sunnuntai 25. elokuuta 2024

Puuterit, osa II

Postaussarjan ensimmäisessä osassa tutkittiin puutereita yleisellä tasolla, ja nyt katsotaan tarkemmin puuterien ainesosia ja sitä, mitä pitäisi ottaa huomioon sävyn lisäksi puuteria valitessa. 

Vanha puuterimainos.

Puuterin valinnasta

Kasvopuuterilla on suuri merkitys meikin ulkonäön viimeistelyssä, puhumattakaan siitä, että se auttaa meikkiä kestämään pidempään. Ennen kasvopuuterin valintaa on keskityttävä ihon todellisiin tarpeisiin tai siihen, miltä meikin haluaa näyttävän.

Pitkäkestoinen meikki tarvitsee parempaa pysyvyyttä, ja onkin suositeltavaa etsiä tuotteita, jotka on merkitty ”setting”- tai ”finishing”-puutereiksi. Nämä yleispuuterit voivat estää meikkipohjaa irtoamasta ja jossain määrin suojata sitä lämmön ja kosteuden vaikutuksilta.

Rasvoittuvalle tai sekaiholle kannattaa käyttää puuteria, joka on kuvattu ”mattaavaksi”, ”öljyisyyden torjumiseen", ”kiillontorjunta-aineeksi” tai ”blotting-puuteriksi”. Näillä ominaisuuksilla varustetussa puuterissa on yleensä ylimääräisiä imukykyisiä ainesosia, jotka auttavat rasvoittuvan ihon ongelmissa. 

Tällainen puuteri ei kuitenkaan sovi hyvin niille, joilla on kuiva tai erittäin kuiva iho, koska ylimääräinen imukyky saa todennäköisesti kuivan ihon tuntumaan kiristävältä ja epämiellyttävältä. Tämän lisäksi sellainen puuteri todennäköisesti myös korostaa juonteita.

Puuterin käyttö on silti hyvä idea, jos iho on kuiva, koska se voi estää meikkiä "rypistymästä". Parasta on etsiä koostumuksia, joissa on hieman vähemmän imukykyisiä ainesosia, kuten tärkkelystä ja savea. Jos joku haluaa elävöittää kelmeää, kuivaa ihoa, valitse tuotteita, joiden kuvauksissa on sanoja kuten ”hehkuva”, "loistava” tai ”kirkastava”. Tällaiset tuotteet sisältävät yleensä mineraalipigmenttejä, jotka heijastavat valoa kasvoilta, ja niiden koostumus on pehmeämpi.

Kun jauheen koostumus on valittu, on otettava huomioon pari muuta tekijää, jotka riippuvat suureksi osaksi omista mieltymyksistä. Sävytetyt puuterit voivat korostaa meikkipohjan väriä, mutta läpikuultava toimii aina kun perusmeikin sävy on valittu oikein.

On myös pohdittava, onko kyseessä puristettu vai irtopuuteri. Irtopuuteri on helpompi levittää siveltimellä, ja sen käyttömäärän huomaa helpommin, mutta päivän mittaan tapahtuvaan korjailuun puristepuuteri on suhteellisen hyvä vaihtoehto

Puuterityypit

Kasvopuutereita on kahta pääasiallista muotoa. Irtonainen kasvopuuteri tulee suljetussa purkissa, ja sitä levitetään joko suoraan siitä vipalla tai isolla siveltimellä tai se siirretään erityiseen kompaktikoteloon, jossa sitä voidaan kuljettaa käsilaukussa ja levittää sienellä tai pienellä vipalla, joka mahtuu myös kompaktikoteloon. Vuodon estämiseksi puuterin pintaa peittää nailonverkko. 

Toisessa muodossaan jauhe tiivistetään tai puristetaan kakuksi, ja sen puristamisessa käytetään sideainetta. Kuivalle, normaalille tai rasvaiselle iholle suunniteltuja mattapintaisia kasvopuutereita on irtonaista tai puristettua muotoa, läpikuultavia puutereita, jotka antavat ihon luonnollisen värin näkyä, opaalinhohtoisia puutereita, jotka antavat iholle kevyen hohdon, sävytettyjä puutereita, jotka tasoittavat ihon sävyä, ja vartalopuutereita, jotka on tuoksutettu tai joissa on glitteriä, jotta iho säihkyy; vauvapuuterit, jotka on valmistettu joko talkista tai maissitärkkelyksestä; lääkkeelliset puuterit, jotka torjuvat kehon hajua ja hankalia mikro-organismeja tai rauhoittavat ärsytystä, ja jopa hajustetut nestemäiset vartalon viilentäjät - eli alkoholipohjaan suspensoitunut puuteri - jotka kuivuvat iholla jauhemaisiksi. Useissa kirjoissa ja artikkeleissa kasvojauheet luokitellaan kuitenkin seuraavasti:

