Good Housekeeping -lehdessä oli muutama hyvä vinkki koskien koruja. Laitanpa ne tähän höystettynä muutamalla muulla.
Aidot timantit keräävät likaa helposti. Parhaiten puhdistat timanttisi liottamalla niitä vodkassa noin minuutin. Huuhtele koru sen jälkeen vedellä ja taputtele kuivaksi puhtaalla pyyhkeellä. Kirkasta tuli!
Aitoja helmiä ei saa koskaan liottaa vedessä. Kun helmet alkavat menettää kiiltoaan lian takia, ota käteesi puhdas luomivärisivellin ja kasta se shampooveteen ja harjaa hellästi jokainen helmi erikseen. Pyyhi tämän jälkeen helmet hiukan kostutetulla pyyhkeellä ja laita ne tasolle kuivumaan niin, etteivät helmet veny. Kuivata helmet hiustenkuivaajalla joka puhaltaa KYLMÄÄ ilmaa.
Hopeakorut mustuvat todella helposti ja niitä saa olla jatkuvasti kiillottamassa. Estä niiden hapettuminen ja tummuminen laittamalla pala liitua sideharsoon käärittynä säilytyslaatikkoon. Liitu imee kosteuden, joka tummentaa korusi. Jos ne ovat kuitenkin tummuneet, voidaan ne helposti puhdistaa seuraavalla tavalla: Laita hopeaesineet kulhoon, jossa on lämmintä tai kuumaa vettä ja sähköä johtavaa ainetta kuten ruokasuolaa (tai ruokasoodaa) sekä alumiinifoliota. Hopeaesineet kääritään alumiinifolion sisään. Alumiini epäjalompana metallina pelkistäähopeasulfidin takaisin hopeaksi. Reaktioyhtälö on 3Ag2S + 2 Al → 6 Ag + Al2S3. Hopeaesineet puhdistuvat jopa muutamassa minuutissa, mikäli tummuminen on vähäistä. Runsaasti tummuneet esineet vaativat pidemmän ajan. Reaktiossa vapautuu mm. vetysulfidia, H2S, joka haisee pilaantuneilta kananmunilta taiviemäriltä. Puhdistetut esineet kannattaa vielä kiillottaa esim. villasukalla (Wikipedia). Lue lisää alempaa sterling-hopeisten korujen huollosta.
Monilla meistä on rannekoru, jonka laittaminen ranteeseen on hankalaa. Homma helpottuu kun kiinnität ensin toisen pään korusta ranteeseen teipillä.
Hävisikö korvakoru tai riipus sänkyyn tai sen alle? Laita imurin putken päälle sukkahousujen sukkaosa tiiviisti putkiteipillä kiinni ja imuroi. Jossain vaiheessa koru löytyy sukkahousuhupusta.
Älä säilytä korujasi sekaisin laatikossa, sillä ne voivat naarmuttua. Paras säilytystapa on joko kääriä korut erikseen silkkipaperiin tai laittaa ne pehmeisiin kangaspusseihin erikseen.
Poista korusi pestessäsi esim. käsiä (älä kuitenkaan laita sormuksiasia paikkaan, josta ne voivat luiskahtaa viemäriin) tai siivotessasi. Kemikaalit (saippua, puhdistusaineet) saattavat vaurioittaa niitä ja tehdä hallaa etenkin kivien kiinnitykselle). Myös suolavesi aiheuttaa eroosiota. Jotkut jalokivet, kuten smaragdit, ovat erityisen herkkiä tällaiselle.
Laita korusi yllesi vasta kun olet laittautunut (meikki, hiuslakka, ihovoiteet, parfyymit) ja pyyhi ne käytön jälkeen kostealla liinalla.
Sterling-hopeiset*) korut ovat pehmeää metallia, joten tavallinen silkkipaperikin voi naarmuttaa niitä. Puhdista ne miedolla saippualiuoksella ja taputtele kuivaksi erittäin pehmeällä ja puhtaalla liinalla. Flanelli sopii tähän tarkoitukseen.
*) Hopeaa käytetään tavallisimmin seoksena, jossa on joko 83 % tai 92,5 % hopeaa, loput kuparia. Seosta, jossa hopeaa on 92,5 %, sanotaan sterling-hopeaksi. Kuparia käytetään, koska se ensinnäkin tekee metalliseoksesta kovemman ja toisekseen halvempana aineena laskee seoksen hintaa. Sterling-hopean ominaispaino on 10,3 kg/dm³. Hopeaesineisiin lyötävissä leimoissa hopeapitoisuus ilmaistaan promilleina, siis 830 tai 925.
Blogi terveydestä, terveellisestä ruoasta, kosmetiikasta, luontaistuotteista ja yleensä maailmanmenosta aikuisen naisen silmin nähtynä. Kaksi kierrosta syövän sairastelua värittää elämääni ja kolmas jäi pysyväksi riesaksi. Arkielämän psykologiaa ja johtajuuttakin saatetaan blogissa sivuta. Taustaltani olen pitkän linjan lääketutkimusammattilainen, ja ruodin postauksissa mm. kosmetiikan ja luontaistuotteiden ainesosia ja tehoa omien käyttökokemusten ohella.
Loistovinkkejä, kiitos! Tuota liitujuttua onkin kokeiltava.
VastaaPoista