tiistai 21. helmikuuta 2023

Karnevaali on loppusuoralla

Tänään on laskiainen, eli laskeudutaan paastonaikaan. Ihan vielä eivät karnevaalihumut ole lopussaan, vaikka huipentumaa tänään "reininmaalaisessa" karnevaalissa vielä riittääkin.

Unohdin jahdata "Nubbelia" kuvaan, joten tämä kuva on kaapattu Wikipediasta.

Laskiaistiistai on Orvokkien tiistai (Veilchendienstag) täällä. Tai pannukakkupäivä! Eikös Suomessakin pannari ole laskiaisruokaa (hernerokan kera)?

Tänään karnevaalin päähenkilö on "Nubbel". Nubbel on ihmistä muistuttava (olki)nukke, joka yleensä kiinnitetään paikallisen juottolan oven yläpuolelle roikkumaan karnevaalien naistenpäivänä, eli torstaina. 

Nubbel on syntipukki, karnevaalin "kummisetä", joka ottaa kantaakseen pahat teot, ja jonka syytä ovat kaikki karnevaalin aikana tehdyt synnit.

Saksankielinen Wikipedia sanoo perinteestä seuraavaa (vapaa käännös):

"Tämän perinteen tarkka kulku vaihtelee kaupungista ja pubista toiseen. Nubbel kiinnitetään tavallisesti pubeihin naisten karnevaalipäivänä, katukarnevaalin varsinaisesti alkaessa. Lyhyen korttelin ympäri kulkevan paraatin jälkeen hänet poltetaan/haudataan seremoniallisesti kynttilänvalossa keskiyön aikaan karnevaalitiistaina.

Sitten luetaan syytös, yleensä murteella ja usein riimitellen. Syyttäjä on papiksi naamioitunut karnevaalinarri. Aluksi väkijoukko puolustaa Nubbelia, mutta lopulta se on vakuuttunut hänen syyllisyydestään ja vaatii kostoa. Syytös huipentuu sitten esimerkiksi huutoihin, kuten: "Kuka on syyllinen siihen, että me joimme kaikki rahamme? Kuka on syyllinen siihen, että me huijasimme?". Hurraava väkijoukko vastaa puhujalle äänekkäällä "Dat wor der Nubbel!", "Nubbel on syyllinen!". Hänen pitäisi palaa!" tai jotain vastaavaa.

Kansanuskon mukaan kaikki karnevaalien aikana tehdyt synnit ja rikkomukset pyyhitään pois Nubbelilla. Nubbelin polttamisen jälkeen palataan takaisin juottoloihin ja juhliminen jatkuu karnevaalimusiikin tahdissa, kunnes aamulla alkaa Tuhkakeskiviikko ja karnevaalikausi alkaa olla ohi.

Nubbelin polttamisen perinne on yleinen suuressa osassa Reininmaata, mutta sen merkitys vaihtelee alueellisesti. Joillakin alueilla Nubbelia (jolla on täällä muitakin nimiä) pidetään karnevaalien "kummisetänä", jonka elämä päättyy tuhkakeskiviikkona."

Lähde Wikipedia.

Saapa nähdä, jaksanko vielä myöhemmin tänään mennä katsomaan Nubbel-paran äänekästä syyttämistä ja polttamista roviolla 😂.

Huomenna keskiviikkona on klo 18 karnevaalien päätösjumalanpalvelus tuossa vieressä olevassa kuuluisassa tuomiokirkossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!