Irtopuuterit

Nämä puuterit jättävät iholle hienostuneen rakenteen ja pehmeän hehkun. Irtopuuteri on kasvopuuterin alkuperäinen tyyppi. Sen koostumus on kevyt ja pehmeä. Talkin ansiosta imeytyy helposti iholle ja tekee kasvoista öljyttömät.  Siksi irtopuuteri sopii rasvaiselle iholle. Tyypillisesti irtopuuteri on pakattu purkkiin, joka on varustettu vipalla. Tämän puuterin haittapuolena on, että se ei ole kestävää ja hiki tahrii sen helposti. Se auttaa myös estämään meikin paakkuuntumista tai valumista, jota voi esiintyä keskellä päivää. Rasvoittuvasta ihosta kärsiville irtopuuterin käyttö on välttämätöntä, koska se auttaa hallitsemaan öljyä ja pitämään kasvot kiiltämättöminä. Irtopuuteri tiivistää meikkipohjan kostean koostumuksen ja saa sen kestämään pidempään.

Kivipuuteri

Kompakti puuteri tai puristettu puuteri on irtopuuteria, joka on tiivistetty kakuksi. Suurin ero irtopuuterien ja puristettujen puuterien välillä on tuotteen pakkaustapa. Puristetut puuterit puristetaan tiiviiseen muotoon, irtopuuterit pakataan usein purkkeihin. Tyypillisesti puristettu puuteri on muotoiltu kosteusvoiteen ja öljyn kanssa. Se tekee tekstuurista raskaamman kuin irtopuuteri. Se saa myös kasvot näyttämään monasti rasvaisilta 2-3 tunnin kuluttua puuterin käytöstä. Siksi kompaktia puuteria suositellaan kuivalle iholle. Sen lisäksi, että se kirkastaa kasvoja, se myös kosteuttaa ihoa.

Meikkipuuteri

Tämä monikäyttöinen puristettu puuteri liukuu helposti iholle ja antaa virheettömän, luonnollisen mattapinnan. Tämän puuterin peittävyys on erittäin täydellinen, koska se sisältää meikkipohjustukseen sopivan koostumuksen. Tätä puuteria suositellaan erittäin hyvin peittämään virheitä kestävin tuloksin.

Kiinnityspuuteri

Nämä puuterit on suunniteltu pitämään meikkivoide paikoillaan, ja ne estävät perusmeikin hankautumista ja vähentävät kiiltoa, mikä takaa pitkäaikaisen ja virheettömän ihon. Näitä puutereita on saatavana kahdessa yleisessä muodossa - irtonaisina ja puristettuina - ja ne voivat olla läpikuultavia tai hieman sävytettyjä, jotta ne sopivat ihon sävyyn. Ne poistavat öljyä ja pitävät meikin kestävämpänä sekä antavat meikille ylimääräisen "vau-efektin" torjumalla kiiltoa ja säilyttämällä tasaisen, mattaisen pinnan. Tyypillisesti nämä puuterit ovat tyypiltään läpikuultavia tai läpinäkyviä.

Viimeistelypuuteri

Näitä käytetään valmiin meikin lukitsemiseen. Sitä voidaan käyttää tasoittamaan meikki, joka näyttää epätasaiselta, ja häivyttämään hienoja juonteita tai huokosia kasvoissa. Tyypillisesti viimeistelypuuteri on valkoista puuteria. Hieno raja viimeistelypuuterin ja kiinnityspuuterin välillä on aika lailla hämärtynyt. Viimeistelypuuterit, joita myydään yleisimmin irtonaisina, häivyttävät hienoja juonteita, peittävät ihohuokosia ja jättävät virheettömän, kameravalmiin lopputuloksen. 

Puuterien ainesosat

Nykyiset erittäin puhdistetut jauheet ovat kaukana menneisyyden kosmetiikasta. Historian alusta lähtien turhamaisuus johti naiset joskus hengenvaarallisiinkin ponnisteluihin valkaistakseen ihoaan. Varhaisimmat puuterit valmistettiin muun muassa papujauhoista, liidusta ja cerusesta, erittäin myrkyllisestä valkoisesta lyijystä. 

Nykyään useimmat puuterit ovat sekoitus useista ainesosista, kuten talkista, sinkkioksidista, titaanidioksidista, kaoliinista ja magnesiumkarbonaatista, joista kullakin on omat etunsa. Kosmetiikkakemistien mukaan ihanteellisilla puutereilla pitäisi olla viisi ominaisuutta: peittävyys, imukyky, tarttuvuus ja liukuvuus iholla. 

