keskiviikko 29. toukokuuta 2024

Näin luot oman nimikkotuoksusi

Mistä hajuvesi muodostuu? Hajuveden tekoon tarvitaan tuoksun muodostavia eteerisiä öljyjä, kantoaineena toimivaa alkoholia ja vettä.

Eteeriset öljyt voidaan jakaa kolmeen eri ryhmään niiden haihtuvuusjärjestyksen mukaan. Alla esimerkkinä Carolina Herreran Good Girl -tuoksun koostumus. Saat kuvan suuremmaksi klikkaamalla sitä. 

Kuvakaappaus: fragrantica.com

Top notes: Nämä ovat ensimmäiset tuoksut, joita haistat. Ne haihtuvat nopeasti. Esimerkkinä voidaan mainita sitrukset, kuten bergamotti, appelsiini ja sitruuna.

Middle notes: Sydäntuoksut, jotka tulevat esiin latvatuoksujen haihduttua. Näistä koostuu hajuveden ydin, ja nämä tuoksut haihtuvat hitaammin. Esimerkkeinä voidaan mainita kukkaiset tuoksut kuten laventeli, jasmiini ja ruusu.

Base notes: Pohjatuoksu, joka haihtuminen kestää kauiten. Nämä tuoksut ovat yleensä syviä ja voimakkaita. Esimerkkeinä voidaan mainita vaikka vanilja, myski, patsuli ja santelipuu.

Tuoksun luomiseen tarvitset seuraavat aineet ja tarvikkeet:

1. Eteerisiä öljyjä ylempänä olevan listan mukaan.

2. Alkoholia, jossa alkoholiprosentti on korkea. Tislatut lakoholit, kuten vodka käyvät hyvin.

3. Tislattua vettä (apteekista tai autotarvikeliikkeistä)

4. Puhdas sekoitusastia ja tumma lasipullo, joka suojaa hajuvetesi valolta.

5. Mittakuppeja, pipetti ja suppilo. Apteekista saatavat kertakäyttöiset lääkelasit ovat käteviä mittaamiseen.

Hajuvedessä on yleensä 30% latvatuoksua, 50% sydäntuoksua ja 20% pohjatuoksua. Esimerkiksi tehdäksesi 10 ml hajuvettä, tarvitset:

3 ml top notes (latvatuoksua)

5 ml middle notes (sydäntuoksua)

2 ml base notes (pohjatuoksua)

Sekoita tuoksuaineet puhtaassa lasiastiassa. Lisää 5 ml alkoholia. Alkoholi sitoo tuoksuaineet yhteen.

Sulje lasiastia tiiviisti ja anna sen seistä viileässä ja pimeässä paikassa ainakin 48 tuntia. Tällainen "ikäännyttäminen" kypsyttää tuoksun. Jotkut parfyyminvalmistajat ikäännyttävät tuoksuaan jopa kuusi viikkoa.

Ikäännyttämisen jälkeen lisää seokseen 2,5 ml tislattua vettä. Ravista kevyesti aineet sekaisin.

Testaa hajuvettäsi iholle. Jos se tuntuu liian voimakkaalta, lisää hiukan vettä tai alkoholia. Jos haluat enemmän tuoksua, lisää haluamaasi eteeristä öljyä tippa kerrallaan. Tässä vaiheessa täytyy myös muistuttaa, että älä koskaan laita eteeristä öljyä sellaisenaan iholle.

Kun tuoksu tuntuu olevan sopiva, pullota se suppilon avulla ja kirjoita etikettiin päiväys. Säilytä pullo mieluiten viileässä ja valottomassa paikassa.

Temusta löytyy jos jonkinlaisia hajuvesipulloja. Niiden tiiviydestä en tosin osaa sanoa mitään.

Vinkki: Kirjoita ylös käyttämäsi aineet ja mitat. Näin pystyt luomaan saman hajuveden uudestaankin.

Sveitsissä asuessani oli Baselin lelumuseossa paikallisena "taiteiden yönä" (-> museoiden yö) parfyyminteko-workshop, johon minä ja pari ystävääni osallistuimme. Tästä oppineena voin sanoa, ettei samaan hajuveteen kannata sotkea kovin montaa tuoksuainesosaa.

Ideoita tuoksun luomiseen saa vaikka Fragranticasta,

Eteerisiä öljyjä saa nykyään monestakin paikasta. Netistä niitä voi ostaa mm. Pienestä Tuoksukaupasta tai iHerbistä (hakusana "essential oil").

*****

Laitan vielä kuvan näistä väriä vaihtavista pioneistani. Oikealla alkuperäinen syvä pinkki, joka muuttuu päivien kuluesa vaalennuttuaan lopulta vasemmalla olevaksi kermanväriseksi. Lajike on ilmeisesti nimeltään Coral Sunset. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!