Sanan osmanthus (Osmanthus fragrans, "tuoksuoliivi" tai "makea oliivi") näkee usein tuoksunuoteissa. Minulla ei ollut aavistustakaan siitä, mikä se on. Nimi tuo vain mieleen osmankäämin, joka se ei ole. Eihän osmankäämi edes tuoksu miltään, vai tuoksuuko?
Osmanthus on tosiaankin oliivin sukulainen, ikivihreä, noin 10-metrinen puu, joka tuottaa syötäviä hedelmiä, joita voi käyttää kuten oliiveja.
Valkoiset (joskus myös kellervät tai oranssit) kukat jäävät sen lehtien varjoon, ja lehtiä käytetään mm. teen maustamiseen. Osmanthus kasvaa luonnonvaraisena mm. Pohjois-Amerikassa, Kaakkois-Aasiassa, Havaijilla ja Uudessa-Kaledoniassa. Kasvi on Kiinasta lähtöisin.
Aasiassa, varsinkin kiinalaisessa lääketieteessä sillä on montakin käyttöä. Sitä käytetään mm. kehoa puhdistavan rohdon lähteenä, ja moniin muihin tarkoituksiin.
Osmanthuksen kukkia käytetään ruokiin ja esimerkiksi viinin valmistukseen. Toisin kuin monet tuoksuvat ja syötävät kukat, ne eivät ole kitkeriä maultaan, vaan makeita.
Kuva: Pixabay |
Osmanthuksesta voi lukea lisää (suomeksi) täältä.
Mulle on tää nuotti ollut aina vaikea. Jos se on sulautettu tuoksuun hyvin, tykkään. Jos se on kuitenkin liian hallitseva ja voimakas, saan helposti pahoinvoivan olon. Deci Dela oli aikoinaan mun lempituoksu, joten siinä se oli nenääni miellyttävällä tavalla. Yksi tuoksuista, jonka haluaisin takaisin. Guccin Flora on myös ihana.❤️
VastaaPoistaMua kyllä kiinnostaisi tietää, miltä tuo osmanthus tuoksuisi yksinään. Täytynee vaan tyytyä tuoksuttelemaan noita listattuja hajuvesiä. Tuo Narciso Rodriguezin tuoksu multa löytyykin jostakin, pitää etsiä se ja tuoksutella uudelleen.
PoistaJotenkin muistan myös, että tuo Nina Riccin tuoksu oli ihana.