keskiviikko 29. lokakuuta 2014

Miksi saatamme sairastua syöpään?

Lupasin tässä kuussa  - koska on Roosanauhakuukausi  - kirjoitella hiukan rintasyövästä. Kysymyksiä ei tullut satelemalla, mutta aloitetaanpa nyt vaikka yleisesti siitä, mikä voi aiheuttaa rintasyövän.

Syövät ovat sairausrypäs, johon kuuluu noin 200 eri syöpätyyppiä. 24% naisten syövistä on rintaskudoksen syöpiä. Koska syöpätaudit ovat hyvin heterogeenisia luonteeltaan, vielä nykytiedon mukaankaan ei voida osoittaa yhtä erityistä syytä minkään syövän syntyyn.

1. Rinnan seinämä  2. Pectoralis-lihakset  3. Maitorauhaset  4. Nännin pinta   5. Areola eli nänninpiha   6. Maitotiehyt   7. Rasvakudosta   8. Iho 

Vaikka kaksi rintasyövälle altistavaa geeniä jo tunnetaankin, niin silti tämänhetkisen käsityksen mukaan tarvitaan useita tekijöitä ennenkuin syöpä syntyy. Siitä huolimatta, että nämä rintasyöpägeenit, BRCA1 ja BRCA2 tunnetaan, ei niiden kantaja välttämättä sairastu rintasyöpään. Taas toisinpäin voi todeta, että kaikilla rintasyöpäpitilailla ei ole kumpaakaan noista geeneistä (mm. minulla ei ole kumpaakaan, ja silti olen sairastanut rintasyövän kahdesti).

Rinta, kuten mikä tahansa muukin osa ihmisessä, koostuu miljardeista mikroskoollpisista soluista, jotka jakautuvat normaalisti ja korvaavat kuolleet solut. Kudos uudistuu kaiken aikaa. Nuoruudessa ja kasvuiässä tämä uudistuminen on nopeampaa ja kudos myös kasvaa.

Syövän ollessa kyseessä solut alkavat jakautua villisti  - jostakin syystä. Soluja alkaa tällöin kumuloitua ja niitä on enemmän kuin tarpeeksi.

Kuten sanottu, rintasyövän syitä ei tunneta, mutta riskitekijöitä tunnetan aikamoinen joukko. Tässä tuoreimpia tutkimuksen tuloksia siinä suhteessa:

Karsinogeenit, eli aineet, jotka altistavat syövälle. Karsinogeeneja on joka paikassa, jopa hengittämämme happi on karsinogeeni, joka on kytköksissä haitallisiin vapaisiin radikaaleihin. Linkissä on lisää tietoa karsinogeeneistä suomeksi.

Ikä/vanhuus vaikuttaa myös syövän syntymiseen, sillä kestää kauan aikaa ennenkuin solu muuttuu syöpäsoluksi. Solun geenien täytyy muuttua useasti ennen sitäja tämä voi tapahtua vahingossa solun jakautuessa. Toinen vaihtoehto on se, että solu vahingoittuu karsinogeenien vaikutuksesta ja vaurio siirtyy tuleviin soluihin solun jakautuessa. Mitä kauemmin elämme, sitä enemmän on aikaa tällaisille solumuutoksille, silla aikaa se tarvitsee.

Tästä päästäänkin taas noihin tunnettuihin rintasyöpägeeneihin. Yllättävää on, että kuitenkin vain noin 3%:lla rintasyöpää sairastaneista naisista on jompikumpi mutatoitunut geeni.

Ihmisen immuunipuolustus tekee yleensä selvän epåänormaaleista aineista ja soluista kehossa. On kuiktenkin tilanteita, joissa immuniteetti on heikentynyt. Tällaisia ovat esimerkiksi HIV/AIDS, siirrännäispotilaan (esim. elinsiirto) immunosupressioterapia (immuunipuolustusta alennetaan tarkoituksella, ettei saaja hylkisi luovuttajan kudosta). Myös jotkut synnynnäiset sairaudet saattavat alentaa immuniteettia.

Aiemmin sairastettu rintasyöpä tai rintasyöpää lähisuvussa. Rintasyöpää ei kuitenkaan pääsääntöisesti pidetä periytyvänä, mutta taipumus periytyy. Rintasyövällä on myös taipumus uusia.

Tiivis rintakudoksen, pituuden (keskiverttoa pidemmät naiset) ja luomien runsauden on todettu olevan kytköksissä rintasyöpään. Syytä ei tiedetä.

Varhain alkaneet kuukautiset altistavat pidemmälle estrogeenihormonin vaikutukselle, joka on kytköksissä rintasyöpään. E-pillerit ja hormonikorvaushoidot nostavat myös riskiä jonkin verran.

Ylipaino on riskitekijä, koska rasvakudos erittää myös estrogeenia, jolloin sitä tavallaan tulee liikaa.

Alkoholin käyttö, tupakointi ja nykyään myös runsas punaisen lihan ja eläinrasvojen käyttö yhdistetään myös rintasyöpiin. Kuiduton ruokavalio voi myös olla osasyyllinen.

Radioaktiivinen säteily voi altistaa syövälle. Luin jostakin tutkimuksen, jossa oli huomattu lentomatkailun ja paljon lentävien ihmisten parissa olevan normaalia enemmän rintasyöpää. Ylemmissä ilmakerroksissa on soluja vanhentavaa säteilyä enemmän kuin maan pinnalla.

Vuorotyö on myös riskitekijä, koska se saattaa sotkea ihmisen umpieritysjärjestelmän.

Stressi ja ahdistus saattavat olla myös rintasyöpään vaikuttavia tekijöitä ja niiden on myös todettu pahentavan syöpiä.

Syövillä voi olla myös kytkös erilaisiin bakteeri- ja virusinfektioihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!