Läpinäkyvillä puutereilla on sama koostumus kuin peittävillä puutereilla, mutta ne sisältävät vähemmän talkkia, titaanidioksidia tai sinkkioksidia, koska peittävyys ei ole ensisijainen tavoite. Läpinäkyvissä kasvopuutereissa on yleensä kevyt kiilto, joka syntyy helmiäispigmenttien, kuten vismuttioksikloridin, kiilteen, titaanidioksidilla päällystetyn kiilteen (mica) tai kiteisen kalsiumkarbonaatin avulla. Kasvopuutereissa käytetään yleensä rautaoksideja pääpigmenttinä, mutta myös muita epäorgaanisia pigmenttejä, kuten ultramariinia, kromioksidia ja kromihydraattia, voidaan käyttää

Peittokyky

Peittokyky on ominaisuus, jonka ansiosta puuteri peittää virheet, ihon virheet ja kiillon. Titaanidioksidin, sinkkioksidin, kaoliinin ja magnesiumoksidin kaltaisia ainesosia käytetään niiden peittokyvyn vuoksi. Titaanidioksidi on tehokkain peittävä aine. Sinkkioksidi on hieman supistava ja antiseptinen, ja sillä on rauhoittava vaikutus. Se toimii myös aurinkosuoja-aineena. 

Talkki

Talkki on eräänlainen pehmeä ja sileä mineraali, jota japaniksi kutsutaan nimellä Katuseki. Talkki saattaa olla kasvopuuterien ainoa komponentti; joissakin tuotteissa sen osuus voi olla jopa 70 tai 75 prosenttia koostumuksesta. Kemiallisesti se on hydrattu magnesiumsilikaatti, jonka kaava on 3MgO2.4SiO2.H2O, ja sitä esiintyy maaperässä Italiassa, Ranskassa, Norjassa, Intiassa, Espanjassa, Yhdysvalloissa, Australiassa, Kiinassa, Egyptissä ja Japanissa. Näistä italialaista, ranskalaista, amerikkalaista, australialaista ja joitakin intialaisia ja kiinalaisia laatuja voidaan käyttää kosmeettisiin jauheisiin. Talkkilaatuja arvioidaan liukuvuuden, sileyden, hienojakoisuuden, rakeisuuden, tiheyden, värin ja hajun perusteella. Lisäksi on tarkistettava, ettei talkissa ole epäpuhtauksia, kuten karbonaatteja ja vesiliukoista rautaa, ja talkissa ei saa olla asbestin epäpuhtauksia, kuten aktinoliittia ja tremoliittia, krysotiilia ja antofylliittiä (jonka on todettu aiheuttavan mesotelioomaa naisilla).

Talkin hiukkaskoko voi vaikuttaa merkittävästi valmiin puuterin koostumuksen ulkonäköön ja tuntumaan. Mitä pienempiä hiukkaskoot ovat, sitä sileämmältä se tuntuu. Hyvin hienojakoinen talkki voi kuitenkin alkaa tuntua rakeiselta. Huomattavaa on, että mitä hienompi talkki on, sitä peittävämpi puuterista tulee, ja siksi koostumusta tasapainotettava, jotta saadaan haluttu tuntuma ja peittävyys. On huolehdittava siitä, että talkki on käsitelty asianmukaisesti mahdollisen mikrobikontaminaation torjumiseksi, ja suurin huolenaihe ovat jäykkäkouristus-itiöt. Eräässä vanhemmassa tutkimuksessa 17 prosenttia tutkituista talkkivalmisteista sisälsi koliformisia bakteereja, joiden määrä oli 230-500 cff u./g.Staphylococcus spp., ja yli 80 % tutkituista talkkijauheista oli saastunut sienillä (100 sienisolua/g.).

Talkkia käytetään pääasiassa sen erinomaisen levittyvyyden (liukkauden) ja alhaisen peittokyvyn (läpikuultavuuden) vuoksi. Talkki ei ole genotoksinen. Mekanistisissa, patologisissa ja eläinmallitutkimuksissa ei ole löydetty todisteita karsinogeenisesta vaikutuksesta, lukuun ottamatta tutkimuksia, joissa on raportoitu vahva yhteys epiteeliperäisen munasarjasyövän esiintymiseen perineaalisen talkin käytön yhteydessä (vaan kukapa talkkia nyt sinne pistäisikään?). Talkki on läpikuultava mineraali, jolla on helmiäishohtoinen kiilto. Talkki on pehmein tunnettu mineraali, ja sen kovuus Mohsin kovuusasteikolla on 1 (verrattuna timantin kovuuteen 10).

