perjantai 12. joulukuuta 2014

Neljä ruokaa, joita syömällä näytät nuoremmalta

Aika tööttö otsikko oli tällä Womens Health -lehdessä olevalla artikkelilla, jonka on kirjoittanut lehden entinen päätoimittaja Michele Promaulayko, joka on lehden entinen päätoimittaja ja hänen kirjansa "20 Pounds Younger" on kohta ilmestymässä.

Tarina ei kerro, onko kyse paunoista (paino) vai rahayksiköstä  - veikkaisin jälkimmäistä :) Mutta asiaan.



Kirjoittajan mielestä helpoin tapa pitää itsensä terveenä (ja nuorena) on kiinnittää huomiota ruokailuunsa (tämän neuvon minäkin olisin voinut antaa ja jopa ihan ilmaiseksi). Ruoan siis pitäisi olla antioksidanttipitoista, anti-inflammatorista, ravinnepitoista ja sen pitää taistella ylipainoa vastaan (fat-fighting). Hän listaa artikkelissa muutamia tärppejä:

1. Vaahterasiirappi on luonnontuote jolla on anti-aging -ominaisuuksia. Siinä on antioksidantteja, immuunipuolustusta vahvistavaa sinkkiä ja anti-inflammatorisia ominaisuuksia. Suuren sokeripitoisuuden vuoksi sen käyttö tulisi kuitenkin rajoittaa yhteen ruokalusikalliseen päivässä. Käytä sitä vaikka makeuttamaan uunijuureksia.

2. Kurkku voi näyttää hassulta viipaleina silmien päällä, mutta kuskussa on paljon hyötyä terveydelle. Se sisältää fisetiiniä, jonka on todettu  parantavan eteneviä muisti- ja oppimisvaikeuksia, jotka ovat osa Alzheimerin tautia. Kurkun kuoressa on piioksidia, joka on välttämätön komponentti terveelle tukikudokselle, joka auttaa lihasten korjautumista ja tukee ligamenttien, ruston, luiden ja ihon verenkiertoa. Vaikutus paranee kurkun topikaalisella käytöllä, eli sitä kannattaa viipaloida silmille laskemaan turvotusta, laita viipaleita auringossa palaneelle iholle tai käytä takareisiin häivyttämään selluliittia (Dzinnin huom., tämä voi olla hiukan hankalaa käytännössä).

3. Neitsytkookosöljy parantaa International Journal of Dermatologyn mukaan seitsemän viikkoa iholle käytettynä sen kosteustasapainoa 32 prosentilla niillä ihmisillä, joilla on lievä tai keskitason ekseema.

4. Syötävät kukat (tai vihreät lehtivihannekset) ovat koristeellisia maljakossa, mutta vielä parempia ruokalautasella. Syötävät kukat ovat täynnä fenoleja ja muita ikääntymistä hidastavia antioksidantteja. Tutkijat raportoivat esimerkiksi syötävien kukkien, vaikkapa ruusun terälehtien olevan tulehdusta estäviä ja pienentävät myös riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin ja joihinkin syöpiin. Dzinnin huomautus: Tässä ei määritellä ollenkaan, miten paljon niitä oikein påitäisi syödä? Joka tapauksessa, ellei syötäviä ruusun terälehtiä ole saatavilla, käytä lehtivihanneksia kuten lehtikaalta, pinaattia, voikukan lehtiä jne. joista saa samanlaisten hyvien fytokemikaalien lisäksi myös kalsiumia ja kuituja.


2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoisia juttuja. Mukavaa lauantaita sinulle :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin lääketutkimusihmisenä vaan perään noiden aineiden pitoisuuksia, vaikka tuossa ekassa kohassa esitettiinkin ruokalusikallista, minkä pitäisi kattaa koko päivän tarpeen. Tosin kasveissa pitoisuudet vaihtelevat, joten niitä ei oikein edes voi määritellä. No, hyviä neuvoja kai sinänsä, mutta niin, hiukan hypetyksen makua.

      Poista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!