torstai 5. lokakuuta 2023

Hyvän unen salaisuudet

Minä olen aina ollut aikuisiässä varsin huonouninen. Uni on katkonaista, valvon turhankin myöhään ja olen ollut siinä uskossa, etten nuku kunnolla, ellei huoneessa ole säkkipimeää. 

Photo by DANNY G on Unsplash

Oura-sormus vahtii nykyään liikkumistani ja kehoittaa (tai suorastaan pakottaa) säännöllisempään päivärytmiin laskemalla ihanteellisen nukkumaanmenoajan, ja vahtimalla jopa päivittäistä kahvin kulutusta ja iltasyömisiä. Luit ihan oikein, myöhään illalla ei kannata syödä mitään. Oura kerran nuhteli seuraavana päivänä edellisenä iltana yhdentoista jälkeen syömästäni Krisprolls-korpusta, joka ei paljoa ollut peukaloani suurempi. Sen syönti niin myöhään pilasi kuulemma yöuntani.

Mitä muuta voi sitten tehdä nukkuakseen kunnolla? Ainakin on suotavaa rajoittaa illalla ruutuaikaa. Minulle hankalampi homma 😂, mutta hankin lukulaseihini sinistä valoa suodattavat pinnoitteet, ja käytän läppärin ja muiden laitteiden näytön kanssa f.luxia, joka on ladattavissa ilmaiseksi täältä

Niille, jotka eivät ole tuttuja f.luxin kanssa, tiedoksi, että se on monialustainen ohjelma, joka säätää näytön  valoa ja värejä silmille ystävällisemmäksi vuorokauden ajan mukaan, mikä säästää silmiä ja vähentää unihäiriöitä.

Sänky, eli petivaatteet ja patja ovat tietenkin myös olennaisessa asemassa nukkumista ja unen laatua ajatellen. Patja ei tietenkään saa olla turhan kova, eikä liian pehmeäkään. 

Mitä tulee petivaatteisiin, peitteisiin ja tyynyyn, hyvänä esimerkkinä voin kertoa, että kun muutin tänne Saksaan, halusin taas tietenkin täysin varustellun asunnon, jossa nämä olivat valmiina.

Mutta ei, en osaa nukkua ns. tavallisella peitolla ja tyynyllä! Tilanne parani huomattavasti, kun hankin untuvatyynyn ja untuvatäkin. Molemmat ovat unelmankevyitä ja nukkumismukavuus parani huomattavasti.

Lakanoissa ei sinänsä ole mitään vikaa, mutta jossain vaiheessa hankin kunnon egyptiläistaä puuvillaa tai perkaalipuuvillaaolevat lakanat, jossa on mielellään satiinisidos. Suosin silkkisatiinista tyynynliinaa, joka on hiuksille paras vaihtoehto.

Makuuhuoneen tuuletus ennen nukkumaan menoa ja pieni viileys yöllä ei ole pahitteeksi.

Mitä tulee makuuhuoneen pimeyteen, se on tottumiskysymys. Nykyään nukun kesälläkin ihan hyvin vaikka verhot ovat auki öisin.

Kun olen näistä asioista pitänyt kiinni, niin nukkuminenkin on parantunut huomattavasti.

2 kommenttia:

  1. Mä tykkään nukkua todella viileässä. Viime talvena en tainnut avata makkarin patteria kertaakaan, kun ei ollut kylmä talvi. 😅 Sellaiset pakkasen puremat lakanat on ihan parasta sujahtaa. Nukun aina kesällä ton vuoksi huonosti, kun asunnossa ei ole ikinä tarpeeksi kylmää tai raikasta. Tulee aina heinä-elokuulta itselle hirveät univelat. 🫠

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Raikas ja raitis ilma makkarissa on kyllä hyväksi! Liika kuumuus kyllä pilaa unet heti.

      Poista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!