Talkki on yleensä puoliksi vapaasti virtaava jauhe, joka liukenee ja pyrkii nesteytymään, mikä tarkoittaa, että hienot talkkihiukkaset saavat nestemäisiä ominaisuuksia. Talkkijauhe on parasta säilyttää mahdollisimman kuivana. Kosteana talkki muuttuu jauhemuodossaan hyvin limaiseksi ja sitä on erittäin vaikea käsitellä, koska se on raskasta sakkaa.

Titaanidioksidi

Titaanidioksidi on luonnostaan läpinäkymätöntä ja kirkasta, minkä vuoksi sitä voidaan käyttää paperin valmistuksessa, keramiikassa, kumissa, tekstiileissä, maaleissa ja kosmetiikassa. Se on myös UV-suojaava, ja sitä käytetään laajalti aurinkovoiteissa ja pigmenteissä, jotka todennäköisesti altistuvat valolle. Sitä käytetään monissa erilaisissa henkilökohtaisissa hoitotuotteissa, kuten värikosmetiikassa (luomiväreissä ja poskipunissa) irtonaisissa ja puristetuissa puutereissa sekä aurinkovoiteissa. 

Titaanioksidi oli ensimmäinen laajasti käytetty mikropigmentti. Sen etuihin kuuluu laaja suojausspektri ja kyvyttömyys aiheuttaa kosketusihottumaa. Hiukkaskoko ja dispersion tasalaatuisuus ovat avainasemassa suojakertoimen saavuttamisessa. Ensisijainen hiukkaskoko voi olla 10-15 nm ja toissijainen hiukkaskokoonpano 100 nm. Läpinäkyvyyden saavuttamiseksi hiukkaskoon on oltava alle 200 nm. Pigmentin suuri teknologinen houkuttelevuus johtuu sen valoa siroavista ominaisuuksista ja erittäin korkeasta taitekertoimesta, mikä tarkoittaa, että valkoisen, läpinäkymättömän pinnoitteen aikaansaamiseksi tarvitaan suhteellisen pieniä määriä pigmenttiä.

Sironneen valon laajuus riippuu hiukkasten koosta. Nanokokoisen titaanoksidijauheen tuotannon lisääntyminen on johtanut kasvavaan huoleen ihmisten ja ympäristön altistumisen seurauksista. Näiden mikrokokoisten aurinkosuojakomponenttien luonnollinen läpinäkymättömyys poistetaan heikentämättä niiden UV-suojaustehoa käyttämällä nanokokoisia sinkkioksidi- ja titaanioksidihiukkasia. Kiteistä titaanioksidia esiintyy luonnossa kolmessa polymorfissa - anataasissa, rutiilissa ja brookiitissa - joista rutiili on stabiilein. Anataasi on 100 kertaa myrkyllisempi kuin rutiili nanohiukkasmuodossa. Ennen pinnoitusta kloorausmenetelmällä valmistetut titaanidioksidi-rutiilipigmentit sisältävät noin 1 % alumiinioksidia, joka on keskittynyt hiukkasten pinnalle, mutta eivät titaanidioksidi-anatasia. Titaanioksidin rutiilikidemuodon käyttö anataasikidemuodon sijaan vähentää fotoaktiivisuutta. Titaani kertyy maksaan, lihaksiin ja aivoihin ja vähentää lihasten AChE-aktiivisuutta akuutin altistuksen jälkeen, mikä osoittaa neurotoksista potentiaalia.

Epidermiksen läpi tunkeutumisen puute on kuitenkin myös tärkein syy siihen, että ihosyöpää edistäviä vaikutuksia ei esiinny. Titaanioksidin peittokyky on 1,6 kertaa suurempi kuin sinkkioksidin kuivalla iholla ja 2,5 kertaa suurempi kostealla ja rasvaisella iholla. Samanlaisissa kokeellisissa olosuhteissa 5 % titaanioksidin käyttö lisäsi taitekerrointa noin seitsemän kertaa verrattuna pelkkään sinkkioksidiin. Titaanioksidin hiukkasten vuotuinen kulutusmäärä on tällä hetkellä neljä miljoonaa tonnia, mikä tekee siitä maailmanlaajuisesti käytetyimmän pigmentin.

Sinkkioksidi

Sinkkioksidilla ainutlaatuiset fysikaaliset ja kemialliset ominaisuudet, kuten korkea kemiallinen stabiilisuus, korkea sähkökemiallinen aktiivisuus, laaja säteilyn absorptiokyky ja korkea fotostabiilisuus, ja siksi se on monikäyttöinen materiaali. Sen vähäinen myrkyllisyys, bioyhteensopivuus ja biohajoavuus tekevät siitä kiinnostavan materiaalin biolääketieteessä ja ekologisesti kestävissä järjestelmissä. 

