lauantai 4. toukokuuta 2024

Deutschlandticket - rajatonta matkustamista Saksassa kuukauden ajan 49 eurolla

Moni suunnittelee parhaillaan kesälomareissujaan, joten tässä yksi vinkki. Meillä on täällä Saksassa koko maan kattava Deutschlandticket, jolla voi matkustaa kuukauden junissa, busseissa, metroissa ja ratikoissa ihan määrättä. Se maksaa vain 49 euroa. Tässä postauksessa on kattava opas lipun hankkimiseen ja käyttöön.

Deutschlandticketin logo

Deutschlandticket-lippua voidaan käyttää kaikkialla Saksassa kaikissa paikallisjunissa, kuten RB, RE, S-Bahn-junissa (SPNV) ja myös joukkoliikenteessä, kuten busseissa, raitiovaunuissa, metroissa jne. (ÖPNV) osallistuvien valtioiden tariffien, liikenneviranomaisten ja kuljetusyritysten voimassaoloalueen ja niiden ehtojen mukaisesti minkä tahansa matkamäärän osalta. Joillain paikkakunnilla (esim. Berliini) lippu kattaa myös julkiseen liikenteeseen kuuluvat lautat ja veneet.

Tämä pätee riippumatta siitä, mikä kuljetusyhtiö, kauttakulkuviranomainen tai kansallinen tariffi on merkitty itse lippuun. Esimerkiksi Münchenistä ostettua Deutschlandticketiä voi siis käyttää myös esimerkiksi Frankfurtin ja lähialueen matkoille.

Photo by Daniel Abadia on Unsplash

Deutschlandticket ei yleensä ole kuitenkaan voimassa junissa, joita operoi DB Fernverkehr AG tai muut pitkän matkan palveluntarjoajat, kuten FlixTrain (esim. IC, EC, ICE, mutta myös DB Fernverkehr AG:n RE). DB Fernverkehr neuvottelee parhaillaan liittovaltioiden ja paikallisten liikenneviranomaisten kanssa poikkeuksista tietyillä reitin osilla. Junan operaattorin voi tarkistaa DB:n appin tai Deutsche Bahnin nettisivujen reittikuvauksesta.

Deutschlandticket-lippua voi käyttää ennen pitkän matkan junaa ja sen jälkeen. Pidemmille matkoille vaaditaan kuitenkin aina erillinen lippu, ja usein myös paikkalippu (regionaaleihin juniin ei yleensä tarvitse paikkalippua, eikä niitä usein edes myydä). Tämä vaikuttaa matkustajien oikeuksiin. Jos myöhästyt yhdistävästä kaukojunasta, junayhteyttä ei peruuteta eikä hyvitysvaatimuksia voida tehdä.

Tämän lisäksi Deutschlandticket ei ole voimassa kulkuneuvoissa, joita käytetään ensisijaisesti turisti- tai historiallisiin tarkoituksiin.

Deutschlandticket on yleensä voimassa kansainvälisissä junissa naapurimaan pääteasemista/pääteasemille, jos sitä liikennöi saksalainen operaattori. Deutschland-lipun haltijat voivat myös mennä useille rajatariffiasemille Saksan ulkopuolella käyttämällä passejaan, mm.; Tønder (Tønder Bahnhof) Tanskassa, Wissembourg (Gare de Wissembourg) Ranskassa, Basel Sveitsissä ja Świnoujście (Świnoujście Centrum) Puolassa.

HOX! Deutschlandticket myydään kuukausitilauksena hintaan 49 euroa kuukaudessa. Lippu on voimassa kalenterikuukauden ja uusiutuu automaattisesti, jolloin maksu suoritetaan SEPA-suoraveloituksella käyttäjän pankkitililtä tai luottokortilla. Tilaus voidaan peruuttaa seuraavan kuukauden osalta edellisen kuukauden 10. päivään mennessä. Käyttäjien, jotka haluavat ostaa uuden tilauksen kuluvalle kuukaudelle kuukauden 11. päivänä tai myöhemmin, on maksettava vähintään kuluvasta ja seuraavasta kalenterikuukaudesta.

Jos ostat lipun esimerkiksi kesäkuun 4. päivä, se tulee automaattisesti (takautuvasti) voimaan kesäkuun alusta lähtien. Jos haluat käyttää lippua vain kesäkuun aikana, peru se ennen kesäkuun 10. päivää. Tällöin ei mene veloitusta heinäkuulta.

Lippu korvaa esim. alueelliset joukkoliikenneliput. Esimerkiksi täällä Aachenissa kuukauden seutulippu maksaa 89,90 euroa, joten tuleehan tämä Deutschlandticket paljon edullisemmaksikin, ja käy sen lisäksi koko maassa.

Deutschlandticketin myyvät osallistuvat paikalliset liikenneviranomaiset. Se myönnetään digitaalisena lippuna paikallisten liikenneviranomaisten tarjoamien mobiilisovellusten kautta. Se voidaan myöntää myös sirukortilla "eTicket Deutschland" -standardia käyttäen.


Lippu on voimassa kulkuvälineissä vain 2. luokkaan. Usein on mahdollista ostaa lipun päivitys 1. luokkaan (jos saatavilla) kyseiseltä operaattorilta. Alle 6-vuotiaat lapset matkustavat ilmaiseksi, mutta sitä  vanhemmat tarvitsevat oman lipun. Deutschlandticket ei sisällä lemmikkieläinten tai polkupyörien kuljetusta tapauksissa, joissa ne vaativat erillisen lipun.

Kannattaa siis harkita tällaistakin lomavaihtoehtoa! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!