sunnuntai 12. helmikuuta 2023

Olenko minä elintasopakolainen banaanivaltiosta?

Viime viikolla tapahtui paljon. Sain vihdoin ja viimein paikallisen Krankenkassen jäsenyyden, mikä olikin kiven takana. Aloin jo huolestua, sillä sain ajan hematologille, ja se aika olisi jo kuun loppupuolella. 

Täällä ei niin vaan pääse lääkärille, ellei ole jokin akuutti tilanne. Systeemin on hiukan sama kuin Irlannissa, eli etsit itse jonkun GP:n (yleislääkärin) ja kirjaudut asiakkaaksi. Lääkäriaikoja voi joutua odottelemaan kauan, spesialistille jopa kuukausia.

Mutta että se sairaskassan jäsenyys oli niin kiven takana! Täällä ei ymmärretty ollenkaan kun selitin aiempaa "sairaskassan jäsenyyttä" (=Suomen systeemiä ja KELAa ja sen funktiota). Yrittivät ottaa yhteyttä KELAan (en oikein ymmärtänyt miksi), mutta eihän sieltä vastata. Kaivoin sitten KELAn omilta sivuiltani jonkun asiakirjan, joka oli monisivuinen ja suomeksi, ja se ilmeisesti sitten viimein riitti tälle paikalliselle sairaskassalle ja viikolla siis he toivottivat minut tervetulleeksi asiakkaaksi.

Aachenin vanhaa kaupunkia.

Kauanpa se kestikin saada se jäsenyys! Kuutisen viikkoa. Tuli ihan sellainen olo kuin olisin joku elintasopakolainen jostain banaanivaltiosta 😡. Tai siis sellaiseksi epäilty. En kyllä ymmärrä yhtään, mikä tässä hommassa hannasi.

Enkä todellakaan ole ensimmäinen suomalainen täällä Aachenissa (saatika Saksassa yleensäkään)! Eräs entinen työkaverinikin oli tällä nykyisellä työnantajallani vuosikausia töissä ja asui täällä.

Yksi asia muuten myös yllätti, nyt kun ensimmäinen tili tuli. Verot. Jotenkin kuvittelin, että veroprosentti olisi alhaisempi,mutta ei. Johtuu varmaan siitä, että Suomessa kaikki aina valittavat ankarasta verotuksesta, mutta näkyy se verotus täälläkin sitä olevan. Äkkiä laskien minulta lähti palkasta 46 %.

Irlannissahan verotus oli suurinpiirtein sama kuin Sveitsissä, eli 30%. Irlannissa taisi olla kaksi kynnystä ja minä maksoin sen suurimman mukaan.

Katedraali tuossa naapurissa. Asun tuossa vasemmalla olevassa rusehtavassa  rakennuksessa. Kuvassa olevaa vihreää valaistusta ei muuten näkynyt luonnossa ollenkaan, mutta jotenkin se ilmestyi kaikkiin ottamiini kuviin.

Luulisi, että verovaroilla saisi järjestymään näille kaikille kodittomille kerjäläisille jonkinlaisen yömajan tännekin, vaan ilmeisesti ei. Tämä kerjäläisten määrä näillä nurkilla kyllä hämmästyttää.

Yhtenäkin iltana, kun tulin kaupasta, lähti kolikoita ("kleines Geld") kerjäävä iso korsto perääni tässä vanhan kaupungin pikkukujalla. Varsin epämiellyttävää, vaikka luulenkin, että kyseinen häiskä oli ihan harmiton tapaus muuten. Ikäväksi tapauksen teki myös se, että ketään muita ihmisiä ei ollue mailla eikä halmeilla, vain pimeä kuja.

Funtsin, miksi korikaupan tuotteet oli pakko viedä sateella ulos ja sitten suojata muovilla?

Näin muuten viimeyönä jotakin painajaista tästä onnettomasta saksan kielen taidostani. En yleensä koskaan näe painajaisia, mutta tämä oli ahdistava. Vaikka seitsemän vuotta tämän kielen opiskelua toi jonkinlaisen ymmärtämisen taidon, puhumisen taito on unohtunut.

Onhan tästä riittänyt hupiakin, mutta näin pidemmän päälle asia alkaa ottaa päähän ja alan ymmärtää, miltä tuntuu olla "mykkä".