Sinkillä on myös antioksidanttinen ominaisuus, ja sen on todettu olevan hyödyllinen UV-säteilyn aiheuttamien vaurioiden ehkäisemisessä ja pahanlaatuisten kasvainten esiintyvyyden vähentämisessä. Sen käyttö on myös laajentunut vuosien mittaan moninkertaisesti useisiin dermatologisiin sairauksiin, kuten infektioihin (syyliä, leishmaniaasi), tulehduksellisiin ihottumiin (akne vulgaris, ruusufinni), pigmenttihäiriöihin (melasma) ja kasvaimiin (tyvisolusyöpä) ja se on hyvin käyttökelpoinen myrkyttömyytensä, biologisen profiilinsa ja antimikrobisen aktiivisuutensa ansiosta. 

Sinkkioksidilla on kolme kiderakennetta, jotka ovat wurtziitti (helsagoninen kiderakenne), sinkkisekoite ja satunnaisesti havaittu kivisuola. Sitä on kehitetty erilaisina nanorakenteina, jotta sen tehoa ihon kanssa voitaisiin parantaa ja olemassa olevia tuotteita parantaa. Sinkkioksidi on laajakirjoisin UVA- ja UVB-heijastin, jonka FDA on hyväksynyt käytettäväksi aurinkosuojana, ja se on sallittu jopa 25 prosentin pitoisuuksina. Nano-sinkkioksidi antaa äärimmäisen pienen kokonsa ansiosta paperipinnoitteelle suuren peittokyvyn sieni- ja UV-suojaominaisuuksien lisäksi.

Sinkkioksidi auttaa ihon korjaantumisessa pitämällä haavaa ympäröivän alueen kosteana ja puhtaana sekä luovuttamalla iholle lisää sinkkiä, jota se tarvitsee paranemisen helpottamiseksi. Lisäksi sinkkioksidi lisää kollageenin hajoamista nekroottisissa haavoissa. Se toimii ihoa supistavana aineena, joka estää öljyn muodostumista ihon pinnalle. Se on aine, joka toimii tehokkaasti kuivattaessaan ylimääräistä öljyä iholla . 

Toisin kuin kemialliset aurinkosuojat, jotka voivat aiheuttaa hormonaalisia häiriöitä, sellaisten tuotteiden käyttö, joissa sinkkioksidi on yksi tärkeimmistä ainesosista, on hyvä valinta myös niille, joilla on herkkä iho. Ainoastaan nanokokoinen sinkkioksidi pääsi allergisen ihon syviin kerroksiin, mutta bulkkikokoinen sinkkioksidi pysyy sekä vaurioituneen että allergisen ihon ylemmissä kerroksissa.

Kaoliini

Luonnonsavea on käytetty ihotulehdusten parantamiseen jo varhaisimmasta kirjatusta historiasta lähtien. Tiettyjen savien, kuten smektiittien (savimineraali) ja kaoliiniryhmän mineraalien suuri adsorptio- ja absorptiokapasiteetti, kationinvaihtokapasiteetti sekä erittäin hieno hiukkaskoko ovat tärkeitä syitä siihen, miksi näitä mineraaleja käytetään poistamaan iholta öljyjä, eritteitä, toksiineja ja epäpuhtauksia. 

Adsorboimalla ja imemällä kosteutta ja epäpuhtauksia iholta savet myös puhdistavat ja virkistävät ihon pintaa ja auttavat parantamaan paikallisia virheitä, mikä on monien kosmetiikkatuotteiden tärkein myyntivaltti. Kaoliini (hydratoitu alumiinisilikaattisavimineraali) on seos, joka koostuu pääasiassa kaoliniittimineraalista ja sisältää vaihtelevia määriä muita mineraaleja, kuten muskoviittia, kvartsia, maasälpää ja anataasia. Sitä valmistetaan farmaseuttisiin ja lääkinnällisiin tarkoituksiin "pesemällä" se vedellä hiekan ja muiden epäpuhtauksien poistamiseksi. Nimi on peräisin sanoista Kao-ling (kiinaksi ”korkea harju”, kukkula Kiinassa, josta tätä savea alun perin saatiin tai josta sitä louhittiin). Yleisesti ottaen savimineraaleilla on luonnostaan erilaisia morfologioita, kuten kuituja, levyjä, kääröjä, sauvoja ja tuubeja.

Morfologinen monimuotoisuus syntyy savimineraalien muodostumisprosessissa luonnossa. Kaoliniitti on yksi yleisimmistä savimineraaleista maankuoressa ja yleisin faasi muiden kaoliinin polymorfien (halloisiitti, dickiitti ja nakriitti) joukossa. Apuaineena käytettävän kaoliinin tärkeimpiä toimintoja on raportoitu olevan laimennusaine, sideaine, hajottava aine, pelletöintiaine ja rakeistava aine, amorfisointi, hiukkaskalvojen päällystäminen, emulgointiaine ja suspensioiaine. Hyvän bioaktiivisuutensa vuoksi kaoliniittia on käytetty myös tehoaineena joidenkin yleissairauksien hoidossa. Sitä voidaan antaa paikallisesti hemostaattisena aineena, ihonsuoja-aineena, tulehduskipulääkkeenä ja peloterapiassa (mutahoidot) tai suun kautta ruoansulatuskanavan suoja-aineena, antibakteerisena, antiviraalisena, detoksifioivana tai ripulilääkkeenä. Punainen kaoliini on huomattavasti imukykyisempää kuin muut kaoliinisavet ja sopii siten paremmin akneen tai rasvoittuvaan ihoon. Vaikka kaoliinisavi ei olekaan niin imukykyinen kuin muut savet, erityisesti bentoniittisavi, se voi poistaa ylimääräistä talia kasvoilta. Kaoliinisavi on valkoista ja rakenteeltaan hyvin pehmeää. Vaikka se on yleensä valkoista, sitä voi olla myös eriväristä (lähinnä vaaleanpunaista ja vihertävää) riippuen siitä, minkä tyyppisiä muita mineraaleja savessa on.

Mitä valkoisempaa kaoliinisavi on, sitä puhtaampaa ja parempaa se on, ja se sopii kuivalle, herkälle ja kypsälle iholle. Se on luonnollinen puhdistusaine ja kuorinta-aine, sävyttää ihoa ja sitä käytetään vihreän teen, avokadon, hunajan, taikapähkinän ja omenaviinietikan kanssa kasvonaamiona. 

Bentoniitti

Bentoniittia on käytetty pitkään ulkoisesti iholla. Se voi toimia esteenä myrkyllisten orgaanisten fosforiyhdisteiden siirtymiselle ihon läpi, mikä viittaa sen fysikaaliseen suojaavaan vaikutukseen iholla . Bentoniitti parantaa tehokkaasti vaippaihottumaa, ja sillä oli myös nopeampi vaikutus verrattuna esimerkiksi kehäkukkaan. Bentoniittisavea on erityyppisiä; kukin on nimetty saven hallitsevan alkuaineen, kuten kaliumin, natriumin, kalsiumin, magnesiumin tai alumiinin, mukaan. 

Bentoniitti on voimakas parantava savi, joka koostuu vulkaanisesta tuhkasta, jossa on suuri prosenttiosuus montmorilloniittia, pehmeiden mineraalien ryhmää. Rauta- ja magnesiumionit antavta bentoniittisavelle hienovaraisen vihertävänharmaan värin. Kun bentoniitti sekoitetaan veteen, se turpoaa kuin sieni ja muuttuu hyvin liukkaaksi ja lähes geelimäiseksi. Bentoniitti on erittäin imukykyinen savi, joka vetää öljyt ja epäpuhtaudet pois iholta. Savikasvonaamion käyttäminen voi auttaa hoitamaan aknea tai vähentämään näppylöiden ja ihotulehdusten riskiä.

Bentoniittisavi auttaa myös ihonhoitotuotteita tarttumaan ihoon ja lisää niiden vedenkestävyyttä. Kolloidisia savia, joko luonnossa jalostettuja bentoniitteja tai synteettisiä savia, on käytetty myös sideaineina kosmetiikassa.

Tärkkelys

Luonnollisista biopolymeereistä tärkkelystä käytetään biomateriaalien alalla yleisimmin, koska ne ovat edullisia, yleensä myrkyttömiä, biohajoavia ja uusiutuvia. Näistä ominaisuuksista huolimatta tärkkelyksen teollinen soveltaminen on usein rajallistaa sen huonojen reologisten ominaisuuksien vuoksi. 

Maissijauho ja perunatärkkelys ovat yleisiä ainesosia kosteusvoiteissa, naamioissa ja meikeissä. Maissitärkkelystä käytetään sakeuttamisaineena kosmetiikkatuotteissa ja myös talkin korvikkeena luonnollisissa vauvapuutereissa. Maissijauho on halpa kasvojen kuorinta-aine, jota voidaan turvallisesti käyttää kotitekoisissa kosmetiikkavalmisteissa. Sitä käytetään myös kasvopuutereissa. 

