lauantai 17. toukokuuta 2014

Liikuntapäiväkirja - 40 viikkoa takana

Tämä viikko onkin mennyt suhteellisen mallikkaasti. Maanantaina koko sarja, tiistaina aerobista ja puntteja, keskiviikkona aloitettiin fustra, ja torstaina oli lepopäivä. Perjantaina fustraa kovennettuna ja aerobista. Lisäksi auto on ollut ilkivallan jäljiltä korjaamolla, joten olen kävellyt jalkani ruvelle.


"Fustra on palkittu harjoitusmetodi, jota käytetään parantamaan ryhtiä, laihduttamiseen, lisäämään liikkuvuutta, kehittämään kehon hallintaa ja vahvistamaan keskivartaloa. Ensimmäisellä treenikerralla analysoidaan lähtötilanne – missä asennossa kävelet ja istut?
Fustra-harjoittelun kulmakivinä toimivat hyvä ryhti, vahva keskivartalo ja liikkeiden tarkka, oikeaoppinen suoritus. Jokaiseen ohjelmaan sisältyy ruokavalio sekä kehityksen seuranta monipuolisten testien avulla."



Kun kävin kiropraktikolla, selvisi, että oikean polven ongelmat johtuvat tämänkaltaisesta tilanteesta. Olen hieman vinossa. Siinä oli yksi syy aloittaa fustra, vaikka se hiukan hinnakkaalta tuntuukin. Se on kyllä kunnon rääkkiä, mutta ohjaajan mukanaolo tekee siitä hyödyllisempää siksi, että ohjelma on henkilökohtainen ja ohjaaja katsoo, että teet liikkeet tehokkaimmalla mahdollisella tavalla ja oikein. Kyllä siinä saa paikkansa kivistämään ja hien roiskumaan. Tällä kivistämisellä tarkoitan sellaista hyvää tuntemusta, joka tulee kun laiskaa lihasta on hiukan liikutettu.

Rääkkiä, tosiaan! Ja sitä inhoamaani crossaria... Minä vedin pitkäksi mennyttä viimeistä voimaliikettä hampaat irvessä matolla yli aikani ja hiki vuolaati virraten, PT:n kirittäessä kovaan ääneen, ja vieressä crossarilla vasta aloittelemaan tullut nainen parkaisi kauhusta, että "voi kun mäkin olisin jo tänään tossa vaiheessa". Fustra jatkuu ensi keskiviikkona ja täytyy sanoa, että menen sinne hiukan tukka pystyssä kauhusta. Mutta ah se olo kun se tunti on ohitse!

Alkutestit tietty kiinnostivat ihan painosta ja niin edelleen. Kehon rasvaprosentti on vähän korkeahko  vieläkin. Sisäelinrasva oli normaaleissa lukemissa ja luustolihasprosentti, joka ilmaisee seuraavaa:

Luustolihasprosentti kertoo millaisessa kunnossa kehosi on. Luustolihakset ovat ns. poikittaisjuovaisia lihaksia, jotka saavat aikaan liikettä. Ne myös kuluttavat tehokkaasti sokeria. Esimerkiksi iso reisilihas on luustolihas. Niiden kunnossapito edistää siis sokeriaineenvaihduntaa ja omalta osaltaan vähentää 2-tyypin diabetesriskiä. Luustolihasprosentti pienenee iän myötä, mutta aktiivisella liikkujalla selvästi hitaammin. Keskimääräinen luustolihasten osuus aikuisen kokonaispainosta on naisilla noin 28 % ja miehillä noin 37%. 

Mielenkiintoista. Parantamisen varaa siis on vielä ja haluan tuota luustolihasprosenttia juurikin korottaa.

Ruokavaliolista on tietty kasviksia ja proteiinia, mutta nyrpistelen hiukan nenääni sen sisältämille viljatuotteille. Ostinkin sitten chiansiemeniä ja ajattelin niitä syödä gluteenittomien täysjyväkaurahiutaleiden kanssa. Saas nähdä miten tämä osa hommasta onnistuu, sillä lihaksia kasvattaessa ei saisi syödä liikaa sitä proteiiniakaan.

Mutta hyvä kun nyt ollaan kesän korvalla, niin edullisia kasviksia saa luonnosta ja kaupoista, käytetään siis niitä!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!