Täällä on paljon puheliaita naapureita, ja vanha setä paikallisessa DHL:n Paketshopissa on todella puhelias tapaus. Kiusallista, kun en pysty vastaamaan muuta kuin, että "ymmärrän kyllä, mitä sanoit, vaikka puhetaitoni onkin todella ruosteessa". Ehkä se tästä ajan kanssa... 

Frau Köttgen, siivoojani, ei puhu muuta kuin saksaa, mutta toistaiseksi en ole häntäkään tavannut henkilökohtaisesti, sillä olen ollut hänen käyntiensä aikana toimistolla. Kielitunnit ovat olleet kaksi viikkoa katkolla opettaja-Clairen sairasloman takia, mutta huomenna homma taas jatkuu.

Mistä tulikin mieleen, että kotitehtäväni ovat tekemättä 😝. Voisi sitä olla hiukan ahkerampi oppilaskin, tietty.

4 kommenttia:

  1. En ymmärrä, miksi työnantajasi ei ilmoittanut sinua heti paikalliseen sairasvakuutukseen. Vielä vähemmän ymmärrän, että joku suomalainen on ollut jopa vuosia työssä työnantajallasi ilman sairausvakuutusta. Saksassa on lakisääteinen sairausvakuutus kaikille työsuhteessa oleville, joitten vuositulot ovat alle 64 350 €. Jos työnantaja ei ilmoita, niin hän rikkoo lakia ja häntä uhkaa rangaistuksena korkeimmillaan 25 000€:n sakko. Lakisääteisiä sairaskassoja on yli 100. Yli 64 350 € ansaitsevat ja yrittäjät eivät kuulu lakisääteisen sairausvakuutuksen piiriin, ja he voivat valita yli 50 sairausvakuutuksesta. En tiedä onko Aachenissakin lääkäripulaa. Olen kuullut, että joillakin asuinkuntaa/kaupunkia muuttaneilla on vaikeuksia löytää uudessa asuinpaikassaan Hausartz (kotilääkäri, jolla on kapasiteettia ottaa uusia asiakkaita. Jos odotusaika erikoislääkärille kiireettömissä tapauksissa olisi enemmän kuin 4 viikkoa, niin Aachenissa asuva voi pyytää Nordrheinin Kassenärtzliche Vereinigungenia auttamaan löytämään ajan. Toivottavasti en kanna pöllöjä Ateenaan, mutta sanon silti. js kukaan muu ei ole sanonut, että kannattaa soittaa numeroon 116117 jos tarvitsee lääkäriä viikonloppuna tai illalla, numeroon 112 vain hätätapauksissa. Kotilääkäri tulee tarpeen mukaan kotikäynnille, mikä kannattaa yksinasuvan tietää, jos on vaikka kovassa kuumeessa eikä pääse lääkärin luo. Kaikki ennakkopidätykset eivät ole veroja, vaan ne ovat myös eläke-, työttömyys-, sairaus- ja hoitovakuutuksen maksuja.
    Ymmärrän, että olet opiskelusi ja ammattisi puolesta perfektionisti, mutta silti ei kannata kannata stressata aktiivisesta saksan puhumisesta. Seitsemän vuoden kouluopetuksen jälkeen puhetta rupeaa pulppuamaan kielikylvyssä nopeasti. Et ole enää koulussa, eikä ole opettajaa antamassa koulunumeroita. Kukaan ei vaadi virheetöntä saksaa. Sitä vaaditaan vain Wienin Burgtheaterin näyttelijöiltä. Sitä paitsi natiivitkin puhuvat Saksan eri puolilla eri tavalla - ja heillä on omat murrealueensa virheensä.
    Aachen on murteella (Platt) " Oeche tai Öche). Ensi viikolla tutustut Aachenin katukarnevaaliin. Torstaina on Weiberfasnacht (akkojen karnevaalipäivä). Viel Spaß.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä työnantajan edustaja, eli Lisa, joka hoitelee (muuttoon liittyviä) asioitani täällä Aachenissa, ilmoitti minut sairaskassaan. Kassa vaan ei jostakin meille mystisistä syistä minua huolinut ennen kuin jotakin tietoa oli saatu edelliseltä vastaavalta, eli siis minun tapauksessani KELAlta. Mitä heiltä tarvittiin, jäi minulle mysteeriksi.

