perjantai 24. lokakuuta 2014

Luonnollisia vitamiineja kapseleissa?

Kuinka moni syö vitamiinilisiä? Ainakin  vanhemmiten ne voivat olla kovinkin hyödyllisiä, sillä ikääntyessä usein ravitsemustila heikkenee sairauksien ja iän myötä. Myös ravintoaineiden imeytyminen saattaa heikentyä.

Olen joskus miettinyt, mitllaisia vitamiinivalmisteita olisi paras käyttää, sillä joskus minäkin syön yksipuolisesti, varsinkin työmatkoilla kun on aina kiire. Tällöin käytän vitamiinilisiä.

Lääketutkimuksen asiantuntijana olen pitänyt yhtenä vitamiinivalmisteen valintaperiaatteena sitä, että se on ns. puhdasta ainetta, eli käytännössä tällainen tuote on kemiallisesti tuotettu, eli synteettinen.

Kuitenkin luonnollisesti ruoasta saatu aine on aina parempi, sillä samassa ruoka-aineessa olevat vitamiinit yms. yleensä tukevat toisiaan imeytymisessä ja vaikutuksessa.

Missä siis menee kultainen keskitie? Nyt on onneksi saatavissa valmisteita, joissa on mukana luonnosta saataviakin aineita. Tähän vaan huomautuksena, että monia vitamiineja voidaan mainosmielessä kutsua "luonnollisiksi" vaan sillä perusteella, että molekyyli niissä on samanlainen kuin  luonnossa esiintyvällä, eristetyllä aineella. Yleensä ns. puhtaan aineen imeytyvyys katsotaan parhaimmaksi. Nyt jo kuitenkin tiedetään, että parhaimpaan mahdolliseen vaikutukseen tarvitaan myös muuta. Esimerkiksi rauta vaikuttaa parhaiten kun samalla saa C-vitamiinia jne. Parasta on silloin saada näitä synergistisesti vaikuttavia aineita samasta lähteestä.



iHerb myy muutamia brändejä, joilla on monivitamiinivalmisteita (+rauta, tarvittaessa), joissa on suoraan kasveista saatuja aineita, katsokaapa vaikka tämän Life Forcen tuotteen sisältämää ainesosalistaa täällä. Toinen brändi on Alive. Molemmissa sarjoissa on erilaisia vitamiinivalmisteita.

Törmäsin sitten Ekolon valikoimissa vitamiinikapseleihin, jotka ovat kokonaan luonnollisesta lähteestä valmistettuja.



Nyt kun tätä kirjoittaessa tein haun, huomasin, että tuolla tuoteperheellä on näköjään omatkin nettisivut, täällä. Hiukan kökösti kirjoitettua tekstiä muuten, ja mistään ei löydy linkkejä tutkimuksiin, joista vihjaillaan, joten lähetänpä kysymyksen heille...

Muuten vaikuttaa hyvältä, ei lisäaineita jne. Nuo imeytymistutkimukset haluan saada käsiini, joten olkaapa kuulolla.

*****

PS. Posken mustelma alkaa pikkuhiljaa pienentyä, tässä kuva eiliseltä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!