torstai 5. kesäkuuta 2014

Ruoansulatusta tukevat ruoat + kimchi-resepti

Kauneus ja terveys kuuluvat yhteen, ja sikäli pidän itseni myös kauneusbloggarina, vaikka ns. "kauneusbloggarit" (siis ne, jotka kirjoittavat vain kosmetiikasta) eivät minua sellaisena pitäisikään. Olen monta kertaa aiemmin puhunut suoliston bakteeritasapainon laadusta, joka myös näkyy esimerkiksi ihon kunnossa. Tässä muutamia ruokia, jotka tukevat suoliston hyvää bakteerikantaa, ja joita kannattaa syödä ainakin antibioottikuurien jälkeen, mikrobilääkkeet kun tuhoavat hyviäkin bakteereja. Ihan yhtä tärkeää näiden ruokien lisääminen ravintoon on niillä, jotka syövät usein prosessoitua (valmis-)ruokaa ja sokeria, mitkä vähentävät hyvien bakteerien elinmahdollisuuksia suolistossa.

Hapatetut maitotuotteet ja varsinkin kefiiri, josta olen kirjoittanut aiemmin täällä. Jogurteista kannattaa huomata se, että varsinkin kreikkalaisen jogurtin (joka on siis hyvien bakteerien paras lähde) nimellä myytävissä valmisteissa ("kreikkalaistyylisissä jogurteissa") saattaa olla vain tavallista jogurttia, joka on paksunnettu esim. liivatteella tai karrageenilla. Katso siis ainesosaluetteloa ja osta vain maitoa ja hapatetta sisältävää tavaraa.

Hapankaali on erinomainen suolistolle. Sitä ei kuitenkaan kannata ostaa tölkitettynä (pastörisointi tappaa sen hyvätkin bakteerit), tai tarjota esimerkiksi paistoksena/keitettynä, jossa kaikki hyvä on myös hävinnyt kuumentamisen myötä.

Latva-artisokat sisältävät hyviä probiootteja kuiduissaan. Moni ei osaa niitä laittaa, vaikka se itse asiassa on todella helppoa. Esimerkiksi täällä on pari helppoa ja hyvää ohjetta.

Kombucha (tai kombutsa) on teestä käymisen avulla valmistettu pirskahteleva juoma. Fermentoitumisprosessi tuottaa myös B-vitamiineja, joten se on varsinainen energianbuustaaja. Valmistusohjeet löytää täältä. Valmistukseen tarvitaan kombuchaa eli volgansientä (joka ei kuitenkaan varsinaisesti ole sieni, vaan erilaisten hiivojen ja bakteerien muodostama kasvusto), jota myydään esimerkiksi täällä.

Misokeitto on japanilainen ruoka, johon lisätään käyneistä soijapavuista tehtyä tahnaa. Tahnaa saa nykyään aika monista kaupoista. Tahnaa ei kannata lämmittää kiehuvan kuumaksi, sillä silloin sen sisältämät hyödylliset fermentaatiotuotteet kuolevat. Tässä helppo misokeiton ohje.

Tumma suklaa on myös  - yllätysyllätys  -  hyvää ruokaa joillekin suoliston hyville bakteereille! Näiden bakteerien toimesta se muuttuu anti-inflammatorisiksi aineiksi, jotka suojaavat etenkin sydäntä. Etsi kaupasta suklaata, jossa on korkea kaakaoprosentti ja siten vähemmän sokeria. Itse ostin taannoin Pandan tummaa suklaata, enkä suosittele sitä, sillä se oli todella äklönmakeaa.

Kimchi on korealaista hapatettua ja maustettua kiinankaalta. Sen on tutkittu vahvistavan immuunipuolustusta ja sen syönti helpotti esimerkiksi lintuinfluenssapotilaiden toipumista vuoden 2005 epidemian aikana. Jos sen maku tuntuu liian voimakkaalta, sitä voi lisätä hiukan salaatteihin tai vaikka perunamuusiin. Tässä helppo ohje:

Nythän sitä kannattaa tehdä kun kasvikset ovat edullisia!

Kimchi

2 isoa kiinankaalta leikattuna n. 5 x 5 cm paloiksi, heitä kova kanta pois
5-10 kevätsipulia viipaloituna varsineen
2 porkkanaa leikattuina tikuiksi
1 pieni retikka leikattuna tikuiksi
1 pieni sipuli hienonnettuna
150 g merisuolaa (tai jotakin muuta joditonta suolaa)
2 rkl kalakastiketta
2-4 rkl kuivattuja chililastuja  (voit käyttää myös ohueksi viipaloitua tuoretta chiliä)
2-4 valkosipulinkynttä murskattuna
3 rkl fariinisokeria
5 g pala tuoretta inkivääriä viipaleina (voi jättää poiskin)

Pese kiinankaali ennen pilkkomista. Ota kovat ja sitkeät osat pois. Puristele palaset kuiviksi ja laita ne puhtaaseen pakastepussiin, joka on tarpeeksi iso niin että voit pöyhiä paloja siellä käsin. Laita palaset sinne kerros kerrokselta ja ripottele suolaa väliin. Pöyhi ja puristele paloja suolatuin käsin lopuksi. Paloista pitäisi saada mahdollisimman paljon nestettä ulos.

Sulje pussi tämän jälkeen ja jätä noin 5-6 tunniksi käyden välillä pöyhimässä ja puristelemassa.

Huuhtele kaalinpalat tämän jälkeen. Nyt niiden pitäisi olla pehmeämpiä.

Puristele kaalinpalat kuiviksi ja laita ne kulhoon. Lisää muut aineet ja sekoita käsin (huom! chilin takia on paras käyttää kertakäyttökäsineitä!).

Pakkaa seos tiiviisti muovi- tai lasipurkkeihin, seoksen voi tumpata vaikka perunanuijalla. Laita päälle puhdas pala voipaperia ja jos mahdollista, paino. Sulje purkit ja laita ne viileään n. 3-4 päiväksi. Nyt sen pitäisi olla valmista, kevyesti "muusattua", mutta paksummat palat rapeaa.

Käytä lisukkeena vaikka grillatun lihan, hampurilaisten ym. kanssa. Voit myös ripotella päälle seesaminsiemeniä ja syödä sellaisenaan. Säilytä jääkaapissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!