keskiviikko 18. syyskuuta 2019

Syksyn merkkejä


Irlannin nälänhädän muistomerkki Dublinissa Liffeyn pohjoisrannalla.

Ilmat ovat hieman viilenneet täälläkin ja huomasin tietty, että makkarini ikkunasta hiukan vetää. Yksinkertaiset ikkunat, ja hiukan hataralta rakenteelta vaikuttaa (tietty), yhtenä päivänä kokeilin, että onko ikkuna kunnolla kiinni työntämällä sitä ikkunan kehyksestä, ja jäi sellainen olo, että jos hiukan voimakkaammin iskisi, niin mahtaisi koko ikkuna pokineen pudota ulos.

Kauppoihin on ilmestynyt tällaisia. Draught excluder on se nimeltään (kuva: aldi.ie). Eli täytetty kangaspötkylä, jolla "tukitaan" ikkunan vetoinen alaosa sisäpuolelta. En ole koskaan nähnyt myytävän ikkunoille tällaisia, Lontossa tuli kyllä tutuksi isommat pötkylät, jotka laitetaan suljetun ovet kynnysrakoa tukkimaan. Tyypillistä, ettei ongelmaa voi korjata rakenteissa, vaan se tehdään tällä tavalla. Kas kun ei ole tarjolla lasipaperia (vai miksi ammoisina aikoina sanottiinkaan sitä teippiä, jolla talveksi sinetöitiin ikkunoitten raot? Kuka muistaa?


Kovia sanoja syksyllä ovat myös ilmankuivatin (ylempi kuva, Aldi.ie) ja kuumavesipullot, vaikka vielä varsin kesäistä sää onkiin (alempi kuva: thehotwaterbottleshop.com).

Minun asunnossani on alkanut olla myös hämähäkkejä, jotka tunkevat ulkoa kaiketi mikä mistäkin reiästä sisään (ja tietty ikkunoitten välistä), joten aikani niitä imuriin pyydysteltyäni voisi tällainen hämpynpyydys olla paikallaan. Tällä ne voi pyydystää kiinni ja nakata takaisin ulos (kuva: aldi.ie)


Toistaiseksi illoiksi ja öiksi on riittänyt miehen pikkusiskon kutomat sukat, jotka ovatkin kauniin väriset, vai mitä?

3 kommenttia:

 1. Kaikenlaisia poppaskonsteja on kehitetty eri kiusoihin! Sitä ikkunateippiä kutsuttiin liimapaperiksi.
  Mukavaa syksyä sinulle, hämähäkeistä huolimatta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä muuta sano! Kuumavesipullotkin edelleen kunniassaan....

   Liimapaperi, niinhän se olikin, myös tosin lasipaperi-nimeä on käytetty. Joskus aikoinaanhan se piti kostuttaa, että se tarttuisi, sittemmin oli myös muovista ja itsekiinnittyvää. Tuplalasien väliin laitettiin vielä usien pumpulia ja sen päälle talveksi koristeita.

   Poista
  2. Kiitos ja mukavaa syksyä myös itsellesi!

   Poista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua!