lauantai 4. toukokuuta 2024

Deutschlandticket - rajatonta matkustamista Saksassa kuukauden ajan 49 eurolla

Moni suunnittelee parhaillaan kesälomareissujaan, joten tässä yksi vinkki. Meillä on täällä Saksassa koko maan kattava Deutschlandticket, jolla voi matkustaa kuukauden junissa, busseissa, metroissa ja ratikoissa ihan määrättä. Se maksaa vain 49 euroa. Tässä postauksessa on aika kattava opas lipun hankkimiseen ja käyttöön.

Deutschlandticketin logo

Deutschlandticketiä voidaan käyttää kaikkialla Saksassa kaikissa paikallisjunissa, kuten RB, RE, S-Bahn-junissa (SPNV) ja myös joukkoliikenteessä, kuten busseissa, raitiovaunuissa, metroissa jne. (ÖPNV) osavaltioiden tariffien, liikenneviranomaisten ja kuljetusyritysten voimassaoloalueen ja niiden ehtojen mukaisesti minkä tahansa matkan osalta. Joillain paikkakunnilla (esim. Berliini) lippu kattaa myös julkiseen liikenteeseen kuuluvat lautat ja veneet.

Tämä pätee riippumatta siitä, mikä kuljetusyhtiö, kauttakulkuviranomainen tai kansallinen tariffi on merkitty itse lippuun. Esimerkiksi Münchenistä ostettua Deutschlandticketiä voi siis käyttää myös esimerkiksi Frankfurtin ja lähialueen matkoille.

Photo by Daniel Abadia on Unsplash

Deutschlandticket ei yleensä ole kuitenkaan voimassa junissa, joita operoi DB Fernverkehr AG tai muut pitkän matkan palveluntarjoajat, kuten FlixTrain (esim. IC, EC, ICE, mutta myös DB Fernverkehr AG:n RE). DB Fernverkehr neuvottelee parhaillaan liittovaltioiden ja paikallisten liikenneviranomaisten kanssa poikkeuksista tietyillä reitin osilla. Junan operaattorin voi tarkistaa DB:n appin tai Deutsche Bahnin nettisivujen reittikuvauksesta. Klikkaamalla saa allaolevan kuvan suuremmaksi.

Deutschlandticketiä voi käyttää ennen pitkän matkan junaa ja sen jälkeen. Pidemmille matkoille vaaditaan kuitenkin aina erillinen lippu, ja usein myös paikkalippu (regionaaleihin RE-juniin ei yleensä tarvitse paikkalippua, eikä niitä usein edes myydä). Tämä vaikuttaa matkustajien oikeuksiin, eli jos myöhästyt yhdistävästä kaukojunasta, junayhteyttä ei peruuteta eikä hyvitysvaatimuksia voida tehdä.

Tämän lisäksi Deutschlandticket ei ole voimassa kulkuneuvoissa, joita käytetään ensisijaisesti turisti- tai historiallisiin tarkoituksiin.

Deutschlandticket on yleensä voimassa kansainvälisissä junissa naapurimaiden pääteasemista/pääteasemille, jos sitä liikennöi saksalainen operaattori (EDIT: ks. yst. kommentit, poikkeuksiakin on). Deutschlandticketin ostaneet voivat myös mennä useille rajatariffiasemille Saksan ulkopuolella käyttämällä lippua, mm.; Tønder (Tønder Bahnhof) Tanskassa, Wissembourg (Gare de Wissembourg) Ranskassa, Basel Sveitsissä ja Świnoujście (Świnoujście Centrum) Puolassa.

HOX! Deutschlandticket myydään kuukausitilauksena hintaan 49 euroa kuukaudessa. Lippu on voimassa kalenterikuukauden ja uusiutuu automaattisesti, jolloin maksu suoritetaan SEPA-suoraveloituksella käyttäjän pankkitililtä tai luottokortilla. Tilaus voidaan peruuttaa seuraavan kuukauden osalta edellisen kuukauden 10. päivään mennessä. Käyttäjien, jotka haluavat ostaa uuden tilauksen kuluvalle kuukaudelle kuukauden 11. päivänä tai myöhemmin, on maksettava vähintään kuluvasta ja seuraavasta kalenterikuukaudesta.

Jos ostat lipun esimerkiksi kesäkuun 4. päivä, se tulee automaattisesti (takautuvasti) voimaan kesäkuun alusta lähtien. Jos haluat käyttää lippua vain kesäkuun aikana, peru se ennen kesäkuun 10. päivää. Tällöin ei mene veloitusta heinäkuulta.

