maanantai 13. tammikuuta 2014

Millainen on asuntosi palokuorma?

Minulle sana palokuorma oli ihan uusi vielä muutama viikko sitten. Tiesin kyllä, että taloyhtiöissä pitää olla palovastaava (siis paloturvallisuudesta vastaava henkilö), mutta asuntotasolle ei ole annettu mitään osviittaa siitä, miten palokuormaa hallitaan tai mitä muuta asian hyväksi voisi tehdä. No palohälyttimet tietty pitää olla joka asunnossa, eikä porrashuoneen aulassa saa säilyttää mitään. Niinpä meilläkin kauniit aulan kasvit vietiin pois, eikä kymmenennen kerroksen mummujen rollaattoreitakaan saa siellä säilyttää portaiden alla. Paha vaan näille vanhuksille se, että hissi (lähtee ja ) pysähtyy aina puoleen kerrokseen, jolloin rollaattori pitää kantaa joko portaat ylös tai alas.


Nytpä sitten uusi isännöitsijä on ryhtynyt tarmokkaasti toimeensa ja asunnot tarkastetaan palokuorman varalta. Sikäli hiukan hassu järjestys, että mielestäni olisi ensin pitänyt tulla ohjeistus ja sitten vasta tarkastus, mutta näin nyt mennään ja täälläkin käydään huomisaamuna. Olen utelias kuulemaan, miten asioiden pitäisi olla ja että onko täällä kaikki OK. 

Isännöitsijä itse kävi täällä viime viikolla vihdoin ja viimein katsomassa parin vuoden takaisen kylppärirempan jälkeen tarvittavaa korjaustyötä, mikä on jäänyt roikkumaan edellisen isännöitsijän jäljiltä (pidempiaikaiset lukijani muistavat minun kertoneen, että kylppärin lattian kaato oli epäonnistunut, vesi jää makaamaan kylpyhuoneen puolelle, ja sitäpaitsi suihkusta lattiakaivon kautta menevä jätevesi pulppuaa allaskaapin alla olevasta kaivosta. Keittiössä oli jostakin syystä siirretty hanan sijaintia kun siitä on vedetty vesiputki kylppäriin, ja siellä kaakeloinnista pilkistää ruma putkenpää).

Samalla käynnillä isännöitsijä kauhisteli vaatekasaa tuolien selustoilla ja sohvalla. Minä kun olen kuvaamassa myytäviä vaatteita huutonetiin. Samaten täällä on muutama pino opiskeluuni liittyvää materiaalia, ja hän huomautti näitten aiheuttamasta palokuormasta. Olihan täällä pölyäkin, mitä keskusta-asuntoihin kadulta väistämättä tulee ja olen sentään ollut miltei yhtä soittoa 5-6 viikkoa poissa. Niin, ja yksi nounou oli hänen mukaansa se, että keittiön työtasolla on liikaa tavaraa (mikro, leivänpaahdin, soda stream ja blenderi + kolme pakettia pussikaurapuuroa), keittiötä ei kuulemma voi käyttää ollenkaan. Kommentoin tähän, että tällä hetkellä työtasolla on ihan tarpeeksi tilaa minun tarpeisiini.

Uteliaana kuitenkin sitten ennen tarkastusta olin yhteyksissä erääseen asiantuntijaystävääni, joka antoi seuraavanlaisen ohjeen: 

"Mitä tulee palokuormaan, niin vertaapa vaikka ”kirjastoon” omaa asuntoasi. Jos siis asuntosi on ”kirjastomainen” niin sillon voi palokuormaraja ylittyä. Mutta on asuntosi kirjastomainen tai ei, on se silti käyttötarkoitukseltaan asunto. Niin, ja huomaapa vielä se, että asuntojen kanssa samassa palokuormaryhmässä on mm. alle 300 neliön myymälät!  Niissähän voi olla vaikka kuinka jukelittoman paljon tavaraa esillä!"

Ihan järkevältä kuulostava neuvo ja minäkin rauhoituin. Jos haluatte lisää tietoa asiasta, niin sitä löytyy esimerkiksi täältä ja täältä. Nämä asiat on hyvä tiedostaa, sillä usein taloyhtiöllä on vakuutus, jossa on klausuuli siitä, että vakuutus ei korvaa tuhoa, joka on aiheutunut siitä, että jonkin asunnon palokuorma on ollut yli sallitun ja tuli on roihahtanut tuhoten muutakin kuin vain sen asunnon asukkaan omaisuuden (huom. taloyhtiöhän periaatteessa omistaa asunnon, vaikka asunnon haltijalla olisikin juuri sen asunnon osakkeet hallussaan). Lisäksi  on hyvä muistaa, että savu aiheuttaa hajuhaittaa, josta on hankala päästä eroon.

7 kommenttia:

  1. Aika vaikea saada asuttua kotia palokuormattomaksi. Jos mitään tavaroita ei saa olla esillä, tulee asuintiloista hirveän kliinisen näköisiä.

    VastaaPoista
  2. En ymmärrä, mikä ero siinä on ovatko vaatteet tuolinselkämyksillä vai vaatekaapissa. Yhtä lailla palavat molemmissa.

    VastaaPoista
  3. Sitä minäkin. No, palotarkastaja kävi aamulla ja totesi, että palokuorma OK. Pari huomautusta tukli, eli ensinnäkin siitä, että palovaroittimen paristo oli (ilmeisesti poissaollessani) loppunut, ja että printterin päällä oli paperia. Sähkölaitteiden päällä ei saisi olla mitään palavaa. Huomautin, että se ei ole edes verkossa.

    VastaaPoista
  4. Niin vielä, löin kylmästi ulko-oven kiinni isännöitsijän nokan edestä todeten, että hän on nyt täällä kerran jo käynyt (lain mukaan tällaisissa tapauksissa isännöitsijää ei tarvitse päästää palotarkastajan mukana sisään). Sanoin isännöitsijälle, että hän voi kuluttaa aikaansa hankkimalla roskisten tyhjennyksen, koska olen jo viikon yrittänyt viedä sinne tyhjiä säilykepurkkeja ym. ja kaikki säiliöt ovat ihan ulostulvien täynnä.

    Kun vedin oven kiinni, hän vielä natkutti tuosta tiskipöydän tasosta… Ei voi kuulemma kylppäriäkään korjata, ellei ole tyhjä. Kommentoin tähän, että se ei vie kun pari minuuttia kun ne soda streamit, leivänpaahtimet ja blenderit siitä pois nostaa.

    VastaaPoista
  5. Palokuorma on tuttu, sillä olin yli 10 vuotta taloyhtiön haliituksessa ja osan jopa puheenjohtajana. Meillä sallittiin rollaattorit, mutta ei missään nimessä lastenvaunuja - ja rattaita, sillä niissä paljon enemmän palavaa ja siten haitallisia savukaasuja.

    Jos asunto ei ole siivottomat täynnä kaikkea roinaa, niin mielestäni on törkeää ja jopa ammattietiikan vastaista isännöitsijältä kommentoida kenenkään asunnon tavaroita.

    VastaaPoista
  6. Näin minäkin ajattelin. Ylireagoiva ja yli-innokas tapaus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ja meille nyt varoitus tuosta kuormasta, kirjahyllyä on, ja tutkimusaineistoa... mitä tehdä poiskaan ei voi heittää, tai siten jää valmistuminen

      Poista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!