keskiviikko 15. lokakuuta 2014

Malvavanukas

Etsiskelin tänään laatikoistani erästä erinomaista sienipiirakan reseptiä, mutta sitten osui katse yhteen suosikkijälkkärini ohjeeseen. Lukuisilla Etelä-Afrikan reissuilla tätä on tullut syötyä. Vielä lukuisammille illallisvieraille tätä on tullut tarjottua. Ja kaikki vieraani ovat vieneet reseptin  mukanaan, minulla vaan se on päässyt unohtumaan.

Tämä on ihana, hiukan brittien sticky toffee puddingia muistuttava herkku, joka on parasta lämpimänä. Yleensä sitä ei kyllä pöydästä kylmenemään riitäkään. Ihanan kermatoffeen makuinen herkku, joka onnistuu aina!




Malva Pudding

1 1/2 dl sokeria
1tl vaniljasokeria
1 muna
1 1/2 dl aprikoosisosetta
1 tl soodaa
 1 1/2 rkl voita  - sulata ja anna jäähtyä
1 1/2 - 2 dl maitoa
ripaus suolaa
1 1/2 - 2 dl vehnäjauhoja
1 tl etikkaa

Laita uuni kuumenemaan 175 °C. Vatkaa muna ja sokerit vaahdoksi ja kääntele sekaan aprikoosisose. Lisää joukkoon sula voi ja etikka ja sitten maito + jauhot vuorotellen vähitellen.

Kaada seos uunin kestävään voideltuun kulhoon ja paista n. 45 min (kokeile tikulla kypsyyttä).

Ennen tarjoilua:

Kiehauta allaolevat aineet kattilassa ja kaada kuuman/lämpimän vanukkaan päälle niin, että seos imeytyy hyvin.

1 1/2 dl kuohukermaa
1 1/2 dl sokeria
150 g voita
3/4 dl vettä
vaniljauutetta

Tarjoa sellaisenaan tai kerman kera lämpimänä kahvin kanssa.

*****

Alla kommenteissa kerron, mistä vanukkaan nimi on lähtöisin. Yleensä tarjoan sen sellaisenaan, mutta E-Afrikassa se tarjoillaan vaniljajäätelön tai -kastikkeen kanssa.

Aprikoosihilloa voi toki käyttää soseen asemesta, mutta itse laitan kuivattuja aprikooseja likoamaan veteen jääkaappiin niin, että ne ovat todella pehmeitä. Sitten puristelen veden pois niistä ja soseutan ne.

Pitääkin kokeilla, onnistuisiko ohne gluteenittomana, vaikka se voi olla toiveajattelua. Vehnä tekee tähän oman rakenteensa, jota en luule voitavan jäljitellä.


7 kommenttia:

  1. Makoisan tuntuinen resepti, täytyykin katsoa löytyykö kaupoista aprikoosisosetta, niin ja vaniljauutetta. Hyvä olla varastossa kun tarve tulee. Muita aineksia on yleisemmin kotona. Mutta mistähän nimi MALVA pudding? Malva-kasviinhan se ei kai voi mitenkään liittyä. Olisiko eglanninkielinen naisen nimi?

    Jotain taustaa löytyi: The name Malva is a Greek baby name. In Greek the meaning of the name Malva is: Soft.
    ja People with this name have a deep inner desire for love and companionship, and want to work with others to achieve peace and harmony.

    No niin, pehmeätähän se vanukas on…. ja syödessä varmasti tuo rauhaisan, hyvän ja harmonisen olon pöytäseurueelle. /tp

    VastaaPoista
  2. Oih, vaikuttaapa herkulliselta ohjeelta, ihanaa nimeä myöten. Täytyypi kokeilla ensi viikolla lomapaheena. Kiitos ohjeesta!

    OutiS

    VastaaPoista
  3. On kyllä hauska, erikoinen ohje! Pakko kokeilla! Minäkin ihmettelin Malva-nimeä, ajattelin että jospa tuosta tulee vaikka malvakukan tuoksuinen, mutta hyvä että sinulla oli tähänkin vastaus valmiina.

    VastaaPoista
  4. Jaa, niin, olisin tietty voinut laittaa nimen alkuperästä jotakin tietoa, wikipediasta ainakin löytyy:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Malva_pudding

    Vapaasti suomentaen arvellaan, että nimi voi olla lähtöisin:

    1. The Oxford English Dictionaryn mukaan se voi olla lähtöisin afrikaansin kielen sanasta "malva" (marshmallow, malva, Althaea officinalis), koska vanukkaan tekstuuri on vaahtokarkin tai afrikkalaisen makeisen, malvelekker'in tapaista. Viimeksimainittu tehdään kasvin uutteesta.

    2. Malva tarkoittaa myös afrikaansiksi geraniumia (pelargonian sukuista kasvia, en ole kovin hyvä botaniikassa, mutta korjatkaa), koska arvellaan malvavanukkaan joskus olleen maustettu geraniumin ruusun- tai sitruunantuoksuisilla lehdillä. Noita geraniumlajikkeita löytyy E-Afrikan alkuperäisestä kasvillisuudesta.

    3. Erään teorian mukaan vanukas olisi nimetty Malva-nimisen naisen mukaan.

    4. Erään toisen teorian mukaan kosttutusliemi olisi alunperin sisältänyt Malmsey-viiniä (Malvasia, Madeiraviinin makea versio), ja jotkut edelleen tarjoavat sen tuon viinin kanssa.

    VastaaPoista
  5. Geranium on kurjenpolvien suku. Pelargonien sukukin kuuluu tosiaan kurjenpolvikasvien heimoon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kuten sanottu, olen aika pönttö näissä asioissa, mutta hyvä kun suvusta löytyy asiantuntijoita!

      Poista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!