maanantai 29. joulukuuta 2014

Christmas Pudding

Christmas pudding, eli jouluvanukas on ehdoton osa englantilaista joulua. Yleensä se ostetaan nykyään kaupasta, mutta voinpa nyt antaa sen ohjeenkin, jos joku haluaisi kokeilla.

Eilen söimme viimeiset pudsin loput kalkkunanraadosta tehdyn sopan kera. Keitto oli hyvää ja kevyttä tujauksella chiliä, mutta ateria ei pudsin takia ollut todellakaan mikään kevyt.

Englantilainen Victorianaikainen Jouluvanukas

450 g raastettua naudan rasvaa
225 g vehnäjauhoja + hiukan pinnan sinetöimiseen (
225 g leivänmuruja (korppujauhoja)
225 g sokeria
450 g rusinoita
450 g korintteja
2 tl piparkakkumaustetta (englanniksi mixed spice, kerron tästä myöhemmin)
115 g sukaattia/sokeroitua appelsiininkuorta hienonnettuna
hyppysellinen suolaa
1 luomusitruunan raastettu keltainen kuoriosa
8 munaa
iso hyppysellinen raastettua muskottipähkinää
3 dl brandyä

Lisäksi tarvitaan musliiniliina pudsin keittämistä varten + narua ja iso kattila.

Sekoita kaikki ainekset hyvin kulhossa.

Kostuta musliiniliina kunnolla ja levitä se työpöydälle. Hiero siihen noin kourallinen vehnäjauhoja niin, että jauho sulkee liinan lävet.

Laita liina isoon kulhoon niin, että liina vuoraa sen kunnolla. Kaada vanukasaineet kulhoon niin, että kulho muotoilee vanukkaan puoipallon muotoiseksi. Kääri vanukas liinaan tiukasti liinaan ja kiinnitä liiinan reunat tiukaksi solmuksi narulla.

Laita vanukas liinoineen isoon kattilaan, jossa on kiehuvaa vettä. Laita kansi päälle ja keitä vanukasta noin 5-6 tuntia. Jos veden pinta alenee liikaa, niin lisää kattilaan kiehuvaa vettä. Vaihtoehtoisesti voit keittää vanukasta painekattilassa noin tunnin.

Huomaa, että tämänkokoisen vanukkaan tekoon tarvitaan kattila, johon mahtuu noin 6 litraa vettä + vanukas. Vaihtoehtoisesti voit tehdä kaksi pienempää vanukasta ja keittää niitä 4-6 tuntia.

Kun vanukas on kiehunut tarpeeksi, ota se pois kattilasta ja poista musliiniliina ja taputtele vanukas kuivemmaksi keittiöpyyhkeellä. Kääri se puhtaaseen pyyhkeeseen ja ripusta viileään ja ilmavaan, pimeään paikkaan mahdollisimman pitkäksi aikaa, ideaalisesti useammiksi päiviksi (vanukas pysyy hyvänä n. 3 kk).

Kun vanukas laitetaan tarjolle, se höyrytetään höyrykattilassa pyyhkeessä ensin noin kaksi tuntia kannen alla. Ota se sen jälkeen pois kattilasta ja pyyhkeestä.

Vanukas tarjotaan brandylla liekitettynä (ota isoon lusikkaan brandya ja lämmitä se pöydän kynttilänvalossa niin, että se syttyy ja kaada liekehtivä brandy vanukkaan päälle.

Tarjoa brandyvoin kanssa (brandya, voita ja tomusokeria hierotaan tasaiseksi seokseksi).

Joulun rippeitä...

Mixed spice on hiukan kuin piparimaustetta tai amerikkalaisten kurpitsapiirakan maustetta, jossa päällimmäinen maku tulee kanelista. Siinä voi olla maustepippuria, muskottipähkinää, neilikkaa, inkivääriä, cayennepippuria, korianterinsiemenjauhetta ja/tai kuminaa.


2 kommenttia:

  1. Ohhoh, aikamoinen vaiva, mutta kiitos reseptistä! Ehkäpä tulee joskus kokeiltua itsekin :)

    -Tiltu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No tekisi myös mieli kokeilla! Laittaisin siihen tosin vielä muutaman mantelin, vaikka se kai ei niin "oikeaoppista" olisikaan.

      Poista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!