tiistai 28. huhtikuuta 2015

Idebenoni - nuoruuden lähde kosmetiikassa?

Idebenoni (aineen geneerinen nimi, ei siis kauppanimi) on alunalkujaan Takedan kehittämä lääke Alzheimerin tautiin ja muihin kognitiivisiin häiriötiloihin. Ainetta on myös tutkittu neuromuskulaarisissa häiriötiloissa, mutta niihin sen myyntilupa-anomus on hylätty. Tässä EMEA:n dokumentti asiasta (suomeksi). Idebenoni luetaan nootropiiniksi, mutta vielä ei ole tarpeeksi laajoja tutkimuksia sen toimimisesta Alzheimerin taudissa.


Idebenoni on kinoniryhmän orgaaninen yhdiste, joka on ubikinonin, eli koentsyymi Q10 synteettinen analogi. Ubikinoni on potentti antioksidantti, mutta sitä tehokkampia synteettisiä analogeja on pyritty kehittämään. Tässä lisää ubikinonista.

Kosmetiikkateollisuus on kuitenkin tarttunut idebenoniin, vaikkakaan kliinisissä testeissä ei ole saatu tarpeeksi varmaa tietoa sen anti-aging -vaikutuksista iholle. Kosmetiikkateollisuuden väitteet sen tehosta perustuvatkin laajalti tutkimuksiin CoQ10:n tehosta. USA:ssa on julkaistu hiukan asetelmaltaan vajavainen tutkimus idebenonin anti-aging -tehosta verrattuna viiteen muuhun toimivaan antioksidanttiseen aineeseen. Mutta kuten sanoin, tutkimus ei ole asetelmaltaan hyvä, eikä siihen ole luottamista. Silti teollisuus tuntuu promoavan idebenonia maailmalla.


Sitäpaitsi kuten ubikinonikin, idebenoni oksidoituu nopeasti vesiliukoisena iholle jouduttuaan, joten se tarvitsisi imeytymistä varten boosterin. Jota ei ole. Toisinsanoen, idebenoni pitäisi ottaa suun kautta, jolloin se toimisi systeemisesti.

Vesiliukoiset antioksidantit eivät juuri oksidoitumisensa vuoksi toimi hyvin iholla, tai sitten niitä pitäisi olla levittämässä iholle jatkuvasti ja todella usein. Mitä tulee idebenonin kanssa kilpaileviin aineisiin, nyt on jo olemassa esim. rasvaliukoinen C-vitamiini, joka toimii.

Kuitenkaan idebenonin systeeminen imeytyminen ei ole kovin hyvä (tai on valmistemuodosta riippuvaista), ensikierron metabolian jälkeen siitä tosiasiassa imeytyy vain 1%, joten siitä pitäisi olla esimerkiksi suspensiovalmiste, joka otetaan rasvaisen ruoan kanssa. Siltikään hyötyosuus ei nouse 14% korkeammaksi.

Maailmalla idebenonista vaahdotaan kovinkin toimivana ikääntymistä hidastavana tehoaineena. En osaa sanoa, mitä Suomessa, mutta ajan myötä varmaankin aihe tulee ajankohtaiseksi Suomessakin.

Sitä (tai laajempia ja kunnollisia tutkimuksia) odotellessa asia kannattaa pitää mielessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!