sunnuntai 15. syyskuuta 2019

Lämpimiä muistoja ja sienimuhennosta

Lapsuuteni rakkaimpia muistoja on sienestys äidin tädin Elsan ja hänen miehensä Kaarlon kanssa. Omat vanhempani olivat "kaupunkilaisia" ja korkeintaan mökkeilivät omalla mökillään, joka meidän tapauksessamme oli talviasuttava omakotitalo järven rannalla kaikkine mukavuuksineen. Sienestys- ja marjastusreissuja ei pahemmin harrastettu.

Kuva: Wikipedis.

Kiitos Elsa-tädin, olen oppinut jotakin sienistä. Vietimme usein koko päivän metsässä ja meillä oli siellä mukana kahvia termospullossa voileipien kera. Opin samalla myös tunnistamaan tavallisimpia ruokasieniä. Kantarellit sitten olivatkin todellista herkkua, ja päivän päätteeksi, kun kotiin päästiin, ne paistettiin sipulisilpun ja kerman kera keitinperunoitten lisukkeeksi ja syötiin hyvällä halulla. Mitä herkkua! Rouskut ryöpättiin ja säilöttiin suolasieniksi, joista tuli erinomaista sienisalaattia mm. jouluksi.

Mutta se herkullinen sienimuhennos! Se ei ole ollenkaan vaikeaa valmistaa, tässä yksi superhelppo ohje! Täytä sillä munakkaita, lettuja tai tarjoa vain yksinkertaisesti keitettyjen perunoitten kanssa.


Sienimuhennos (n. 4 annosta)

n. 1/2 litraa tuoreita sieniä pilkottuina
1 iso sipuli silputtuna
2 rkl voita
1/2 dl vehnäjauhoja (tämän voi jättää poiskin, jos vähentää nestettä)
3 dl kermamaitoa
rouhittua mustapippuria
valkopippuria
suolaa
pieni loraus soijaa

Kuullota sipuli ja sienisilppu voissa, varo polttamista. Lisää jauhot, sekoita tasaiseksi ja suurusta kermamaidolla. Mausta ja tarjoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua!