sunnuntai 12. helmikuuta 2023

Karnevaalin merkkejä ilmassa

Ensi viikolla alkavat Saksassa karnevaalihulinat. Tai itse asiassa ne ovat jo alkaneet viime vuoden puolella, eli "viides vuodenaika" alkaa aina 11.11. klo 11.11.

Paikallisen herkkukaupan ikkunasomisteita viime viikolla.

11.11. on pyhän Martin päivä, jolloin ennenvanhaan on aloitettu paastonaika, joka päättyi jouluun. Tämä siis Reinin alueilla täällä Saksassa. Lue lisää aiheesta täältä (englanniksi). Pyhällä Martilla viitataan Toursin Martiniin, ja vaikka se ei olekaan yleinen vapaapäivä, sitä juhlistetaan monin tavoin Saksassa. Lue lisää täältä (englanniksi).

11 on ensimmäinen toistonumero, siis numero, joka muodostuu toistamalla samaa numeroa, ja siihen liittyy - kuten numeroihin yleensäkin - paljon taikauskoa ja legendoja. 11 edustaa karnevaaliperinteessä narrin numeroa. Numerolla on myös kristillinen merkitys: 11 on enemmän kuin kymmenen sormea ja vähemmän kuin 12 apostolia, joten se ei ole inhimillinen, eikä pyhä luku, ja siksi siinä on viittaus syntisyyteen.

"Viides vuodenaika", joksi karnevaalikautta tosiaan kutsutaan, on hulluttelua varten.

Täällä Aachenissa karnevaali alkaa 16. päivä, ja loppuu 22.2. Oletan tapahtuman olevan todella paljon poikkeava Baselin karnevaaleista, Baselissahan karnevaali on vain kolmipäiväinen ja sitäpaitsi se on maailman ainoa protestanttinen karnevaali. Aiemmat postaukseni Baselin juhlahumusta löytyvät täältä.

Karnevaali on näkynyt jo täällä katukuvassa vuoden alusta saakka. Ihmettelin ensin lauantaisia kulkueita, joissa ihmiset ovat pukeutuneet 1700-luvun vaatteisiin. Ne liittyvät ilmeisestikin asiaan.

Varsinainen karnevaalin pääpäivä on Ruusumaanantai (Rosenmontag, lue lisää englanniksi täältä). Meillä on silloin firmasta vapaapäivä, ns. "bridging day", joka mahdollistaa osallistumisen tapahtumiin.

Ennen maanantaita on kuitenkin karnevaalin aloitus torstaina (Fat Thursday), joka on ns. "naisten päivä". Kuten työkaverini Steffi kertoi, tällöin naiset liikkuvat sakset käsilaukussaan ja he saavat leikata miesten kravatit poikki ja poskisuukot mieheltä siitä hyvästä. Mikäköhän olisi freudilainen tulkinta tästä...😂.

Luulen, että tässä tapahtumien ytimessä tulevat pomoltani "signing bonuksena" saamani korvatulpat aika tarpeeseen! Tuohon viereiselle aukiolle on rakennettu katedraalin ja raatihuoneen väliin pytinki, jonka ympärillä on pikkukojuja. Näyttäisi pahasti ns. "kaljateltalta" 😖, joten mökää tullee sieltäkin, se on nimittäin miltei ikkunoitteni alla.

Kerron sitten, miten karnevaalit täällä etenevät!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!