Erityisesti riisitärkkelys on hyvin yleistä valmisteiden perusainesosana. Sen katsotaan antavan kasvoille ”"persikan kaltaisen” hehkun. Koska hiukkaset ovat pallomaisia, ne tuntuvat hyvin sileiltä iholle levitettäessä. Sillä on erinomaiset imeytymisominaisuudet, ja lisäksi sillä on hyvä peittokyky. Veden läsnä ollessa se pyrkii kakkumaiseksi ja takertumaan kasvokarvoihin, mikä ei näytä hyvältä iholla. Se voi myös muuttua tahmeaksi.

Riisin tärkkelysrakeet ovat kaupallisista tärkkelyksistä keskimäärin pienimpiä (2-9 μm). Tärkkelystä voidaan käyttää mm. sakeuttamisaineena, liimana, sideaineena, kapselointiaineena, kalvonmuodostajana, hyytelöimisaineena, vedensidonta-aineena, teksturointiaineena, rasvaa säästävänä aineena.

Nykyään on saatavilla modifioituja tärkkelyksiä, jotka voivat olla erittäin hyödyllisiä jauhemaisissa tuotteissa. Tärkkelyksen modifiointi on johtanut uusiin tuotteisiin, joilla on uusia toivottuja ominaisuuksia. Happohydrolyysillä ja lämpökosteuskäsittelyllä muunnettuja maissitärkkelysnäytteitä valmistettiin muuttamalla pH:ta, kosteuspitoisuutta ja käsittelylämpötilaa. Modifioinnin jälkeen maissitärkkelyksen turvotusvoima yli 75 °C:n lämpötilassa väheni, kun taas tärkkelyksen liukoisuus lisääntyi. Niitä voidaan käyttää talkin korvaajina joissakin tuotteissa. 

Valitettavasti sekä tärkkelys että modifioidut tärkkelykset ovat ihanteellisia mikrobiologisen kasvun elatusaineita; siksi on tärkeää, että käytetyt tärkkelyslajit steriloidaan ennen käyttöä, että valmistusympäristö on mahdollisimman puhdas kontaminaation estämiseksi ja että formulaatiossa käytetään riittävästi säilöntäaineita. Hopea-tärkkelys-nanokomposiittimateriaalia [AgNPs (<10 nm)] voidaan menestyksekkäästi käyttää estämään yleisten patogeenien Staphylococcus aureus, Escherichia coli ja Candida albicans elinkelpoisuutta ja kasvua.

Kalsiumkarbonaatti eli liitujauho

Kalsiumkarbonaatti esiintyy hajuttomana ja mauttomana valkoisena jauheena tai kiteinä. Kalsiumkarbonaatit ovat yksi maankuoren runsaimmista mineraaleista. Sitä saadaan luonnossa esiintyvistä mineraaleista aragoniitista, kalsiitista ja vateriitista. Niitä esiintyy fossiileista muodostuneena kalkkikivenä ja liituna sekä sedimenttikiven metamorfoosista syntyneenä marmorina. Ne koostuvat enimmäkseen (> 98 %) CaCO3:sta, ja niissä on pieniä määriä magnesiumkarbonaattia, rautaoksidia ja alumiinisilikaatteja. Sitä käytetään pääasiassa suun kautta otettavissa lääkevalmisteissa, ja sitä pidetään yleisesti myrkyttömänä materiaalina.

Meikkituotteissa sitä käytetään pigmentin kirkastajana, kestävyyden parantajana, valkaisevana aineena ja öljyn imeyttäjänä. Koska kalsiumkarbonaatti imee itseensä kosteutta, sitä käytetään usein kasvopuuterien ainesosana parantamaan meikin kykyä imeä kosteutta, ja se on hyvä ihon kiillon ja rasvaisuuden poistaja pohjustusaineissa ja viimeistelypuutereissa. Kosmetiikkateollisuudessa se tunnetaan imukyvystään, läpikuultavuudestaan, peittävyydestään, ihoa suojaavista ominaisuuksistaan, tarttuvuudestaan, mikä saa meikin pysymään pitkään iholla, ja valoa hajottavista ominaisuuksistaan. Kalsiumkarbonaattien kirkkaus ja läpinäkymättömyys tekevät niistä sopivia käytettäväksi valkoisessa ja värikosmetiikassa. Niitä voidaan pitää jopa titaanidioksidin pysyvyyden pidentäjänä ja ne toimivat luonnollisena kalsiumin lähteenä. 

Hienojakoinen saostumaton kalkki eli kalsiumkarbonaatti on lievästi emäksistä, valkoista, hajutonta, mikrokiteistä jauhetta ja se vähentää talkin kiiltoa ja sillä on hyvä peittokyky, se auttaa imemään hajuja ja se on myös rasvankestävä ja hikeä imevä.Jos tätä raaka-ainetta käytetään liikaa, puuteri voi tuntua kuivalta, mutta maltillinen käyttö on hyödyllisintä kasvopuuterikaavoissa.Kasvopuuteriformulaatioissa liitujauhe säilyttää tietynlaisen tasapainon liukuvuuden ja tarttuvuuden, peittävyyden ja läpinäkyvyyden välillä.

