lauantai 21. syyskuuta 2024

Syksyn säästövinkki ruoanlaittoon

Nyt kun satokausi on parhaimmillaan, kannattaa käyttää alhaiset hinnat hyväkseen ja hyödyntää kasviksia. Tein juuri "hävikistä herkuksi" -periaatteella niin hyvää kasviskeittoa, että oksat pois.

Nyt kun vielä muistaisi, mitä siihen laitoin! Kaksi pientä kesäkurpitsaa, kolme isoa porkkanaa, ison purjon, sentin siivun juuriselleriä, kourallisen hiukan kuivettuneita miniluumutomaatteja ja kaksi hiukan nahistumaan päin menevää pikkukurkkua. Aloitan keittopohjan teon aina silppuamalla sipulit ja kuullottamalla ne öljytilkassa. Sitten sekaan pilkotut vihannekset ja hiukan vettä/kasvislientä ja kypsennän koko seoksen ja sitten soseutan.

Nyt tulikin paljon tätä sosetta, ja jos minulla täällä olisi pakastin, niin sitä voisi pakastaa annoksina, joista sitten saa tarvittaessa keiton lisäämällä sulatejuustoa/kermaa/kasvislientä/vettä tai näitten sekoitusta. 

Nyt laitoin keitoksi puolet soseesta ja siihen pikku purkki kermaa ja paketillinen Gouda-sulatejuustoa. Hiukan yrttejä silpuksi (nyt oli vain persiljaa) ja ai että se oli hyvää! Seuraavaan satsiin laitan vain lurauksen kermaa, ei se aina sitä juustoakaan kaipaa. Ehkä eri yrttejä sitten vielä mauksi, tosin tässä tomaatti dominoi aika tavalla.

Sitten vielä espanjalaisen gazpachon ohje. Tämä olisi tietty pitänyt laittaa jo helteiden aikaan, koska kyseessä on kylmä keitto, joka joskus jopa tarjotaan jääpalojen kera. Mutta nythän on hyvä aika tätäkin tehdä pakkaseen vaikka ensi kesän helteitten varalle!

Väristäkin huomaa, että sujautin tähän kaksi punaista paprikaa, kun ei kaupassa ollut vihreitä. Maku tietty vähän muuttuu, mutta ei se ole niin nokonnuukaa. Herkullista tämä oli silti!

Gazpacho

1 iso kurkku - kuori ja pilko (minä tosin laitan tämän aina kuorineen)

1 punainen paprika - poista siemenet ja pilko

1 vihreä paprika - poista siemenet ja pilko

1 kg kypsiä luumutomaatteja (Espanjassa taitavat käyttää köynnöstomaatteja) - poista kova sisus ja siemenet, pilko (nämäkin käytän siemenineen, kaikkineen, mutta noudatataanpa nyt kuitenkin alkuperäistä ohjetta tässä kirjoituksessa)

2 valkosipulin kynttä, kuori ja murskaa

2 kevätsipulia varsineen, perkaa ja hienonna (joskus korvaan nämä yhdellä punasipulilla)

75 g kuivahtanutta valkoista leipää - poista kuori ja pilko

2-2 1/2 rkl sherryviinietikkaa (ellei sitä ole, käytä esim. punaviinietikka)

hyvää oliiviöljyä luraus (Espanjalaiset käyttävät tähän aika tavalla oliiviöljyä, niin, että se jopa tekee keiton emulsiomaiseksi)

suolaa, pippuria myllystä


Laita pilkotut kasvikset ja leipä kulhoon ja mausta muilla aineksilla. Sekoita ja pusertele hiukan, että mehut irtoavat. Anna maustua peitettynä vähintään 30 minuuttia, mielellään jääkaapissa yli yön.

Laita seos blenderiin ja soseuta. Tarkista maku ja mausta lisää tarpeen mukaan. Koska keitto tarjotaan jääkaappikylmänä tai muutaman jääpalan kanssa, siinä saa olla makua.

Tarjoa oliiviöljykiehkuran kanssa kylmänä.

Resepti on Gordon Ramsayn.

1 kommentti:

  1. Kasvissosekeitto on älyttömän hyvää vaan miksihän sitä ei ikinä muka kehtaa tehdä :D

    VastaaPoista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!