keskiviikko 15. huhtikuuta 2015

Mitä oli ennen salaatteja

Nyt hiukan itsekin hölmistyin tästä kysymyksestä. Lapsuudessani se saattoi olla lantunsiivu kouluruoan ohessa. Okei, olin kotonani tottunut tomaattiin ja kurkkuun ja niitä olikin runsaasti aterioilla. Tuoremehujakin harrastettiin, jopa kasviksista kuten porkkana. Siinä kuitenkin meni paljon hukkaan, eli kuitu.



Nyt eräs ystäväni postaili hurmiossaan Facebookiin ostamastaan mehumyllystä. Sellainen minullakin on kaapissa, ihan lapsuudenkodin perintönä. Silloin sillä kasvisten lisäksi myllytettiin puutarhan omenia ihan kyllästymiseen saakka syksyisin.

Kävin paikallisessa smoothiebaarissa. Nuoria ihmisiä jonottamassa trendijuomaa. Onhan se toki parempi kuin juoda limpparia, mutta että liki kympin hintaan saa pääasiassa vettä. Plus muutaman tammenlehtisalaatin lehden ja hedelmäpalan. Hyvä myyntikatehan sellaisella on, ja kyllähän sellainen hyvältä maistuukin, mutta...



Palataanpa taas niihin lapsuuden salaatteihin. Tomaatti-sipuli, kiinankaali-banaani sitruunamehulla (oli muuten todellakin koulussani ehdoton suosikki!), appelsiini-sipuli ja sitten juuresraasteet. Söin yhtenä päivänä porkkanaraastetta appelsiininpaloilla ja olipas hyvää! Yhtä hyvää on lanttu- tai naurisraaste! Joskus siihen laitettiin rusinoita (mistä lienee tämä ajatus syntynytkään) ja yleensä nuo raasteet kosteutettiin appelsiinimehulla.

Tekeekö tällaisia nykyään kukaan kotona? Edullista ja hyvää!

Toisekseen ajattelen aina sitä, miksi diskata se kuitupitoinen "jäte". Smoothieissa se toki tulee hyötykäyttöön, mutta mehumyllyissä menee kaiketi haaskiin.

Taannoin tuli "testattua" sellainen pieni ja edullinen sitruspuristin, joka päästi läpi myös hedelmälihaa ja käytti appelsiinin sisuksen täysin. Vanhanaikaisemmalla design-mallilla meni paljon haaskiin.

Toistan taas itseäni, mutta juuresten ja hedelmien kuitu pitää myös ihon kauniina. Jos akne vaivaa, tai isot ihohuokoset, niin kannattaa kokeilla muutama viikko  - enkä tarkoita sitä, että kuitu olisi ainoa ravinto (joskun oikeasti esim. juuresraastevoittoisella ruokavaliolla saa parhaimmat tulokset ja se jos mikä on mielestäni parhainta DETOXia), vaan sitä tulisi käyttää hyvänä lisänä normaalin ruokavalion lisäksi. Tosin mielestäni se auttaa hyvin myös, jos jättää turhat ja ravintoköyhät hiilihydraatit pois kokonaan. Näillä tarkoitan valkoista viljaa, perunaa, pastaa jne.




Ai niin ja PS: En sitten voinut sietää niitä lantunsiiivuja tai kokonaisia porkkanoita alakoulussa, joskin nyt tiedän niiden arvon :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!