sunnuntai 4. toukokuuta 2014

Sokeria!

Vaikka valkoisen viljan (tai siis gluteeniviljan) ja sokerin olenkin jättänyt jo aikoja sitten pois ruokavaliostani, niin joskus  - onneksi hyvin harvoin  - tyhmiä mielitekoja löytyy ja syön esimerkiksi irtokarkkeja, kuten tänään. Yök mikä olo sen jälkeen, vaikka ei niitä mitään järisyttävää määrää ollutkaan.



Oletko koskaan ajatellut, miten paljon sokeria päivässä syöt? Sokeria on piilossa niin monissa syötävissä. Tässä hyvä havainnekuva:

Kiitos tekijälle, kuka hän onkaan, kuva on liikkunut netissä.

Join joskus ennen useinkin sokerittomia limppareita, varsinkin cokista. Sittemmin retkahdin Fantaan ja olin iloinen, kun siitä tuli stevialla makeutettu versio. Tarkemmin kun pullon kylkeä syynää niin siinä on hedelmäsokeria, joka on aikamoinen myrkky.

Isälläni oli diabates ja muistan kun joskus aikoinaan hedelmäsokeria pidettiin kovinkin suositeltavana juuri diabeetikoille. Niin, se ei nosta verensokeria niin nopeasti kuin tavallinen sokeri, mutta silloin ei tiedetty, että hedelmäsokerilla makeutettujen ruokien syömisestä ei tule yhtälailla kylläinen olo, kuten tavallisella sokerilla makeutetuista.

Eikä silloin ollut hajuakaan siitä, että hedelmäsokeri ei hajoaisi suolistossa, kuten useimmat muut sokerit. Hedelmäsokerin metaboloitumiseen tarvitaan maksaa, joka johtaa siihen, että maksa tuottaa pahoja triglyseridejä operaation sivutuotteena. Osa niistä ei mene verenkiertoon vaan jää maksan ympärille rasvoittaen sitä. Sillä on myös sormensa pelissä kun ajatellaan sydän- ja verisuonitautien, metabolisen oireyhtymän ja kakkostyypin diabeteksen lisääntymistä. Puhumattakaan tietysti ylipainosta. Hedelmäsokerin on myös todettu heikentävän muistia ja sitä kautta uuden oppimista.

Hedelmäsokeri on myös tavallisen sokerin raaka-aine glukoosin kanssa. Glukoosi imeytyy hyvin ja nostaa verensokeria nopeasti. Koska ns. tavallista sokeria saa hiukan mistä tahansa, on myös erittäin hankalaa välttää hedelmäsokeria. Tämä näkyy yleistyneenä vyötärölihavuutena, kun vain hiukan katsoo kadulla ympärilleen. Kuka meistä  - tuota kuvaa ylempänä katsoen  - oikeasti voi sanoa sokerinsaantinsa pysyvän päivittäin noin suositellun puolen desilitran alla? Minua ainakin epäilyttää nyt suuresti, kun katson montako sokeripalaa sisältää yksi proteiinipatukka. Iiik! Taidan pysyä iHerbistä tilatuissa Questin proteiinipatukoissa, tai tehdä niitä itse jatkossa. Resepti seuraa jossain vaiheessa.


1 kommentti:

  1. Kaikessa kyllä älyttömästi sokeria jota tulee syötyä mullaki aivan liikaa

    VastaaPoista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!