keskiviikko 17. syyskuuta 2014

Suolisto ja terveys (iho)

Tästä asiasta olen ennemminkin kirjoitellut, kuuluu lempiaiheisiini. Kaikki roskaruoan syönti ja turha sokeri näkyy ihon kunnossa ja yleisessä olotilassa.


Serotoniini on aivojen välittäjäaine, josta kylläkin 95 % valmistuu suolistossa. Jos suolisto ei toimi, niinkuin pitäisi, niin miten käy serotoniinin tuotannon? Monilla masennuslääkkeillä nimenomaan pyritään lisäämään aivojen serotoniinpitoisuutta, eli käänteisesti ajatellen, yksi masennuksen aiheuttavista tekijöistä voikin olla serotoniinin tuotannon häiriiintyminen suolistossa. Serotoniinivajaus voi aiheuttaa myös kroonista väsymystä, impulsiivisuutta ja väkivaltaisuutta ja unihäiriöitä (serotoniini on unihormoni melatoniinin esiaste).

Toisekseen me kaikki tiedämme, että suolistossa on bakteereja, mutta harva tulee ajatelleeksi, että niitä on 10 kertaa enemmän kuin ihmisessä on soluja. 99 % ihmisen DNA:sta on näitten bakteerien DNA:n  valmistamaa, joten niistä riippuu mm. ihmisen metabolia. Meidän geenimme ovat toisinsanoen vahvasti sidoksissa näihin bakteereihin. Ne ja niiden laatu on siis todella tärkeä asia.

Viimeaikoina mediassa on paljon puhuttu "suoliston vuotamisesta" (vuotava suoli). On totta, että ohutsuoli onkin vain yhden solukerroksen paksuinen ja uusiutuu muutamassa päivässä.

Vuotavasta suolesta on paljon kirjoituksia, joten en ala asiaa selvittää tässä enää uudelleen. Kiinnostuneet voivat lukea tämän artikkelin.

Arvellaan, että vähintään puolet, tai jopa 70 % ihmisen immuniteetistä tulee suolistosta ja riippuu siis suoliston kunnosta. Sen takia on itsekin hiukan vaikea ymmärtää omia ruokaretkahduksiaan.

Arvellaan, että seuraavat oireet kertovat vuotavasta ja huonosti toimivasta suolistosta:

- ruoansulatusongelmat (kaasunmuodostus, ripuli) ja ärtyneen paksusuolen oireyhtymä (IBS), ruoka-aineyliherkkyydet
- vuodenaikoihin liitetyt allergiat ja astma
- hormonaaliset epätasapainotilat, kuten PMS ja PCOS
- jotkut autoimmuunisairaudet, kuten keliakia, reuma, lupus, psoriasis, Hashimoton tyreoidiitti
- krooninen väsymys ja uupuneisuus, fibromyalgia
- mielialahäiriöt, kuten masennus, ahdistus, ADD ja ADHD
- ihottumat ja ihon kunnon häiriöt, akne
- hiivasyndrooma

 Asia tarvitsee vielä tosin tutkimusta, ennen kuin voidaan päätellä mitään ihan varmasti, mutta alussa ollaan.

Tiedetään ravinnon vaikuttavan moneen asiaan. Esimerkiksi kalaöljyn hyvät rasvahapot auttavat masennuksessa, ihon kunnossa jne. Runsas kasvisten syönti ainakin minulla näkyy selkeästi ihon kunnossa. Varsinkin jos alan syödä vihanneksia raakoina. Monet raa'at kasvikset, kuten kaikki sipulit ruokkivat nimenomaan hyvää suolistobakteerikantaa, kun taas roskaruoka niitä huonoja.

Onko lukijoilla näistä asioita henkilökohtaisia kokemuksia jaettavaksi kaikille?

Myös stressi vaikuttaa suolistoon!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!