      Enkä usko, että se entinen kollegakaan on ollut ilman sairaskassan jäsenyyttä täällä.

      Tiedän kyllä, että ennakonpidätyksissä on muitakin eriä, kuten luettelemasi. Niinhän Suomessakin, ja jopa Irlannissa, jossa tuntui, ettei niille vastineeksi saa yhtään mitään :) Siltihän nuo yhdistyvät puheissa vain "veroiksi".

      Kiitos hyvistä neuvoista! Lääkäripulasta en osaa sanoa, mitään muute kuin mitä saksanopettajani Claire on kertonut.

      Mitä tulee tähän kieleen, kyllä se aikanaan varmaan elpyy, mutta juuri nyt vaan turhauttaa! Tosin on tämän takia ollut paljon koomisia tilanteitakin, eikä ole vain yksi kerta, kun olen tallustellut esimerkiksi ruokakaupasta tuon aukion läpi hihitellen kotiin kun olen sekoillut sanoissani.

      Poista
  2. Hei Dzinni, toinen Katriina Saksan Düsseldorfista tässä. Olen asunut aiemmin yhteensä n 5 vuotta Aachenissa, ja lääkäripalvelut olivat kyllä ainakin silloin loistavat, paljon paremmat kuin esim Suomessa tai vaikkapa Kanadan Montrealissa tai Lontoossa. Omalääkärille pääsi aina samana tai viimeistään seuraavana päivänä, sekä spesialistille viimeistään viikon, parin sisään. Lisäksi lääkäreillä todella hyvät uusimmat tekniset välineet (esim gynekologilla käydessä ultraäänitutkimus on ihan vakio, toisin kuin esim Suomessa). Monet ystäväni sekä ent kollegat asuvat edelleen Aachenissa, enkä ole kuullut kenenkään valittavan lääkäripulasta tms! Eli varsin kummalliselta kuulostaa tuo kielenopettajasi kommentti.Kerrotko myöhemmin omista kokemuksistasi? Olisi ihan mielenkiintoista tietää.
    Kerjäläisistä/asunnottomista sen verran, että majapaikkoja (yhteismajoituksia) on kyllä, mutta jotkut eivät halua mennä niihin - yleensä vaaditaan päihteettömyttä, yhteismajoituksessa voi olla levotonta, koiria ei voi tuoda jne.
    Jotkut kerjäläisistä ovat ihan esim romanialaisen ’mafian’ kurimuksessa ja joutuvat antamaan tienistit pomolleen. Siinä mielessä aina parempi juuri antaa syötävää/juotavaa/koiranruokaa koiralle (joka usein on seuralainen), niinkuin olet tehnytkin!

    Kaikkea hyvää sinulle ja mukavaa aikaa Aachenissa, on kiva kaupunki! Myös sijainniltaan, siinä heti Hollannin ja Belgian rajalla.
    PS Jos sunnuntaisin käy aika pitkäksi, niin menepä vaikka ostoksille Hollannin puolelle! Niin kaikki muutkin paikalliset tekevät, ja Hollannin kauppojen tarjonta on mielestäni parempi kuin monen saksalaisen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi, omalääkäriä minulla ei (vielä) olekaan, ja yllätyksekseni työterv eyslääkäri ei edes uusi reseptejä (minulla kilpirauhaslääkitys, ja se resepti ainakin vaatii pian uusintaa), saati sitten tee mitään muutakaan. Noh, COVID-testin teki pyynnöstäni.

      Hematologin vastaanottoa kyllä piti odottaa monta viikkoa. Tästä hommelista tulee vielä erillistä postausta, kun käytännöt tämän kroonisen taudin hoidossa näyttävät eroavan todella paljon Suomen jutuista.

      Niin, olen joka sunnuntai suunnitellut pikkureissua Vaalsiin Hollannin puolelle. Oltiin siellä työporukan kanssa viime viikolla, ja bongasin ainakin Albert Hejnin, jonka muistan Amsterdamin-ajoiltani. Toistaiseksi laiskuus on voittanut sunnuntaisin... Kollegani Julian mukaan "kaikki" aachenilaiset ovat kuulemma Ikeassa sunnuntaisin. Nyt en kuitenkaan muista, onko tämä Ikea sitten Belgian puolella vai Hollannissa :D

      Poista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!