Lippu korvaa esim. alueelliset joukkoliikenneliput. Esimerkiksi täällä Aachenissa kuukauden seutulippu maksaa 89,90 euroa, joten tuleehan tämä Deutschlandticket paljon edullisemmaksikin, ja käy sen lisäksi koko maassa.

Deutschlandticketin myyntiin osallistuvat paikalliset liikenneviranomaiset. Se myönnetään digitaalisena lippuna paikallisten liikenneviranomaisten tarjoamien mobiilisovellusten kautta. Se voidaan myöntää myös sirukortilla "eTicket Deutschland" -standardia käyttäen.


Lippu on voimassa kulkuvälineissä vain 2. luokkaan. Usein on mahdollista ostaa lipun päivitys 1. luokkaan (jos saatavilla) kyseiseltä liikennöitsijältä. 

Alle 6-vuotiaat lapset matkustavat ilmaiseksi, mutta sitä  vanhemmat tarvitsevat oman lipun. Deutschlandticket ei sisällä lemmikkieläinten tai polkupyörien kuljetusta tapauksissa, joissa ne vaativat erillisen lipun.

Kannattaa siis harkita tällaistakin lomavaihtoehtoa! 

EDIT: Eräs kommentoija täällä moitti tekstiäni kelvottomaksi, johon myös vastasin (ks. alla). Tuntemattomana on tietty hyvä huudella moitteita, varsinkaan, kun ei kommentoija näytä tajuavan, että tämäkin postaus on ihan muille hyödyksi tarkoitettu ja vapaaehtoisvoimin tehty tiivistelmä aiheesta.

Luettavuuden ja ymmärrtämisen parantamisesi tehtyjä editointiehdotuksia otetaan kiitollisuudella vastaan tältä anonyymilta kommentoijalta, ja muiltakin. Yhteydenottolomake ja yhteystiedot ovat helposti löydettävissä blogisivulta. 

Halusin vielä sanoa, että kesän mittaan blogista tulee löytymään (ja löytyy jo nytkin) matkaa varten vinkkejä tägillä "Saksa" tai "Aachen". Jos joku tänne Aacheniin on tulossa, niin minusta voi saada ilmaisen kaupunkioppaan, jos aikataulut sopivat. Yhteydenottolomake löytyy oikealla olevasta kolumnista.

Miksi pitää mollata, jos joku palkatta viitsii tehdä tällaisen opastuspostauksden?

8 kommenttia:

 1. Aika kelvotonta käännöstekstiä 😫

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en ole ammattikääntäjä, ja IRL puhun muita kieliä 98% ajastani, töissä ei ole ikinä käytetty suomen kieltä. Ulkomailla iät ja ajat asuneena kielitaito tietty rapistuu, mutta aina olen tullut ymmärretyksi, ja uskon, että tämäkin postaus kyllä ymmärretään.

   Poista
  2. Hyvä teksti, hyvin sai selvää!

   Poista
  3. Hyvä, jos auttoi. Noit aohjeita ei netistä taida löytyä kuin saksaksi.

   Poista
 2. Kiitos selkeästä kuvauksesta. Heinäkuussa ajateltiin hyödyntää ja koetetaan myös muistaa perua ajoissa 🙂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannataa kyllä hyödyntää tämä lippu, ja se on todella kattavakin.

   Poista
 3. Kiitos, erittäin hyvin ymmärsin ja teksti selvitti hyvin lipun käyttöehdot. Toki pitää jotain tietää jo ennakkoon
  ottamalla selvää Saksan julkisesta liikenteestä, sillä se poikkeaa Suomesta, jossa vain VR operoi junia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika hyvin tuosta lipun käytöstä kyllä tiedotetaankin. Menin hiukan yli viikko sitten Maastrichtin bussilla (Limburgline, hollantilainen bussi) Gulpeniin Alankomaisen puolelle, ja hämmästyin, kun bussissa hollanniksi kuulutettiin rajakaupunki Vaalsin jälkeen, että Deutschlandticket ei kelpaa Vaalsista eteenpäin, vaan täytyy ostaa bussilippu loppumatkaa varten. En edes tiennyt, että D-ticket käy Limburgerlinen busseissa, vaan olin ostanut lipun jo lähtiessäni Aaachenista Gulpeniin. Takaisin tullessa ostin lipun vain Gulpenista Vaalsiin ja loppumatka katettiin siis tuolla D-ticketillä.

   Muuten, minulla ei vielä koskaan ole mitään lippuja tarkastettu täällä' Saksan maaperällä missään kulkuneuvossa. Ainoa kerta oli taannoin kun palasin Liègestä kotiin Aacheniin, mutta se olikin belgialainen juna.

   Poista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!