torstai 23. toukokuuta 2024

Ayurvedinen ihonhoito, osa 2

Ayurvedassa korostetaan säännöllisiä elintapoja, jotka tuottavat elämään harmoniaa ja sitä kautta vaikuttavat myös yleiseen hyvinvointiin ja terveyteen. Kaikki tämä vaikuttaa myös ihon kuntoon.

Dinacharya on päivittäinen rutiini, joka sisältää säännöllisen päivittäisen aikataulun noudattamisen, nukkumaan menon viimeistään kymmenen aikaan illalla, aikaisen heräämisen, kielen puhdistamisen (nykyään tähän on herätty länsimaissakin ja siihen on saatavilla sopivia välineitä*), hammashygienian, itsehieronnan sekä joogan ja meditaation. Dinacharya-rutiinin noudattaminen auttaa säätelemään kehosi luonnollisia rytmejä ja edistämään yleistä terveyttä.

Ayurvedassa kylpy- ja suihkurutiinit nähdään keinona puhdistaa ja virkistää sekä kehoa että mieltä. Alla on pieni katsaus siitä, miten ayurvedisessä ihonhoidossa toimitaan kehoa pestessä.

Ayurvedisessä ajattelussa korostetaan myös levon merkitystä, joten nukkumaan pitäisi mennä säännöllisesti jo kymmenen aikaan illalla, ja unen pitäisi kestää ainakin kahdeksan tuntia. 

Photo by Tiny Elch on Unsplash

Yleisiä vinkkejä:

Ajoitus: Ihanteellista olisi käydä kylvyssä tai suihkussa kahdesti päivässä - ennen auringonnousua ja ennen auringonlaskua. Tämä on linjassa päivän luonnollisen rytmin kanssa. Ellei peseytyminen kahdesti päivässä ole mahdollista, priorisoi aamusuihku puhdistaaksesi yön yli tapahtuneen kuona-aineitten poistumisen jälkeen, ja aloita päiväsi puhtaana.

Veden lämpötila: Käytä haaleaa vettä useimmissa suihkuissa. Vältä liian kuumaa vettä, joka voi vahingoittaa ihoa ja hiuksia.

Doshan huomioiminen: 

Jos haluat hienosäätää peseytymistä, ota huomioon doshasi (vartalotyyppisi) valitessasi veden lämpötilaa:

Vata (ilma): Voi hyötyä lämpimästä vedestä tasapainottaakseen kuivuutta ja edistääkseen rentoutumista.

Pitta (Tuli): Viileämpi vesi voi auttaa vähentämään tulehdusta ja pittalle ominaista lämpöä.

Kapha (vesi): Lämmin vesi sopii myös Kaphalle, mutta vältä liian kuumia suihkuja.

Ennen kylpyä tai suihkua on kannattaa tehdä Abhyanga, eli ihon hieronta öljyllä. Abhyanga auttaa poistamaan ylimääräisen öljyn iholta, ja epäpuhtaudet, parantaa verenkiertoa sekä ravitsee ja pehmentää ihoa.

Ayurvedinen-kylpy:

Yrttiuutteet: Voit parantaa kylpyäsi yrttiteetillä tai maidolla, johon on infusoitu ruusun terälehtiä, santelipuuta tai muita hyödyllisiä yrttejä doshasi mukaan.

Luonnolliset puhdistusaineet: Valitse kovien saippuoiden sijaan luonnollisia puhdistusaineita, kuten grammaajauhoa tai Ubtan-tahnaa. Täältä löytyy (englanniksi) reseptejä tuon syväpuhdistavan ja kuorivan tahnan tekoon. Ubtanin sanotaan myös kirkastavan ihoa ja tasoittavan ihon sävyä vaalentamalla hyperpigmentaatioläiskiä.

Kylvyn jälkeen:

Käytä suihkun tai kylvyn jälkeen iholle luonnollisia öljyjä, kuten kookos- tai seesamiöljyä kosteuden säilyttämiseksi.

Jos haluat hifistellä, valitse vartaloöljy doshasi mukaan:

  • Vata (ilma): Valitse paksumpi öljy, kuten seesami- tai manteliöljy pehmentämään ihoa..
  • Pitta (tuli): Valitse viilentävä öljy, kuten kookos- tai auringonkukkaöljy.
  • Kapha (vesi): Valitse kevyempi öljy, kuten rypäleensiemen- tai jojobaöljy.
  • Ota aikaa rentoutumiseen kylvyn tai suihkun jälkeen.

    Rentoutuminen (Shamana)

    Lepo ja hiljaisuus: Anna itsellesi hetki hiljaista aikaa hieronnan jälkeen. Makaa mukavasti tai istu rennossa asennossa.

    Pranayama (hengitystyö): Harjoittele yksinkertaisia ​​hengitysharjoituksia, kuten vuorottelevaa sieraimen hengitystä (Nadi Shodhana) tai syvää vatsan hengitystä (Ujjayi) rauhoittamaan mieltäsi ja edistämään rentoutumista. Ohjeet näihin alla. Istu risti-istunnassa tai tuolissa selkä suoranatehdessäsi näitä harjoituksia.


    Meditaatio: Vietä muutama minuutti meditaatioon. Keskity hengitykseesi, kehosi tuntemuksiin tai rauhoittavaan mantraan. On monia ohjattuja meditaatioita saatavilla verkossa (esim. Youtube).

    Jooga Nidra: Tämä ohjattu rentoutumistekniikka on tehokas tapa saada aikaan syvä rentoutus ja nuorentaminen. Sitä voidaan harjoitella mukavasti makuulla tai istuen. Löydät ohjattuja Yoga Nidra -tallenteita verkosta (esim. Youtube).

    Jos teitä kiinnostaa ayurvedinen ravitsemus, laitan vielä siitä erillisen postauksen.

    * Ellei kaupasta kieliraspia sattuisi löytämään, pehmeä hammasharja ajaa saman asian. "Virallinen" kielenkaavin näyttää yleensä tältä ja niitä saa esim. apteekeista ja luontaistuoteliikkeistä.

    Ei kommentteja:

    Lähetä kommentti

    Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!