maanantai 6. huhtikuuta 2015

Kevätyrttejä ja ruokaa luonnosta

Kevät alkaa jo olla aika pitkällä ja kohta voijoharkita luonnonyrttien keräämistä ja käyttöä ruokapöydässä. Tärkein sääntö on tuntea kasvit, jotka kerää, ja myös tietää, mitä kuuluu jokamiehenoikeuksiin. Lue aiheesta ja luonnonkasvien käytöstä lisää täältä.

Korvasienet ovat minulle (tai siis olisivat, jos niitä löytäisi) se kaikkein herkullisin kevään anti. Ne kuitenkin pitää muistaa käsitellä oikein. Lue täältä ohje.





Kevät ja alkukesä ovat parasta aikaa kerätä villivihanneksia, koska kesän edetessä pidemmälle ne saattavat muuttua puumaisiksi ja sikäli ikävämmäksi pureskella.

Tuttuja ruokakasveja korvaavat villivihannekset

Peruna
Osmankäämi
Herneet
Kaislat
Raparperi
Väinönputken varret
Parsa
Väinönputken varsi, osmankäämin juuret
Persilja
Nuoret koivunlehdet
Pinaatti
Mm. jauhosavikan, pihatähtimön ja nokkosen lehdet
Mannaryynit
Ojasorsimon jyvät


Lähde: www.luontoon.fi


Kun maa on sula, voidaan hyödyntää esimerkiksi rakkoleviä, väinönputkea, osmankäämiä ja islanninjäkälää. Marjoista karpalot ovat poimittavissa myös keväällä, kun lumi on sulanut. Kasvien juuret (osmankäämi, kaislat ja voikukka) ja versot (esimerkiksi nokkonen, poimulehti, savikat, vesiheinä, voikukka, apilat ja vuohenputki) ovat myös hyödynnettävissä kuusenkerkkien ja koivunmahlan ohella. Viimeksimainittujen keräämistä rajoitetaan jokamiehenoikeuksissa, joten ne kannattaa lukea kunnolla ja pyytää maanomistajalta lupa.

Marttojen sivuilla on muutama käyttökelpoinen villivihannesresepti (edeltävissä linkeissä myös osin ohjeita villivihannesten käyttöön). Toivottavasti aiempaa useampi innostuisi villivihannesten keräämisestä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!