keskiviikko 5. marraskuuta 2014

Meksikolainen Kuolleiden Päivä ja brittien Bonfire Night

Meksikolainen Kuolleitten Päivä , Día de Los Muertos, on juhlapyhä, jota on Suomessa ainakin Turussa vietetty traditionaalisesti marraskuun alussa. Tiistai-iltapäivällä oli pääkirjastossa puhumassa Meksikon suurlähettiläs Norma Pensado ja samalla saimme tietoa ko. juhlapäivästä, maistelimme meksikolaista ruokaa, opittiin hiukan kansantansseja ja suurlähettiläs avasi José Guadalupe Posadan näyttelyn, joka on nähtävillä kirjaston aulassa koko marraskuun ajan.

José Guadalupe Posada (1851-1913) oli meksikolainen taiteilija ja kuvittaja, jokatunnetaan hänen satiirisista, poliittisiin aiheisiin pureutuvista luurankopiirrustuksistaan, joita kutsutaan calavera-nimellä.

La Calavera Catrina,  20-luvun ranskalaistyylinen naishahmo nousi Posadan myötä Kuolleiden päivän symboliksi ja on sitä vielä tänäkin päivänä.

Posadan versio Catrinasta....

....ja tässä tuoreempi kuvaus.





Meksikolaista pukuloistoakaan ei puuttunut. Alimmassa kuvassa rouva suurlähettiläs. näiltä kekkereiltä kiirehdin suoraan Lääkäripäivien avajaisille, jossa oli konsertti ja cocktail-tilaisuus runsaine ruokineen. Plus monta sellaista ihmistä, jota en yleensä näe muuta kuin tuollaisissa tapaamisissa.

*****

Onko joku kuullut tänään ilotulitusten pauketta? Ainakin Turun suunnalla kuulin jonkun brittiporukan aikovan viettää epäonnistuneen parlamentin räjäytyksen muistopäivää, eli The Bonfire Night'ia, joka myös Guy Fawkesin päivänä tunnetaan. Täällä ja täällä linkit suomeksi, joskin eri järjestyksessä kuin edellä.




 Happy Bonfire Night!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!