Omatekoiset karamellit, suklaakonvehdit tai leivonnaiset ovat aina hyviä joulutuliaisia, mutta vielä ehtii tehdä juotaviakin sellaisia. Annanpa kaksi ohjetta. Toinen niistä on ihan simppeli vaniljabrandy (konjakista tulee vielä hienomman makuinen). Pullolliseen hyvää brandya laitetaan muutama vaniljatanko, ja niiden annetaan olla siellä nesteen seassa 2-3 viikkoa. Vanilja pehmentää edelleen brandyn makua ja siitä tulee oivallinen kahvin seuralainen jouluaterian jälkeen.
Toinen ohje on hiukan monimutkaisempi ja vaatii myös ainakin pari viikkoa ennen kuin on valmista. Tulos on sitäkin herkullisempi, mausteinen appelsiinilikööri.
Mausteinen appelsiinilikööri (n. 2 1/2 l)
5 isoa appelsiinia
1 kanelitanko
2-3 kokonaista kardemumman siemenkotaa
1 vaniljatanko
1 l maustamatonta vodkaa
600 g sokeria
Koristeluun: muutama ylimääräinen appelsiini, kanelitankoja, kardemumman siemenkotia ja vaniljatankoja jaettuna lahjapulloihin.
Kuori appelsiineista kuoren keltainen osa ohuelti ja välttäen kitkerää valkoista osaa (terävä perunankuorimaveitsi on tässä hyvä apu). Laita appelsiininkuori ja mausteet yhteen isoon kannelliseen astiaan ja kaada päälle vodka. Sulje astia tiiviisti ja jätä se maustumaan viikoksi. Ravistele hiukan astiaa joka päivä, mutta älä avaa sitä.
Laita sokeri kuumuutta kestävään kulhoon. Kuumenna 1/2 litraa vettä kiehuvan kuumaksi ja kaada se sokerin päälle ja sekoita, kunnes sokeri on sulanut. Anna seoksen jäähtyä ja lisää se vodka-mausteseokseen sekoittaen hyvin.
Anna seoksen seisoa vielä toinen viikko tiiviisti suljettuna ja ravistele astiaa edelleen joka päivä.
Viikon kuluttua se on valmista siivilöitäväksi pulloihin, joissa on kanelitanko, vaniljatanko ja muutama kardemumman siemenkota. Jos annat pullot lahjaksi heti, voit laittaa niihin myös oranssisia appelsiininkuorisuikaleita, muussa tapauksessa lisää ne vasta kun annat pullon jollekin lahjaksi. Säilytä kylmässä.
Säilyy pullotettuna n. 6 kk.
Blogi terveydestä, terveellisestä ruoasta, kosmetiikasta, luontaistuotteista ja yleensä maailmanmenosta aikuisen naisen silmin nähtynä. Kaksi kierrosta syövän sairastelua värittää elämääni ja kolmas jäi pysyväksi riesaksi. Arkielämän psykologiaa ja johtajuuttakin saatetaan blogissa sivuta. Taustaltani olen pitkän linjan lääketutkimusammattilainen, ja ruodin postauksissa mm. kosmetiikan ja luontaistuotteiden ainesosia ja tehoa omien käyttökokemusten ohella.
Ei vitsit, miten hauskoja juomaohjeita! Kiitti! :)
VastaaPoistaOlen itse tehnyt kaikenlaisia namishotteja ja kirsikkalikööriä. Olen muuten konvehtejakin askarrellut. ;) Harmillisen vähän nykyään tuota aikaa tehdä itse joululahjoja. Ennen tein paljonkin.
Täytyy kokeilla tuota likööriä. ;)
Se onkin todella hyvää! Samoin vaniljalla höystetty konjakki!
VastaaPoista