keskiviikko 5. kesäkuuta 2024

Sininen valo ja iho (& uni ja näkö)

Aina puhutaan ihon suojaamisesta auringon säteilyltä, ja sen myötä on alkanut myös olla juttua digilaitteista säteilevästä sinisestä valosta, joka joidenkin lähteiden mukaan myös vaurioittaisi ihoa.

Asiaa on kuitenkin tutkittu aika vähän toistaiseksi. Tosin saattaahan siinäkin jotakin perää olla. Nykyään monet (kuten minä) tekevät töitään kaiket päivät läppärin ruudun äärellä, ja kyllähän siinä hurahtaa sitten iltakin. Monet pelaavat katselevat TV-ohjelmia ja viettävät muutenkin aikaa ruudun ääressä työpäivänkin jälkeen.

Enkä puhu nyt ainoastaan läppärin ruuduista, vaan samaan kastiin kuuluvat kaikki digilaitteet, joita katsellaan.

Photo by Evgeniy Alyoshin on Unsplash

Sinisellä valolla on myös valvottava vaikutus. Altistuminen siniselle valolle illalla voi häiritä melatoniinin tuotantoa, mikä vaikeuttaa nukahtamista ja unta. Tämä voi aiheuttaa päiväväsymystä, ärtyneisyyttä ja keskittymisvaikeuksia.

Tietokoneen näytön katseleminen pitkiä aikoja voi johtaa silmien rasitukseen, joka saattaa aiheuttaa oireita, kuten silmien kuivumista, näön hämärtymistä ja päänsärkyä. 

Jotkut tutkimukset viittaavat siihen, että pitkäaikainen altistuminen siniselle valolle saattaa lisätä ikään liittyvän silmänpohjan rappeuman (makuladegeneraatio, silmänpohjien ikärappeuma) riskiä, ​​joka on suurin ikääntyneiden aikuisten näönmenetyksen syy.

Jos tuijottelet ruutua myöhään illalla ennen nukkumaan menoa, moniin laitteisiin saa yötilan asetuksen, jotka säätelevät sinisen valon määrää öiseen aikaan ruudulla. Ellei tällaista asetusta ole laitteessa, siihen voi ostaa esimerkiksi näytönsuojaimen, joka suodattaa sinistä valoa, tai sitten asentaa f.lux-softan, joka alkaa jo illalla aikaisin blokata sinistä valoa ja pehmentää näytön värejä.

Minä käytän f.luxin lisäksi myös lukulaseja, jossa on sinisen valon suojaus. Tämän saa linsseille kuin linsseille lisämaksusta optikolla.

Miten sitten suojata ihoa siniseltä valolta?

Olen itse alkanut käyttämään jonkinlaista aurinkosuojaa jopa ollessani sisätiloissa, sillä esimerkiksi kodissani on korkeat huoneet ja isot ikkunat, joista väkisinkin tulee jatkuvasti auringonvaloa sisään.

Tavalliset aurinkovoiteet eivät blokkaa sinistä valoa, mutta fysikaalinen suoja kyllä tekee sen. Käytännössä fysikaalisen suojan luovat pigmentit, eli yleisimmin titaani-, rauta-  tai sinkkioksidi. Näitä auringonsuojia kutsutaan myös mineraalifilttereiksi. Monia näistä pigmenteistä löytyy myös meikkivoiteista, ja ne ovat myös (taide)maalareille tuttuja.

Esimerkiksi korealainen Numbuzin (kirjoitetaan joskus Numbuz:n) Porcelain Base-skip Tone Up Beige SPF 50+ / PA++++ on voide, jossa lukuisten ihoa hoitavien ainesten lisäksi on fysikaalinen filtteri titaanioksidista. Voide tasoittaa ihon sävyn hyvin ja sopii itsessän meikkipohjaksi tai meikkivoiteen alle. Ostin omani iHerbistä.

Koska tuo Numbuzin alkaa vedellä viimeisiään, laitoin tänään Douglasin tilaukseen uuden saman tapaisen, eli Skin1004 Madagascar Centella Tone Brightening Tone-Up Sunscreen -tuubin. Tämä on myös ihon sävyinen voide, josta lisää omassa postauksessaan.

Ihoa voi tietenkin aina suojata myös vähentämällä ruutuaikaa, ja käyttämällä antioksidanttisia seerumeita ja voiteita, kuten C-vitamiinituotteita.

Sinisen valon haitoista on toistaiseksi liian vähän tutkimusta pidemmällä aikavälillä. Sinisen valon vaikutus unen laatuun lienee kuitenkin kiistämätön, ja on syytä epäillä, että ihoakin olisi suojattava ja valovaurioita ja sen aiheuttamaa oksidatiivista stressiä lievitettävä antioksidantein. Silmistä puhumattakaan.

2 kommenttia:

  1. Mulla on käytössä puhelimen sinivalosuodatin jostain ilta kahdeksasta aamu kahdeksaan. Oon miettinyt, että saisko sellaisen myös läppäriin. Pitäis googlaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No tuo f.lux on just sellainen, joka käy läppäriin. On ilmainen ja aikavyöhykkeen voi säätää, joten sinisen valon blokkaus alkaa silloin, kun haluat.

      Poista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!