Magnesiumkarbonaatti

Magnesiumkarbonaattia käytetään absorboivana aineena, sameuttajana, väriaineena tai kosmetiikkatuotteiden pH:n säätämiseen.Se on valkoista, mautonta, hajutonta, amorfista, hienoa jauhetta.Sitä käytetään paakkuuntumisenestoaineena esim. pöytäsuoloissa sen hygroskooppisuuden takia. Sitä käytetään kosmetiikkateollisuudessa erityisesti talkissa, kasvojauheessa, vartalojauheessa jne. Merkittävän imukykyisyytensä vuoksi sitä käytetään usein myös erikoissaippuoissa. Valkoista jauhetta käytetään farmaseuttisissa valmisteissa, hiustenvalkaisuaineissa, jauhemaisissa shampooseissa, kosmeettisissa jauhevalmisteissa, jalkojenhoidossa ja ihonhoidossa. Se soveltuu erinomaisesti muun muassa imeytysaineeksi/sideaineeksi, täyteaineeksi ja samentavaksi aineeksi. 

Jos iho on kuiva, öljyä imeviä tuotteita, kutenmagnesiumkarbonaattia, tulisi välttää. Jos puuteria halutaan käyttää, sen pitäisi sisältää vähän magnesiumkarbonaattia ja sinkkioksidia, koska näillä kahdella aineella on supistava tai kuivattava vaikutus kasvoihin. Se pienentää staattista kitkakerrointa ja antaa puuterille kuohkeutta. Magnesium suojaa ihoa vapaiden radikaalien aiheuttamilta vaurioilta ja tulehduksilta, ja se on välttämätöntä entsyymeille, jotka säätelevät solujen vaihtumista ja korjautumista. Monet ihmiset päätyvät käyttämään sitä paikallisesti aknen ja akne-rosacean hoitoon.

Sillä on valtava kyky imeä öljyä iholta, estää tuotteiden kokkareistuminen ja se toimii hajusteiden tehostajana. Tästä syystä magnesiumkarbonaattiin lisätään usein hajusteita erillisenä vaiheena formuloinnin aikana.

Mikrokristallisoitu/mikrokiteinen selluloosa 

Sitä käytetään kosmetiikassa hankausaineena, imeytysaineena, paakkuuntumisenestoaineena, viskositeetin lisääjänä, sideaineena, täyteaineena, emulsiostabilisaattorina, liukenemisen estäjänä ja teksturoijana, ja sitä  löytyy mm. erilaisista hiusten- ja ihonhoitotuotteista sekä meikeistä. 

Kolmannessa osassa tarkastellaan lisää puuterien ominaisuuksiin (levittyvyys, hehku, sävy, tuoksu) vaikuttavia ainesosia.

2 kommenttia:

  1. En ole muuten ajatellutkaan kivipuuterin ja viimeistelypuuterin eroja. Aina vaan ajattelee että kivipuutereita ne kaikki kiinteät on :) IT Cosmeticsin irtopuuteri on ollut tähän asti se kaikkein kestävin rasvaisella iholla, se kiinteä versio ei ole yhtä kestävä.
    Ai vitsit muistan ylä-asteen ja sen Lumenen sinisessä rasiassa olevan meikkipuuterin. Haluaisin vieläkin käyttää sitä :D Lumene pilasi kaiken, ennen ne meikit oli hyviä, se matta meikkivoidekin parasta bestiä. Saispa sitäkin vielä vanhana hyvänä versiona...vai onko tää joku aika kultaa muistot kun ei paremmasta tiennyt. Mutta se meikkipuuteri oli oikeasti hyvä, kyllä tuli peittävä mattapohja kun sitä työnsi sentin kerroksen naamaan :)))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä olen vasta nykyään havahtunut tsekkaamaan ainesosia puutereistani, on niilläkin todella paljon eroja! Nyt kun asiasta on hiukan enemmän ottanut selvää, niin tajuaa puuterinsa jopa valita paremmin. Seuraavassa osassa puhutaan vielä ainesosista, mutta sitten tulee vielä yksi postaus, jossa tutkaillaan muutama puuteri, mukana yksi vähän erikoisempikin, kunhan saan sen testailtua.

      Lumene on mulla ihan blääh-brändi monestakin syystä. Osa mielikuvasta johtuu varmaan myös siitä, että heidän tehtaanmyymälästään saa keturalleen menneitä pakkauksia puoli-ilmaiseksi.

      Poista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!