torstai 25. kesäkuuta 2015

Aurinkoisia päiviä odotellessa

Tiesittekö, että auringon aiheuttamilta ihovaurioilta voi suojautua sisäisestikin? No vaikka nyt syömällä ja juomalla jotakin antioksidanttipitoista ruokaa ja juomaa. Liiallisuuksiin ei tosin tässäkään mielessä kannata mennä, ja iho on tietenkin suojattaja myös topikaalisesti.

Vaikka käyttäisikin auringonsuojavoiteita, oleskelisi varjossa ja käyttäisi leveälierisiä hattuja ja suojaavia vaatteita, tiedetään kuitenkin, että liiallisen auringonoton aiheuttama oksidatiivinen stressi, inflammaatio ja sitä myötä tulevat DNA-vauriot voidaan ainakin tehdä pienemmiksi syömällä oikein.



Kahvi ja punaviini ovat hyviä esimerkkejä siitä, miten pieni määrä päivässä sisältää ihoa suojaavia polyfenoleja, jotka suojaavat valon aiheuttamalta ikääntymiseltä, oksidatiiviselta stressiltä ja saattavat jopa estää maksaläiskien syntymistä.

Muita polyfenoleja sisältäviä aineita ovat mm. omenat ja parsakaali. Parsakaali sisältää myös sulforafaania, joka aktivoi ihon omaa puolustusmekanismia auringossa.

Basilika on hyvä kesämauste (ja miksei tietty talvimaustekin), jossa on zeaksantiinia, joka auttaa filtteröimään UV-säteitä jossakin määrässä.

Omega-3 -rasvahappot suojaavat myös ihoa. Niitä saa esimerkiksi kuumentamattomasta, kylmäpuristetusta oliiviöljystä ja saksanpähkinöistä. Oliiviöljyssä on lisäksi E-vitamiinia, joka suojaa myös oksidatiiviselta stressiltä ja ehkäisee UVB-säteiden aiheuttamia valovaurioita. Oliiviöljy suojaa myös iholle levitettynä jonkin verran, eli ellei kunnon aurinkosuojavoidetta ole käytettävissä, kannattaa kurkistaa ruokakaappiin.

Olen aiemmassa postauksessani kirjoittanut eri (ruokakaapista löytyvien) öljyjen aurinkosuojavaikutuksista. Postaus löytynee haulla (lisään linkin kunhan ehdin).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!