sunnuntai 19. huhtikuuta 2015

Vadelmaketonit

Jostakin oli eksynyt laatikkooni kaupanpäällisinä kaksi purkkia vadelmaketoneita. Kun katsoin loodia tarkemmin, tuotteessa on myös vihreää teetä, joten epäilen sen olevan ns. laihdutuspillerivalmiste.



Mitä siis ovat nuo vadelmaketonit? Vadelmaketonit ovat vadelman luonnollisia tuoksu- ja makuyhdisteitä, joita käytetään elintarvike- ja kosmetiikkateollisuudessa. Niitä voi valmistaa myös synteettisesti. Tuoreista marjoista ketoneja voi uuttaa vain 1-4 mg kilosta.

Vaikka vadelmaketonien tehoa laihduttamisessa suitsutetaankin ympäri maailmaa, sen teho on kliinisesti vielä todistamatta. Jotakin kokeita on tehty hiirillä, ja tulokset viittaisivat näiden ketonien lisäävän adiponektiinin tuotantoa ja täten polttavan kehosta rasvaa.  En ihan helposti nielaise tätä selitystä.

Mitä tulee ketoneihin yleensä, ne ovat tärkeä energianlähde jopa vastasyntyneillä, jotka saavat äidinmaidosta enemmän rasvaa kuin hiilihydraatteja. Tämä on toisaalta vastoin sitä nykykäsitystä, minkä mukaan elimistö, ja varsinkin aivot tarvitsisivat hiilihydraatteja toimiakseen.

Tämä ei siinä mielessä pidä paikkaansa täysin, koska esimerkiksi taannoin tuli TV:stä pätkä dokumenttia, jossa esiteltiin pikkutyttö, jonka kehitys oli pysähtynyt alle vuoden ikäisenä, koska hänen aivonsa eivät osanneet käyttää hiilihydraatteja hyväkseen. Tämä asia korjattiin risiininsiemenöljyllä, ja hups, tyttö oppi puhumaan ja jatkoi muutenkin kehittymistään normaaliin tahtiin. Sitäpaitsi esimerkiksi inuiittien traditionaalinen ruokavalio ei paljoa hiilihydraatteja sisällä

Tytön aivot siis oppivat rasvapolttoisiksi ja käyttivät hyväkseen ketoneita glukoosin sijaan. Keho tekee ketoneita rasvasta (varsinkin kookos- tai MCT-öljy muuntuvat hyvin ketoneiksi). Suurin osa ketoneista syntyy maksassa, mutta myös aivojen astrosyytit tuottavat niitä neuronien tarpeeseen.

En syvenny tässä postauksessa ns. karppausruokavalioon, jossa pyritään hiilihydraatit minimoimalla polttamaan kehosta mahdollisimman paljon rasvaa, mutta jos hiilihydraatteja ei ole paljoakaan saatavilla, keho valmistaa niitäglukoneogeneesillä, eli maksa muuntaa aminohapot (valkuaisaineet) glukoosiksi. Myös rasva-aineenvaihdunnan sivutuotteesta, glyserolista. Pitkittyneessä paastossa jopa 21% glukoosista voidaan saada glyserolista, lopun tullessa glukoneogeneesin avulla. Glyseroli tulee ehkä kehon omasta rasvasta ja aminohapot lihaskudoksesta.

Mutta taas näihin vadelmaketoneihin (ja vihreään teehen). Tieteellisesti ei ole siis mitään todistetta siitä, että nämä ketonit toimisivat laihdutuksessa. Sekä vadelmaketonit, että vihreä tee ovat stimulantteja ja ainakaan vadelmaketonien pitkäaikaiskäytön turvallisuudesta ei ole mitään tietoa. Suosittelisin ainakin varovaisuutta, jos sinulal on taipumusta korkeaan verenpaineeseen, sillä stimulantit yleensä tekevät tilanteen pahemmaksi. Lääkeaineinteraktioistakaan ei ole tietoa, joten näiden käyttäminen muun lääkityksen yhteydessä saattaa myös olla kyseenalaista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!