sunnuntai 12. lokakuuta 2014

End polio NOW!

Eilen joku ehkä saattoi huomata kaupungilla myytävän krookuspinssejä Rotaryjen toimesta. Nuo pinssit liittyvät Rotaryjen kampanjaan polion hävittämiseksi maailmasta. Jos joku miettii, mitä Rotaryt yleensäkin järjestössään puuhastelevat, niin yksi asia on yhteiskunnan palveleminen, jossa tämä on yksi tapa tehdä hyvää.



Polio ei ole ollenkaan niin kaukainen juttu kuin äkkipäätään luulisi. Mm. minun kummitätini oli naimisissa miehen kanssa, jonka liikuntakyky oli osittain mennyt hänen sairastettuaan polion. Nykyään kai harvemmalla on tuttavapiirissä ketään poliosta selvinnyttä, tai sen edes sairastanutta, mutta tilanne voisi olla toisinkin.

Polio, eli poliomyeliitti ei ole vieläkään  - kaikesta kamppailusta huolimatta  - hävinnyt maailmasta. Tänäkin vuonna on löydetty lukuisasti uusia poliotapauksia Afrikassa, Aasiassa ja Lähi-Idän maissa, joista sen kuviteltiin olevan jo hävitetty. On  vain ajan kysymys, koska joku turisti saa sen matkaltaan ja hups, se saattaakin puhjeta vaikkapa omassa naapurustossasi.

Polion aiheuttaa jokin polioviruksen kolmesta eri serotyypistä. Virus leviää ulosteen ja ilmassa olevien hiukkasten kautta. Noin 90 % tartunnoista on oireettomia., eikä viruksen saanut edes tiedä saaneensa viruksen. Tauti on salakavala ja leviää nopeasti. Noin 5 % tartunnan saaneista kehittää flunssankaltaista kuumeilua.

N. 4-5 % tartutatapauksista kehittää ei-halvaannuttavan polion ja jäljelle jäänyt n. 1 % sairastuu halvaannuttavaan polioon (lapsihalvaus). Yhden serotyypin viruksen saanut ei kehitä vasta-aineita muille serotyypeille.

SairausPoliotapauksia 
Ei oireita tai epätyypilliset oireet90–95%
Flunssankaltaisia oireita4–8%
Ei-halvaannuttava polio, aseptinen meningiitti1–2%
Halvaannuttava poliomyeliitti0.1–0.5%
— Spinaalinenpolio79% halvaustapauksista
— Bulbospinaalinen polio19% halvaustapauksista
— Bulbaarinen polio2%  halvaustapauksista

Wikipedia mainitsee asiasta seuraavanlaisesti:

"Mikäli potilaalla ei ole ollut minkäänlaista luontaista vastustuskykyä poliota vastaan, polio voi levitä selkäytimestä ydinjatkokseen ja aivoihin. Tällöin seurauksena on hengitystä, nielemistä ja kasvojen lihaksia käyttävien hermojen tuhoutuminen ja halvaantuminen. Nämä bulbaarioireet ovat erittäin vakavia, sillä hengityselimistön halvaantuminen johtaa kuolemaan. Bulbaarioireita esiintyy noin 19 % kaikista paralyyttisistä poliotapauksista, ja ennen ylipainehengityslaitteen käyttöönottoa 25–75 % heistä kuoli; ylipainehengityslaitteilla kuolleisuus saatiin laskemaan noin 15 % tienoille. Noin 2 % tapauksista halvausoireet rajoittuvat vain bulbaarioireisiin. Vaikka noin 20 % paralyyttisistä poliotapauksista pallea ja muut hengityslihakset halvaantuvat ja heidän hoidossaan joudutaan turvautumaan hengityslaitteeseen, vain noin joka tuhannennelle paralyyttiselle poliopotilaalle hengityshalvaus jää pysyväksi."

Ostamalla kolmen euron hintaisen krookuspinssin tuet polion hävittämistä maapallolta (ja saat todella kivan korun itsellesi!). Bill ja Melinda Gatesin säätiö kolminkertaistaa krookuksilla tienattavan avun, joten panos kaikkiaan yhtä krookusta kohden on huomattavasti isompi kuin se sinun antamasi kolme euroa!

Jos haluat ostaa krookuspinssin tai auttaa pinssien myynnissä, ota yhteyttä paikalliseen Rotaryklubiin. Lähimmät klubit löytää täältä. Turussa pinsejä voi ostaa Yliopistonkadun ja Humalistonkadun kulmassa olevasta Pienestä Kirjapuodista, jossa nyt on myös viehättävä kahvila ihanine leivonnaisineen.



Polio valitettavasti leviää kuin tulenroihu paperikasassa. Tosiasia on, että se on jo joidenkin naapurustossa, eikä meistä kukaan haluaisi virusta tietenkään sinne omaan naapurustoon.

NYT ON TILAISUUS TOIMIA!


2 kommenttia:

  1. Hieno kampanja.Olen entinen Rotaryn jäsen;kun muutin toiseen kaupunkiin oli hankalempi jatkaa toimintaa ja löysin muita vapaaehtoishommia.Mutta Rotary-aika oli minulle mieluista ja pidin siitä.

    VastaaPoista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!