torstai 23. tammikuuta 2014

Hyviä ja terveellisiä ja erittäin epäterveellisiä popcorneja

Perunalastuista tai nachoista en ole koskaan pitänyt, mutta popcornit kyllä menevät alas, ja hyvä näin, sillä niissä on paljon antioksidantteja ja flavonoideja, joista olen kirjoitellut ennemminkin. Sinänsä hämmästyin kun kuulin siitä, sillä antioksidantit liitetään yleensä värikkäisiin marjoihin ja kasviksiin.

Koska esimerkiksi marjoissa on paljon vettä ja popcorneissa vain n. 4%, joten niitä tarvitsee syösä volyymillisesti vähemmän kuin marjoja saadakseen saman antioksidanttimäärän. Popcorneissa antioksidantit ovat suurimmaksi osaksi kuoressa, joten jos suuhun niitä jää, ei kannata syljeskellä pois. Täällä tutkimustietoa englanniksi.

Vaikka näin onkin antioksidanttien kanssa, ja vaikka popcornissa on kuituakin, ei niillä tietenkään kannata ruveta korvaamaan kasviksia ravinnossa. Ei, vaikka popcorn-maissi todennäköisesti onkin niitä vähiten käsiteltyjä ruoka-aineita  - ellei se ole geenimuunneltua. Tai silloin kun ET käytä mikropopcorneja.

Mikropoppareissa on montakin ongelmaa. Ensinnäkin pussi ei kestä kuumaa, ellei siihen lisää kemikaaleja, kuten PFC (perfluorokemikaalit), jotka saattavat aiheuttaa lapsettomuutta ja syöpiä. Pussin rasvankestoa taas parannellaan kemikaaleilla, jotka saattavat aiheuttaa kilpirauhasen toiminnan häiriöitä tai ADHD:ta. Koska pussien tuotanto on usein ulkoistettu, itse popparit pakkaava firma saattaa olla täysin tietämätön pussien sisältämistä aineista.

Jos ostat VOIN MAKUISIA mikropoppareita, huomaa, että ne ovat vain voin makuisia, eikä sisällä todennäköisesti ole rasvan ja suolan lisäksi muuta kuin voin aromina yleisesti käytetty diasetyyli, joka tehtailla aiheuttaa työntekijöille joskus jopa keuhkovaurioita sille altistuttaessa. Jotkut tehtaat ovat tämän takia vaihtaneet diasetyylin muihin voiaromeihin, jotka myöskin liitetään terveyshaittoihin. Huomatkaa, että tämä sama diasetyyliongelma pätee myös muihin voin makuisiin elintarvikkeisiin! Viimeksi kaupassa käydessäni näin mm. voin makuista oliiviöljyä! Jo on aikoihin eletty…

Sitten vielä mikropoppareiden rasva; se on useinkin transrasvaa, joka säilyy hyvin, mutta todennäköisesti aiheuttaa pitkällä aikavälillä ongelmia sydämellesi ja lisääntymiskyvyllesi.

Geenimuunneltuja ruokia ei ole ehditty juurikaan tutkia pidempiä aikoja, mutta on viitteitä siitä, että ne aiheuttavat haittoja ruoansulatukselle, ruoka-aineallergioita ja jopa kasvaimia.

Fit-lehdessä oli muutama hyvä popcorn-ohje, jotka lainaan tähän:Proteiinipopparit

Kuumenna kookos- tai jotakin muuta öljyä kattilassa ja lisää popcornit. Kansi päälle ja anna paukkua, mutta varo polttamasta niitä.

Kun poppparit ovat valmiita, ripottele päälle vniljan- tai suklaanmakuista proteiinijauhetta ja chiansiemeniä.


Lakupopparit

Kuumenna kookos- tai jotakin muuta öljyä kattilassa ja lisää popcornit. Kansi päälle ja anna paukkua, mutta varo polttamasta niitä.

Ripottele lakritsinjuurijauhetta (luontaistuotekaupoista) perään ja ravistele. Ei suositella niille, jolla on korkea verenpaine lakritsin sisältämän, verenpainetta nostavan glykyrritsiinin takia.


Suklaiset popparit

Kuumenna kookos- tai jotakin muuta öljyä kattilassa ja lisää popcornit. Kansi päälle ja anna paukkua, mutta varo polttamasta niitä.

Sekoita teelusikallinen kanelia, saman verran cayennepippuria ja saman verran tummaa kaakaojauhetta. Siivilöi poppareiden päälle.

3 kommenttia:

 1. Hyvät proteiinipoppariohjeet :)

  En tiedä onko nuo mainitsemasi ongelmat maailmalla suurempi ongelma. Ainakaan Estrellan mikropoppareissa ei käytetä PFC:tä, eikä geenimuunneltua maissia. Rasvakin on suurimmaksi osaksi auringonkukkaöljyä, joten transrasvoja ei paljoa ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Auringonkukkaöljy on hiukan ongelmallinen, koska se sisältää monityydyttämättömiä rasvahappoja (PUFA), jotka pilaantuvat helposti muodostaen myrkyllisiä rasvaåeroksidiyhdisteitä. Kuten tuosta sanastakin arvaa, ne lisäävät elimistön hapettumisstressiä. Kuumentaessa PUFA-öljyt hapettuvat aina, joten niitä pitäisi käyttää korkeintaan kylmäpuristettuina ja tuoreina ja ne pitäisi aina säilyttää ilmatiiviisti.

   Ylenpalttinen PUFA-pitoisuudeltaan suurten öljyjen (joita ovat auringonkukkaöljyn lisäksi myös esim. soijaöljyssä) käyttö altistaa tutkimuksien mukaan syöville ja sydän- ja verisuonitaudeille.

   Poista
  2. rasvaåeroksidiyhdisteitä = rasvaperoksiyhdisteitä

   Poista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!