perjantai 30. toukokuuta 2014

Kerronpa teille jännän jutun...polveutumiseni afrikkalaisesta esi-ihmisestä

Oletteko koskaan miettineet, mistä juuri teidän geneettinen perimänne on lähtöisin? National Geographic perusti IBM:n avustuksella genetiikkaprojektin joskus viime vuosikymmenellä, ja minä sain lahjaksi näytekitin, jonka avulla posken sisäpinnasta kaapaistiin pumpulipuikon tapaisella välineellä näyte, joka lähetettiin anonyymisti tutkittavaksi.

Projektin tarkoitus on kerätä geneettistä perimää koskevaa tietoa ympäri maailmaa, ja nyt siihen on jo osallistunut 660 701 henkilöä ympäri maailmaa (tämän päivän luku).

Ihan vaan vinkkinä; jos mietitte kivaa lahjaa jollekin, jolla on jo kaikkea, tässä on juuri sopiva sellainen, jonka voi tilata täältä. Kitti on hiukan erinäköinen kuin minun kittini, joka oli niitä ihan ensimmäisiä versioita. Minun kittiini kuului runsaasti tietoa ja CD-levy (englanniksi). Jokaisen kitin mukana tulee näytteiden lähetyspakkaus ja ohjeet, ja koodi katsoa tulokset netistä, joten pakkausta ei kannata hävittää heti käytön jälkeen. Minun pakkauksessani koodi oli kannen sisäpuolella.



Kävi ilmi, että minun geneettinen haploryhmäni on H, jota tavataan Euroopassa, Pohjois-Afrikassa ja Länsi-Aasiassa. Tässä on siis nyt tutkittu maternaalisia haploryhmiä, ja vertailun vuoksi täältä voi lukea lisää suomalaisista haploryhmistä.

Esitänpä tässä kuvina oman henkilökohtaisen reittini aina afrikkalaisesta kantaihmisestä alkaen. Pitkä matka on menneinä aikoina taivallettu, kun katsot vuosilukuja.

Täältä se kaikki alkoi, Afrikan sarven tietämiltä n. 67 000 vuotta sitten.

Tilanne n. 60 000 vuotta sitten.

Noin 55 000 vuotta sitten. Punaiset pisteet kartalla merkkaavat jotakin käännekohtaa ihmisen historiassa ja jokaisesta aikakaudesta on pitkä kuvaus kuvien alla. 

Noin 41 000 vuotta sitten.

Noin 22 350 plus/miinus 7745 vuotta.

28 000 vuotta sitten.

Tällä hetkellä kerätyt tiedot ja trendit tulevaisuudelle.

Mitä enemmän ihmisiä liittyy projektiin, sitä enemmän voidaan kartoittaa ihmisen alkuperää ja muuttoliikettä. Olen nähnyt useamman ystäväni kartat, ja ne poikkeavat aikalailla minun kartoistani, mikä on jännä juttu.

Herättikö tämä lyhyt postaus mitään ajatuksia? Heräsikö kenelläkään kiinnostus osallistua?


3 kommenttia:

  1. On kyllä todella mielenkiintoista. Olen miettinyt osallistumista, mutta en ole vielä jaksanut perehtyä asiaan... noita palveluntarjoajia kun on useita, pitäisi miettiä mistä saisi parhaan hyödyn. Plus hinta/laatu-suhde.

    VastaaPoista
  2. Millä muilla tahoilla on tällaisia tiedonkeruuprojekteja? On mennyt minulta ohi korvien...

    VastaaPoista
  3. Tällaisen jutun "DNA Test Can Trace Your Ancestral Origins Back 1,000 Years" luin hiljattain täällä (siinä on linkki jonkin firman sivuille):
    http://blogs.discovermagazine.com/d-brief/2014/05/02/dna-test-can-trace-your-ancestral-origins-back-1000-years/#.U4jBWSijIy-
    Sitten on tällainen:
    https://www.familytreedna.com/group-join.aspx?&group=Finland&vGroup=finland
    Eli jälkimmäinen on nimenomaan suomalaisten DNA:nsa testanneiden ryhmä.
    Mutta en tosiaan tiedä näistä sen enempää, noihin olen vain sattumalta törmännyt. Uskon, että National Geographic on varmasti varteenotettava ja luotettava vaihtoehto.

    VastaaPoista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!