon syöpää, lisää aiheesta täällä. Parsakaali sisältää myös sulforafaania, joka ehkäisee syöpiä, erityisesti rintasyöpää.

Sulforafaanin on todettu olevan myös hyväksi korkeasta verensokerista kärsivien (ja diabeetikkojen) verisuonille. Pitkään jatkunut korkea verensokeri tuottaa elimistöön myrkyllisiä superoksideja, jotka härskiinnyttävät soluja. Ne vaikuttavat verisuonten seinämien soluihin ja niiden geeneihin, josta johtuen solujen toimintaan tulee pysyviä muutoksia. Tämä vaikutus tulee ilmi esimerkiksi diabeetikon näön heikkenemisenä. Myös hermojen ja ihon verisuonitus (pienet verisuonet) alkavat ensiksi kärsiä korkeasta sokeripitoisuudesta ja sokerin myrkyllisistä aineenvaihduntatuotteista. Sulforafaani voi suojella sydäntä ja verisuonia näiltä myrkyiltä ja niiden aiheuttamalta tuholta.

Samalla tavalla sulforamaani toimii esimerkiksi artroosissa; se estää rustojen tuhoutumista aiheuttavan entsyymin sieppaamalla molekyylit, jotka aiheuttavat tulehdusta.

Jos puhutaan kehon detoxista, voin sanoa, että kaikkiin markkinoilla oleviin humpuukisysteemeihin en usko, mutta parsakaali on kasvis, joka puhdistaa kehoa, koska se sisältää muitakin glukosinolaatteja kuin sulforafaania. Näistä glukorafaniini, glukonasturtiaani ja glukobrassikiini ovat kolme ainetta, joita parsakaali sisältää erityisenä kombinaationa. Nämä kolme ainetta yhdessä  tukevat kehon omaa detox-systeemiä ja auttavat sitä neutralisoimaan ja eliminoimaan vaarallisia aineita elimistöstä. Jotkut parsakaalen sisältämistä aineista toimivat jopa kehon geneettisellä tasolla.

 Jos kiinnostuit, ja haluat lukea lisää, täällä on todellinen tietopaketti tästä superfoodista suomeksi parsakaaliresepteineen.



Parsakaalikeitto (2:lle)

2 rkl oliiviöljyä
1 pieni sipuli silputtuna
(1-2 valkosipulinkynttä kuorittuna ja viipaloituna)
4-5 dl  kasvislientä (teen omani muuten usein tästä)
n. 400-500g parsakaalen kukintoja
1 dl kermaa
(suolaa, mustapippuria myllystä  - minä laitan jauhettua valkopippuria)

Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota siinä sipulisilppu. Lisää parsakaalen kukinnot ja osa kasvisliemestä ja anna seoksen kiehua kunnes parsakaali on pehmeää.

Soseuta seos ja lisää kerma ja tarvittaessa lisää kasvislientä. Kuumenna (älä enää keitä), tarkista maku ja tarjoa.

Halutessasi voit laittaa annosten päälle kiehkuran joko kermasta tai oliiviöljystä.

6 kommenttia:

  1. Parsakaali ei todellakaan ole kuulunut ruokavaliooni, koska ei ole mitenkään houkuttelevan näköistä, mutta kun nuo terveysvaikutukset luin, niin pitääpä yrittää oppia tykkäämään siitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla on hiukan sama juttu, mutta tuosta sopasta se totuttelu on hyvä aloittaa. Tosin muusiksi keitettynä osa hyvistä aineista katoaa. Pieninä määrinäkin se kuitenkin menee lisukkeena lautasella höyrytettynä, pitäisi vaan useammin muistaa sitä käyttää.

      Minulla on kilpirauhasen vajaatoiminta, ja koska kaikki ristikukkaiset (mm. kaalit) sisältävät goitrogeeneja, jotka häiritsevät kilpirauhasen toimintaa, tulee joskus mieleen, että kaalisukuisten kasvien suurkuluttajana niiden käyttöä tulisi ehkä rajoittaa. Tutkailen asiaa ja kirjoitan siitä oman postauksensa.

      Poista
    2. Btw, lisää testattuja ruokaohjeita tulee, mutta kuten sanottu, kokeilen itse ensin.

      Poista
    3. Kiitos tästä tietopaketista, Yritän epätoivoisesti saada nuorisoa innostumaan terveellisistä vihanneksista ja allergiat rajoittaa. Tätä aion kokeilla ja saavat luvan syödä.

      Poista
    4. Oli suorstaan harvinaisen hyvä soppa. Laitoin kyllä sipulia hiukan runsaammalla kädellä toisella kertaa, kun tuota tein.

      Poista
  2. Ai niin! Nuorisolle voi sanoa, että lehtivihreä toimii hyvin myös vartalon hajujen luontaisena neutraloijana. Postaan siitäkin pian...tässä kuitenkin esimakua asiaan:

    http://bodymint.com/chlorophyll-benefits-body-odor-bad-breath/

    Olen huomannut, että salilla nuoret naiset jopa laittavat deodoranttia ENNEN treeniä (sikäli ärsyttävää, että monasti ne tuoksut ärsyttävät muiden hengitysteitä pukkarissa). Syö lehtivihreää, ja hengitys & hiki ei haise pahalta.

    VastaaPoista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!