Tämä vuosi on ollut aikamoista seikkailua oman kropan sisällä - ja tiedän, että kun sanon tämän, monet ajattelevat, että onpa tyhmää. Niin minäkin ajattelin, mutta sitä se ei ole.
MAMIn terassilla Turussa, perunat voisi kyllä mielestäni kernaasti korvata vihanneksilla. Ravintolaa voin suositella lämmöllä :) |
Nyt siis haluaisin puhua proteiinien tärkeydestä ravinnossa ja lihasten kunnossa - ja ylipäätään terveydessä. Olen ajatellut ottaa jokaiseen liikuntapäiväkirjaan tylsien tilitysten seuraan jonkin teeman, mitä olen uskoakseni jotenkin jo harrastanutkin.
Proteiineilla on monta tehtävää, ja asiasta lisää voi lukea täältä. Kyllähän näiden valkuaisaineiden tarpeesta on mediassa viime vuosina ollut puhetta, mutta se, miten paljon niitä tarvitaan, on ollut minullekin hiukan epäselvää.
Tällä hetkellä arvelen, että 1-2 g per painokilo päivässä olisi hyvä juttu. Mitä vanhemmaksi tulee, sen tärkeämpää proteiinista travinnossa tulee. Ylimääräinen energia muuttuu tietty "läskiksi", mutta kun liikkuu siitä proteiinista tulee lihasta. Proteiinin saanti pitäisi jakaa tasaisesti päivän aterioille.
Fineli.fi antaa parhaimmille proteiininlähteille seuraavanlaista luokitusta:
Elintarvike | Pitoisuus / annos g | Annospaino g | |
---|---|---|---|
1 | Liivate | 85.6 | 100 |
2 | Valkuaisjauhe, elintarviketeollisuuden raaka-aine | 81.8 | 100 |
3 | Soijaproteiini konsentraatti, 58 % proteiinia | 58.1 | 100 |
4 | Makeanveden levä, spirulina, kuivattu | 57.5 | 100 |
5 | Ateriankorvike, proteiinijuomajauhe, nutrishake, gnld | 55.1 | 100 |
6 | Ateriankorvike, proteiinipatukka, 54 % proteiinia, maxim | 53.1 | 100 |
7 | Soijarouhe, vaalea tai tumma | 49.2 | 100 |
8 | Kananmunajauhe, elintarviketeollisuuden raaka-aine | 49.0 | 100 |
9 | Ateriankorvike, proteiinijuomajauhe, gnld | 49.0 | 100 |
10 | Ateriankorvike, keittojauhe, tomaatti/texmex/thai, easy diet | 47.0 |
100
|
Kuulostaa hiukan keinotekoiselta, mutta kananmuna tietty puolustaa paikkaansa ruokavaliossa. Sehän ei kuulu kiellettyjen listalle muuta kuin niille 10%:lle ihmisistä, joilla on kolesterolia nostava geeni.
Henkilökohtaisesti ajattelen proteiinien, kalaöljyn ja tiettyjen vitamiinien ja mineraalien saannin olevan ravinnon kulmakiviä. Harva jaksaa laskea päivittäisiä prosenttimääriä kullekin, enkä inäkään sitä jaksa tehdä. Mielelläni kuitenkin kirjoitan lähitulevaisuudessa nyrkkisäännöistä, jos se lukijoita kiinnostaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!