maanantai 20. helmikuuta 2023

Oche Alaaf!! - karnevaalihumua

Tänään on siis Rosenmontag, eli karnevaalin huipentumapäivä. Karnevaalikulkue oli pitkä kuin nälkävuosi, ja kun katsot kuvia, siellä on ainakin yksi kosmetiikasta kiinnostuneille tuttu firmakin mukana.

Baselin karnevaalista nämä kekkerit eroavat jo siinäkin, että Baselissa kulkueita meni lukuisia pitkin poikin kaupunkia niiden kolmen päivän aikana, kun taas täällä on pääasiassa yksi iso kulkue ja asiaan liittyviä tapahtumia pitkin kaupunkia. Suurin niistä kätkee bailaamista tuossa viereiselle aukiolle pystytetyssä valtavassa teltassa. 

Onneksi lopettavat musiikin ja ilonpidon puoliltaöin. Lisäksi tietty nämä karnevaalit kestävät viikon, kun Baselin maailman ainoa protestanttinen karnevaali alkaa maanantaina aamuyöstä neljältä ja loppuu kolme päivää myöhemmin. Baselin karnevaali on Saksan karnevaalia seuraavalla viikolla.

Baseless karnevaaliasuihin pukeutuivat vain kulkueisiin osallistuvat aikuiset ja lapset, täällä Saksassa taas karnevaaliasut ovat yleisölläkin tavallisia.












Alaaf on narrin huuto, jolla narrit tervehtivät toisiaan. Aachenissa sitä edeltää "Oche": "Oche Alaaf!". Huuto huudetaan yleensä kolme kertaa, ja se tulee oletettavasti vanhasta kölniläisestä ilmaisusta "all af" - kaiken yli. Oche on siis Aachen.

Karnevaalikauden aikana traditionaalisesti Kölnin hölmöä kansaa hallitsevat Prinssi, Neito ja Talonpoika. Kaikkia kolmea hahmoa esittävät miehet. Aachenissa ei ole kolmiodraamaa, vaan hallitsija on karnevaaliprinssi Guido ja hänen hovinsa.

Karnevaali alkaa Rasvatorstaina klo 11.11, jolloin raatihuoneen avain luovutetaan symbolisesti narreille. Sen jälkeen he hallitsevat virallisesti kaupunkia - ainakin viikon ajan.

Aachenin karnevaali on listattu yhdeksi Unescon aineettoman kulttuuriperinnön kohteeksi Saksassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!