perjantai 26. syyskuuta 2014

Pientä kasvissopparallin evaluointia + taas suoliston terveys & syöpä & muuta


Nyt olen sitten jo useampia viikkoja elänyt kasviskeitoilla, vihersmoothieilla ja salaatilla. Siis pääasiassa. Proteiinia olen saanut lähinnä hapanmaitotuotteista (rahka, jogurtti, raejuusto). Kuten olen ennemminkin sanonut, raakaravinto kaunistaa ihon aika nopeasti, mutta se, mikä selkeimmin tuntuu kasvisvoittoisen ruoan mukana tulevan, on makeanhimon väheneminen tai jopa katoaminen. Itse asiassa olen ollut pirteämpikin, jaksanut paremmin.

Kuva: Mirror.co.uk. Kuvaan liittyvä artikkeli ravinnosta ja kauneudesta on luettavissa täällä.

Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism on julkaissut tutkimuksen, jossa arvellaan suoliston bakteeriflooran monimuotoisuuden olevan tärkeä keino suojata hormoniriippuvaisilta syöviltä, kuten rintasyövältä. Terve suolisto vähentää riskiä sairastua.

 Sen lisäksi, että terve suolistofloora auttaa ruoan sulattamisessa, se myös vaikuttaa suuresti siihen, miten naisen elimistö käsittelee estrogeenia ja sen metaboliitteja. Bakteerit määrittävät sen, mikä osuus estrogeenista ja sen metaboliiteista poistuu virtsan ja ulosteen mukana, tasaten näin kehon estrogeenipitoisuutta niin, ettei se pääse nousemaan haitallisen suureksi. Erityisen tärkeää tämä on ylipainoisilla naisilla, koska rasvakudos jo itsessään erittää estrogeenia.

Niillä naisilla, joilla on laaja-alaisin suolistobakteerikanta, ylimääräinen estrogeeni ja sen aineenvaihduntatuotteet poistuvat normaalisti kehosta.

Kasvisten syönti  - varsinkin raakana, on hyvä tapa elättää suotuisaa bakteerikantaa. Sen lisäksi hapaptetut ruoat, aina maitotuotteista hapankaaliin toimivat suotuisasti suolistossa. Niitä vaan ei saa kypsentää, eikä kannata käyttää sokeroituja jogurtteja yms., koska sokeri on yksi suolistoflooran epätasapainon syy. Kreikkalainen jogurtti on hyvää, mutta katso tarkkaan, mitä ostat, sillä Greek STYLE yoghurt ei ole samaa kuin aito, vaan se on paksunnettu gelatiinilla ja maidon ainesosilla. Älä osta myöskään hapankaalia (säilyke)purkissa, sillä se on silloin kuumennuskäsitelty, eikä siitä ole hyötyä.

Tumma, vähintään 70% kaakaota sisältävä suklaa myös ruokkii hyviä bakteerikantoja nykytietämyksen valossa.

Luin juuri, että kuten antibioottien (mikrobilääkkeiden) käyttö sekoittaa suolen toimintaa, niin tekee myös pitkäaikainen ns. tavallisten kipulääkkeiden ja esim. alkoholin käyttä. Yhdessä ja erillään. Alkoholi tuotta myrkkyjä metaboloituessaan ja tavalliset tulehduskipulääkkeet voivat aiheuttaa suoliston vuotamista ja tuhota elimistön hyödyllisiäkin prosesseja.

Minulle henkilökohtaisesti tuo makeanhimon häviäminen on suuri juttu. Ja kasvisruoat ovat ainakin nyt syksyllä suhteellisen edullista ruokaa, keittojen ollessa myös helppoja tehdä. Oikeastaan niihin voi laittaa vaikka mitä kasviskomboja, juuri nyt viimeksi tein soppaa parsakaalista, kukkakaalista, sipulista ja porkkanasta. Ja laitoin siihen vahingossa valkopippurin asemesta jauhettua kardemummaa, jota sattui oleman maustehyllyssä samanlaisessa lasiputelissa. Yllätysyllätys, sopasta ei tullut ollenkaan hassumpaa, vaan sellaista "intialaisentapaista". Kardemummasta olen kirjoitellut aiemmin täällä.

*****

Mutta asiasta seitsemänteen: posti toi minulle tänään hyvin paljon himoitsemani paketin, ja se kyllä teki heti aamusta niin kovin iloiseksi.



Vaikka kuinka muita parfyymeitä suitsuttaisin, Guerlainilla on muutama klassikko, johon aina palaan. Mitsoukoa minulla ei koskaan ollut, l'Heure Bleue'tä on mennyt useampi pullollinen ja nytkin sitä on miltei täysi pullo kaapissa samanlaisessa Baccarat'n lasipullossa. En osaa päättää, kumpi näistä kahdesta olisi se suosikkiparfyymini, vai olisiko se sittenkin harvinainen Nahema?

Jardins de Bagatelleä olen joskus käyttänyt, Shalimaria on mennyt monta pullollista, mutta sen vanilja-variaatiot kiinnostaisivat. Samsaraakin minulla on joskus ollut.

Kuinka moni teistä osaa ihan suoralta kädeltä kertoa lempituoksunsa? No, minä ainakin tiedän valmistajan nimen, tuoksuista sitten kolmen kärkeen varmaan menee tuo Shalimar myös. Ai kun joskus raaskisi ostaa vielä Nahemaa pullon.

Surrender to Chance on tosin paikka, josta jopa jo lopetettujakin parfyymeitä voi ostaa ihan pieninäkin määrinä. Postimaksut ovat hiukan nousseet tuosta postauksestani, mutta ovat edelleen ihan OK-luokkaa. Käykääpä katsomassa valikoimaa!


VIELÄ ON VAJAA VIIKKO SYYSKUUTA JÄLJELLÄ JA SIIS AIKAA OSALLISTUA SYYSARVONTAAN. TÄSSÄ LINKKI.

1 kommentti:

  1. Jos koko elämän ajalta pitäisi suosikkiparfyymitalo mainita, Guerlain se olisi ilman muuta. Heillä parfyymien laatu ja kestävyys iholla ovat todella vaikuttavia, eikä pettymyksiä ole tarvinnut pelätä.

    Parfyymitaloissa on muutettu olemassa olevien klassikkoparfyymien reseptiikkaa (mm. Chanel 5), mikä on tietysti ymmärrettävää kun raaka-aineita kielletään, mutta Guerlainin tuoksut on saatu pidettyä samoina vuosikymmenestä toiseen.

    Hankin aikoinaan nuorena aikuisena L'Heure Bleuen, ja kävin sitten äskettäin nuuhkimassa kyseistä tuoksua hiukan epäröiden, mutta sepä olikin aivan sama kuin silloin aiemmin! Ihan mahtava elämys ja toi valtaisan selvästi mieleeni sen aikakauden, jona tuoksua käytin.

    Shalimar on talveen suurin suosikkini ja kesätuoksuna Guerlainin Herba Fresca.

    Muita Gurlainin parfyymeja toki on, mutta en lopulta ole lämmennyt näille uusille. Insolence nököttää hyllyllä lähinnä käyttämättömänä, enkä sen uudempia lopulta ole hankkinut. Guerlainin klassikot toimii aina vaan.

    VastaaPoista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!