maanantai 21. tammikuuta 2013

Addiktioita

Liikaa vehnää.
En ole tainnutkaan mainita, että syksyllä aloitin diabeteslääkkeenä tunnetun metformiinilääkityksen. Minulla ei ole diabetesta, mutta verensokerit tanssivat lampaanpolskaa, ja se haittaa elämää suunnattomasti.

Toisinsanoen olen yliherkkä hiilihydraateille, eikä asiaa paranna sekään, että käyttäisi jotakin täysjyväviljatuotteita, sillä asia ei ole sen kummempi. Itse asiassa normaalitilassa pitäisi lopettaa maitotuotteiden käyttö ja rajoittaa kasviksiakin ruokavaliossa. Hedelmistä puhumattakaan ja proteiiniakaan ei saisi saada liikaa, sillä se muuttuu sokeriksi sekin.

Metformiini on kummasti tasannut oloa, olen ihan yllättynyt. Toisaalta sitten olen juuri niin torvelo, että sen takia annoin itselleni luvan syödä tänään vehnäpohjaiset pizzan, jonka vanavedessä myöhemmin päivällä meni kaksi laskiaispullaa kahvin kanssa.

Niin, gluteiinissa, eli vehnän sitkoaineessa, proteiinissa on opioidinkaltaista koukuttavaa ainetta, ja nyt täytyisikin pysyä koko aineesta erossa. Ongelmallista on, että piilossa olevaa gluteenia voi olla monessakin sellaisessa ruoka-aineessa, jotka eivät ihan ensimmäiseksi putkahtaisi mieleen. Näitä ovat mm. soijakastike, purukumin perusmassa, ohran-, kauran- ja vehnänoraat (!!!!) ja yleensäkin idut, olut, speltti jne. Ehkä minulla on piilevä keliakia, keliaakikkoja kun on suvussa? Ehkä kuiva ja kutiseva iho ja pullanpalan tai leivänpalan syömisen jälkeen tuleva pohjaton vehnäsenhimo on oire jostakin, joka ei ainoastaan selity verensokerin heilahteluilla. Nytkin noiden "laiskiaispullien" (kuka on lapsena lukenut Totte Svenssonin seikkailuja?) jälkeen alkaa olla lähinnä ärtynyt olo.

Mutta huomenna on uusi päivä, ja ruokavalio palaa taas raiteilleen. Munakas on tukevaa (ja edullista) ruokaa, jolla nälkä pysyy kurissa, sillä alkaa päivä hyvin.

Kinkku-juustomunakasta tuloillaan!

Nammmm!!

Monessako perheessä muuten nykyään syödään aamiaisella munakasta? Entäpä lounaalla tai päivällisellä? Minun lapsuudenkodissani se oli aina säännöllisesti ruokalistalla, ei ehkä niinkään aamiaisella, mutta muuten. Salaatin kanssahan se on mitä helpoin ruokalaji ja varmasti parempi kuin einekset, joita nykyään käytetään ihan liikaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!