sunnuntai 28. joulukuuta 2014

Suudelmia mistelinoksan alla


Ystäväni Scarlett toi minulle jouluna mistelinoksan. Traditionaalisesti esimerkiksi Englannissa ja Amerikassa se pitäisi ripustaa oviaukkoon ja jos joku pysähtyy sen alle, häntä saa suudella.

Misteli on puoliloiskasvi, joka elää puussa imemällä vettä ja mineraaleja siitä. Sitä pidetään kasvina, joka kasvattaa elämää ja hedelmällisyyttä.

Vanha norjalainen tarina kertoo Balderista, jumalatar Friggan pojasta, jonka tappoi paha henki käyttämällä mistelistä tehtyä nuolta. Surullisena poikansa kuolemasta, Frigga itku kyyneleitä, jotka olivat kuin valkoisia marjoja ja jotka toivat sitten Balderin henkiin. Frigga ilahtui tästä niin suuresti, että hän siunasi kasvin ja lupasi suudelman kaikille, jotka kulkevat sen alta. Nykyään nimenomaan joulukuussa mistelinoksa ilmestyy miljooniin koteihin.

Misteli saa alkunsa kun linnut syövät sen marjoja. Tarkemmin sanoen linnut pusertavat marjaa nokassaan pyyhkivät sen tahmean siemenen nokastaan puun oksaan, jolloin siemen tarttuu siihen lujasti kiinni.

Mistelin marjat ovat todella myrkyllisiä ihmisille, mutta linnut voivat niitä syödä.

Kelttiläiset druidit uskoivat aikoinaan mistelissä asustavaan puun sieluun, sillä misteli on talvellakin ainoa osa puuta, joka säilyy vihreänä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!