sunnuntai 9. kesäkuuta 2024

Kuvaterveisiä Aachenista

Laitetaanpa tännekin muutama kuva kesäisen kauniista, keskiaikaisesta Kaarle Suuren kaupungista, Aachenista.

Aachenin raatihuone, jonka kruunajaissalissa on näytillä replikat vanhoista kruununkalleuksista. Kuvia voi katsella täältä. Kuva napattu katedraalin siunnasta ja aukio on nimeltään Katschhof.

Entiset kotikulmani, asuin ensimmäiset puoli vuotta tuossa ruskeassa talossa, joka on kuvassa vasemmalla. Aachenin katedraali tunnetaan paitsi Kaarle Suuren hautapaikkana, myös Saksan ensimmäisenä Unescon Maailmanperintökohteena. katedraalin vanhin osa on tuo keskellä oleva sitruspuristimen näköinen osa (Palatine Chapel), joka oli aikoinaan osa vanhaa Kaarle Suuren palatsia, joka ulottui kappelista Katschhofin aukion toiselle puolelle. Osia palatsista on edelleen myös raatihuoneen uumenissa.

Keskiaikainen kanatori, Hühnermarkt terassikahviloineen.


Hof, ja sen lukuisat ravintolat ja kahvilat.

Münsterplatz katedraalin vieressä.

Tulipa muuten mieleen, tiedättekö mikä tekee kirkosta katedraalin? Kaikille se ei liene kovin selvää. Esimerkiksi entinen kollegani läksytti minua, kun puhuin ulkomaisille kollegoille Turun tuomiokirkosta katedraalina.

Katedraali on yleensä piispanistuin, hiippakunnan pääkirkko. Tuomiokirkko on sama asia. Turun tuomiokirkko on siis katedraali (cathedral), eli ihan oikein selitin noille kollegoille.Loppukuusta täällä Aachenissa alkava vuosittainen CHIO näkyy myös leipomoitten ikkunoissa. Kuvat katedraalin viereisen Nobis-leipomon ikkunoista.

A Concours Hippique International Officiel (CHIO) (ranskaksi, se tarkoittaa "virallista kansainvälistä ratsastuskilpailua") on FEI:n (Fédération Èquestre Internationale) hyväksymä hevosurheilutapahtuma, jossa on kansainvälisen tason kilpailijoita hevosurheilulajeissa, kuten estehypyssä, kouluratsastuksessa, muissa hevoskilpailuissa ja yhdistelmäajossa.

Vanhan kaupungin pienillä kujilla riittää ulkokahviloita - ja asiakkaita.

Pieni hedelmä- ja vihanneskauppa vanhan kaupungin liepeillä-

2 kommenttia:

 1. Kaarle suurella oli tarkoitus tehdä Aachenista toinen Rooma. Toisin kävi.
  Kai se oli jonkun mielestä oikein läksyttää sinua katedraalista. Minun mielestäni se on saivartelua. Saksassa kutsutaan noita merkittäviä vanhoja kirkkoja nimellä Dom (Aachener Dom, Mainzer Dom, Wormser Dom), suomeksi tuomiokirkko. Turun tuomiokirkko on Dom, Helsingin tuomiokirkko on Dom ja 12 muuta tuomiokirkkoa, mutta myös Mailänder Dom (Milanon tuomiokirkko). Englannin kielellä käytetään sanaa Cathedral: Turku Cathedral, Helsinki Cathedral, Worms Cathedral, Aachen Cathedral, Milan Cathedral jne. Saksassa on lisäksi vielä Münstereitä ja Basilikoja. Münster oli alunperin suuri luostarinkirkko, Etelä-Saksassa pienempikin, Freiburger Münster (Freiburg Minster), jota kutsutaan myös katedraaliksi (Cathedral), ja Basilika esim Lateranbasilika Roomassa. Pietarinkirkko on Petersdom saksaksi ja St Peter´s Basilica englanniksi. On kirkkoja kerrakseen.
  Rauman Pyhän ristin kirkko olisi kai alunperin Münster saksaksi ja Minster englanniksi, mutta Tyrvään Puhän olavin kirkko vain kirkko.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus ihmettelen, miksi tällaiseen paikkaan oikein syntyi kaupunki aikoinaan. Niin, tiedän, ne rikkipitoiset lähteet, mutta nehän ovatkin sitten ainoa vesi täällä. Koko paikkakunta on hiukan keskellä ei-mitään, kaikenkaikkiaan.

   Poista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!