sunnuntai 7. kesäkuuta 2015

Kuusenkerkkiä!

Nyt voisi keräillä vielä kuusenkerkkiä kunnes ne muuttuvat koviksi neulasiksi. Maanomistajan luvalla, tietty! Poiminta-aikaa riittää yleensä palttiarallaa juhannukseen saakka, joten vielä ehtii.

Kuva: YLE/Tero Kyllönen.
Kuusenkerkät ovat kuusien oksien kärkien vaaleanvihreätä kevätkasvua. Niitä voi syödä sellaisenaan, ja niitä voi käyttää ruoanlaitossa. Terveellisiäkin ne ovat, vaikkapa sitten smoothien aineksina. Niissä on makeahko ja mieto maku, ja ne sisältävät runsaasti A- ja C-vitamiinia, antioksidantteja ja hivenaineita.

Kuusenkerkkiä voi käyttää monipuolisesti salaateissa, keitoissa, kastikkeissa, haudukkeina (ja niistä voi tehdä mm. pestoa käyttämällä kerkkiä basikikan asemesta/lisäksi). Ne soveltuvat säilöttäväksi pakastamalla tai kuivattamalla. Täältä löytyy reseptejä, joissa on käytetty kuusenkerkkiä. Olen kuullut, että esimerkiksi kalan kanssa kerkkien maku sopii aivan loistavasti.

Kuusenkerkkiä on perinteisesti käytetty luontaislääkinnässä esimerkiksi yskään/flunssaan, koska niistä haihtuvat eteeriset öljyt auttavat pureskeltuna ja höyryhengityksessä irroittamaan limaa ja lievittävät tulehdusta. Kuusenkerkkiä on käytetty myös särkyyn, kihtiin, reumaan ja vatsavaivoihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!