lauantai 25. huhtikuuta 2015

Kello viiden tee - etikettiasiaa

Olin eilen Cafe Monarchin virallisissa avajaisissa, ja huomasin, että iltapäiväteen etikettiasiat eivät olleet ihan kaikkien hallinnassa. No, voihan tietty clotted creamia levittää lohivoikkarin päälle, kuten siellä joku itänaapurin nainen teki, mutta kyseinen aine itse asiassa kuuluu sconesien (teeleipä) kanssa syötäväksi hillon kera. No, järkytin minäkin keskiviikkona muita brittiladyja kaipaamalla sconesien kanssa appelsiinimarmeladia, joka siis on aamiaismarmeladi, eikä mikään iltapäiväteen lisuke.

Pientä polemiikkia herätti keskiviikon brittinaisten keskuudessa se, pitääkö voileipien olla pitkulaisia vai kolmion muotoisia. Minä kannatan pitkulaisia. Keskustelua herätti myös se, pitäisikö teeleipien olla littanampia, voisiko cookiet korvata shortbread-pikkuleivillä ja saako teeleivissä olla korintteja.

Sconesit eli teeleivät ovat kerrostarjottimen keskiosassa.

Iltapäivätee sopii muuten vain ystävien tapaamiseen tai jonkin asian juhlistamiseen. Tavan aloitti Bedfordin 7. herttuatar Anna vuonna 1840, koska hänellä tapasi olla nälkä kello 16 aikoihin iltapäivisin, eikä hänellä ollut mitään tekemistäkään. Pian hän alkoi kutsua ystävättäriään teelle ja tapa levisi näiden myötä.

Kuningatar Viktoria piti ideasta niin paljon, että han sloin pitää iltapäiväteen tiimoilta puutarhajuhlia, joista ensimmäinen oli vuonna 1868. Tapa jatkuu yhä nykyään.

Käytin aiemmassa postauksessani sanontaa "high tea", koska ulkomaalaisille suunnatuissa mainoksissa sitä sanontaa käytetään (virheellisesti) Briteissä. Siinä missä iltapäivätee on yläluokan kevyt, seurustelun yhteydessä tapahtunut ruokailu, on high tea taas tavallisen kansan tymäkämpi ateria, joka nautitaan pöydän ääressä.



Iltapäiväteehen saattaa kuulua lasi kuohuviiniä tai shampanjaa, mutta pääsääntöisesti teetä kuuluu siemailla läpi koko aterian. Ruokailu aloitetaan voileivistä, jonka jälkeen ovat vuorossa makeammat leivonnaiset, kuten sconesit ja kakut. Sconesit murretaan kahtia, ei leikata (joo, minä kyllä leikkelenkin...) ja hillo laitetaan puolikkaalle ensin, sitten vasta voi tai clotted cream.

Jos tarjolla on pannukakkuja (crumpets), ne voidellaan voilla kokonaan ensin ja sitten leikataan palasiksi. Jos niitä tai kakkuja ei pysty syömään sormin, käytä leivoshaarukkaa.

Jos käytät maitoa teesi kanssa, kaada aina tee ensin kuppiin. Teelusikka on aina kupin takana teevadilla, eikä koskaan kupissa silloin kun juot.

.
Toinen Monarchin isännistä toivottamassa "hovinsa" tervetulleeksi.

Tässä vielä kyseisen kahvilan nettisivut. Kysyin vielä tuosta huikeasta voikkarivalikoimasta: kuulemma n. 10-11 erilaista serveerataan per päivä. Jatkossa sunnuntaisin tulee olemaan ylimääräisenä aamiais-special, joka voi olla esim. meksikolainen aamiainen tms. Mielenkiintoista!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!