maanantai 22. syyskuuta 2014

Liikuntapäiväkirja kahdelta viikolta - 55 viikkoa takana

Nonnih, jotakin rotia tullut touhuun! Molemmilla viikoilla kolme kertaa salilla, eli tunti aerobista (se tylsä pyörä!) ja kaksi kertaa puntit + laitteet, eli koko ohjelma. Perjantaina olo oli jo sellainen, että työpuheluiden aikana malttamattomasti jo odotti salille pääsyä!

Tämä vuosi on ollut aikamoista seikkailua oman kropan sisällä  - ja tiedän, että kun sanon tämän, monet ajattelevat, että onpa tyhmää. Niin minäkin ajattelin, mutta sitä se ei ole.

MAMIn terassilla Turussa, perunat voisi kyllä mielestäni kernaasti korvata vihanneksilla. Ravintolaa voin suositella lämmöllä :)

Nyt siis haluaisin puhua proteiinien tärkeydestä ravinnossa ja lihasten kunnossa  - ja ylipäätään terveydessä. Olen ajatellut ottaa jokaiseen liikuntapäiväkirjaan tylsien tilitysten seuraan jonkin teeman, mitä olen uskoakseni jotenkin jo harrastanutkin.

Proteiineilla on monta tehtävää, ja asiasta lisää voi lukea täältä. Kyllähän näiden valkuaisaineiden tarpeesta on mediassa viime vuosina ollut puhetta, mutta se,  miten paljon niitä tarvitaan, on ollut minullekin hiukan epäselvää.

Tällä hetkellä arvelen, että 1-2 g per painokilo päivässä olisi hyvä juttu. Mitä vanhemmaksi tulee, sen tärkeämpää proteiinista travinnossa tulee. Ylimääräinen energia muuttuu tietty "läskiksi", mutta kun liikkuu siitä proteiinista tulee lihasta. Proteiinin saanti pitäisi jakaa tasaisesti päivän aterioille.

Fineli.fi antaa parhaimmille proteiininlähteille seuraavanlaista luokitusta:

ElintarvikePitoisuus / annos
g
Annospaino
g
1Liivate85.6100
2Valkuaisjauhe, elintarviketeollisuuden raaka-aine81.8100
3Soijaproteiini konsentraatti, 58 % proteiinia58.1100
4Makeanveden levä, spirulina, kuivattu57.5100
5Ateriankorvike, proteiinijuomajauhe, nutrishake, gnld55.1100
6Ateriankorvike, proteiinipatukka, 54 % proteiinia, maxim53.1100
7Soijarouhe, vaalea tai tumma49.2100
8Kananmunajauhe, elintarviketeollisuuden raaka-aine49.0100
9Ateriankorvike, proteiinijuomajauhe, gnld49.0100
10Ateriankorvike, keittojauhe, tomaatti/texmex/thai, easy diet47.0
100



Kuulostaa hiukan keinotekoiselta, mutta kananmuna tietty puolustaa paikkaansa ruokavaliossa. Sehän ei kuulu kiellettyjen listalle muuta kuin niille 10%:lle ihmisistä, joilla on kolesterolia nostava geeni.

Henkilökohtaisesti ajattelen proteiinien, kalaöljyn ja tiettyjen vitamiinien ja mineraalien saannin olevan ravinnon kulmakiviä. Harva jaksaa laskea päivittäisiä prosenttimääriä kullekin, enkä inäkään sitä jaksa tehdä. Mielelläni kuitenkin kirjoitan lähitulevaisuudessa nyrkkisäännöistä, jos se lukijoita kiinnostaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!