perjantai 11. syyskuuta 2015

Kuningatar Kristiina

Kristiina oli "Pohjoln leijonan" Kustaa II Aadolfin tytär. Kun hän monien epäonnistuneiden raskauksien jälkeen syntyi, julisti onnellinen isä olevansa ihan yhtä onnellinen, kuin jos lapsi olisi ollut poika. Kristiina saikin poikamaisen kasvatuksen. Hän opiskeli taiteita ja tieteitä ja hänen kerrotaan puhuneen sujuvasti yhtätoista eri kieltä.

Kristiina käytti myös miesten vaatteita.
Eräs tarina hänen syntymästään kertoo, että syntyessään hän oli karvan peitossa yltympäriinsä ja hänen äänensä oli niin kova, että aluksi erehdyttiin antamaan tieto, että valtakuntaan oli syntynyt prinssi.

Niinkutsuttu kuningatar Kristiinan raamattu.

Vaikka Kristiina oli opetettu ratsastamaan, käsittelemään erilaisia aseita ja metsästämään, hän kuitenkin ratsasti naistensatulassa.
Kristiinan isä kuoli hänen ollessaan vain viisivuotias. Ennen hänen täysi-ikäisyyttään hänellä oli holhoojahallitus.




Huomaa ylläolevassa tekstissä mainittu laatikko, jossa on kuuninkaan sydän. Noina aikoina sydämessä uskottiin olevan ihmisen minuus. Kuvassa näyttelyssä oleva vahanukke kuninkaasta.
Kuningattaren seksuaalisesta suuntautuneisuudesta ei tiedetä, mutta häntä on arveltu biseksuaaliseksi, koska hän kirjoitti ainakin eräälle hovineidolleen hyvin intiimejä kirjeitä. Naimisiinmenosta hän kieltäytyi.


Hän hallitsi täysi-ikäisenä 10 vuotta ja ilmoitti sitten luopuvansa kruunusta. Hän nimesi itse seuraajansa. Kun häneltä seremoniallisesti otettiin pois vallan merkit, kukaan ei rohjennut kuitenkaan ottaa hänen kruunuaan, joten hän ojensi sen pois itse.

Kuten tiedämme, hän kääntyi myöhemmin katolilaisuuteen ja asui Roomassa maattomana kuningattarena. Vaikka Ruotsin valtio oli myöntänyt hänelle määrärahan elantoa varten, hän eli ainaisessa rahapulassa ja kuten monet muutkin renessanssiajan oppineet, hän harrasti alkemiaa yrittäen tehdä kultaa rahapulansa paikkaamiseksi.

Kristiina kuoli 63-vuotiaana, ja on haudattu todennäköisesti ainoana naisena Vatikaanin Pietarinkirkkoon, jossa hänellä on myös muistomerkki.

Hänen hautansa avattiin vuonna 1965 tutkijoiden toimesta. Syynä tähän oli lähinnä tutkijoita askarruttanut kysymys, siitä oliko hän nainen vai mies.



Haudassa olevat vaatteet ja itse ruumis olivat hajoamistilassa, mutta parhaiten olivat säilyneet hopeinen kuolinnaamio ja kruunu. Naamion väitetään kuvaavan eri ilmeitä riippuen suunnasta, mistä sitä katsoo,

Alla vielä muutamia kuvia filmin lavastuksesta. Filmi tulee ensi-iltaan Suomessa 11. joulukuuta tänä vuonna.


Haarukat olivat tuohon aikaan kaksipiikkisiä, ja koska niiitä ei osattu käyttää, niillä saatettiin pistellä reikiä kasvoihin yms.

Tuohon aikaan syötiin joutsenpaistia. Se tarjoiltiin omissa höyhenissään.


Kristiinalla, kuten muullakin vallasväellä oli tuohon aikaan tapana keräillä kaikkia erikoisia esineitä, joita pidettiin tällaisissa kaapeissa. Kaapit tai laatikostot avattiin aina vieraiden ihmeteltäviksi.



Korallia, kynttilöitä....



1 kommentti:

  1. Niin, piti lisätä, että hänet todellakin todettiin luuston perusteella vuonna 1965 ihan normaaliksi naiseksi.

    Sinänsä jänskä juttu, etä isänsä taisteli protestanttisen uskonnon puolesta, ja hän sitten kääntyi katoliseksi.

    Kristiina kaiketi myöhemmin tuli katumapäälle, sillä hän myöhempinä vuosinaan tavoitteli uudelleen Ruotsin kruunua.

    Kristiinan virallinen titteli kruunajaisten jälkeen muuten oli "kuningas". Ei kuningatar!

    Epäilemättä hänen elämäänsä vaikutti syvästi Englannin Elisabet I:n tarina.

    Täällä lisää aiheesta englanniksi: https://en.wikipedia.org/wiki/Christina,_Queen_of_Sweden

    VastaaPoista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!