lauantai 9. toukokuuta 2015

Närästääkö?

Muistelen, että joskus maailmassa minäkin olin närästyslääkkeiden suurkuluttaja. Ei mikään hyvä asia. Töissä oli kiirettä, ruokailuajat olivat epäsäännölliset, niinkuin  elintavat muutenkin. Enkä ollut ainoa, joka kärsi asiasta, kollegalla homma meni niin pahaksi, että hänell'ä meni ääni. Puhetyöläiselle se oli hankalampi juttu.


Inhottava vaiva, todellakin. Puhekyky menee silloin, jos hapanta nestettä esimerkiksi öisin nousee ruokatorveen. Lääkkeiden jatkuva syöntikään ei ole hyväksi, joissain yhteyksissä on arveltu esimerkiksi närästyslääkkkeiden sisältämän alumiinin olevan yhteydessä Alzheimerin taudin syntyyn. Asiaa ei ole kuitenkaan todistettu.

Jatkuessaan kauan närästysongelma saattaa johtaa Barrettin ruokatorveen, joka voi olla esiaste syövälle.

Itse närästys voi olla oireiltaan salakavalaa. Se voi ilmetä esimerkiksi rintakipuna, joka tyypilllisesti on pitkäkestoista. Joku voi sekoittaa sen esimerkiksi sydänkohtaukseen. Oireet voidaan helposti sekoittaa, sillä mahahermot eivät ole niin spesifisiä kivun paikantamisessa kuin hermot jossain muualla kropassa. Jos lytö varpaasi kivuliaasti johonkin, tiedät, mihin paikkaan sattui, mutta jos joku asia vahingoittaa sisäelimiä, kuten sydäntä, keuhkoja, mahalaukkua tai vaikka maksaa, voit tuntea kivuntulevan jostakin rinnan alueelta.

Refluksiongelma, eli käytännössä närästys voi kestää tunteja, kun taas esimerkiksi sydänkohtaus saattaa olla liki oireeton ja mennä ohi esimerkiksi kymmenessä minuutissa. Oireet saattavat tosin olla samantapaisia.

Tyypillisesti närästys saattaa pahentua makuuasennossa, tai jos vaatteet ovat tiukat. Joillekin saattavat jopa ns. muotoilevat alusasut tuottaa närästysongelmaa. Tiukat farkut ovat tyypillisesti toinen "riskitekijä". Monet närästysongelmasta kärsivät saavat helpotuksen siitä, että he nukkuvat ylävartalo koholla ja välttävät isompia aterioita myöhään illalla ennen nukkumaanmenoa.

Ruokalepokaan ei siis välttämättä ole hyvä juttu! Eikä alkoholi ja tupakka, jotka myös tyypillisesti pahentavat oireita. Öisellä närästykselä voi myös olla vaaransa, kun kitkerää nestettä nousee suuhun. Siinä tilanteessa saattaa olla myös vaara sen joutumisesta keuhkoihin ja tukehtumisesta, joten närästys on ehdottomasti hoidettava näin ollessa.

Mainitsin jo yhtenä närästyksen (tai refluksitaudin) oireista äänen menetyksen, joka voi alkaa äänen käheytymisenä. Myös kurkkukipu, joka on jatkuvaa ja ilmaantuu varsinkin aterioiden jälkeen, saattaa olla yksi oireista. Ellei siihen liity mitään flunssamaisia oireita, kuten aivastelua ja niistelemistä, syy saattaa olla mahanesteissä. Kipeän kurkun lisäksi/sijaan saattaa esiintyä yskimistä.

Yllättävää kyllä, jotkut refluksitaudista kärsivät saattavat kehittää astman kaltaisia oireita. Aaisntuntijat eivät osaa sanoa, voisiko astman kehittyminen liittyä edeltävään refluksitautiin siten, että hermoratojen ärsytys johtaa keuhkoputkien supistumiseen.

Pahoinvointi, varsinkin aterioiden jälkeen, saattaa olla myös oire refluksitaudista. Tähän liittyy myös ylimääräinen syljeneritys, joka on tuttua kaikille, jotka ovat esim. sairastaneet ns. "mahataudin". Elimistö siis pyrkii huuhtelemaan pois ärsytystä aiheuttavat aineet.

Jos närästysoireet jatkuvat pitkään, saattaa ruokatorvi arpeutua ja tämä aiheuttaa turvotusta ja ruokatorven kapeutumista, mikä pahentaa asiaa. Tämä saattaa aiheuttaa ikäviä nielemisongelmia.

Kuten syistä ja oireista huomataan, apukin voi olla monenlaista, aina tiukoista vaatteista luopumisesta säännöllisiin elämäntapoihin. Vaikka olenkin lääketutkimusalan ihminen, en silti suosittele lääkkeitä ensisijaisena vaihtoehtona, vaikkakin usein ensimmäinen apu saadaan niistä.

Elämän ja stressin rauhoittaminen ja ruokavalion muokkaaminen ovat tärkeimmät asiat, mutta en halua nyt viisastella niillä. Tavallinen ruokasoodakin rauhoittaa tilanteen ja jos nyt joskus sitten tulisi ylensyötyä ja rällättyä, otan tällaisen ison vesilasillisen kanssa. Ei ole maksettu mainos, enkä tiedä, miten se auttaa, mutta se auttaa.

Jos lääkkeitä haluaa käyttää, niin tällä hetkellä olevasta valikoimasta sanoisin, että ns. protonipumppusalpaajat ovat paras valinta.

Mitä tulee tiettyihin protonipumppusalpaajiin, suosittelen varovaisuutta alkoholin kanssa niitä käyttäessä. Internetapteekki sanoo, ettei todisteita ole, mutta lääkkeethän aina vaikuttavat yksilöllisesti, tosin muutama henkilökohtaisesti kuultu yksittäinen tapaus kertoo muuta.

Jos jatkuva närästys vaivaa, kannattaa syödä pikkuisia aterioita pitkin päivää. Vaatteista ja stressistä puhuinkin jo. Samoin alkoholista ja tupakasta. Rasvaiset ruoat menevät mahalaukusta eteenpäin hitaammin, joten...niin, vältelkää. Alkoholista ja ruokatorven kärsimyksistä voi lukea lisää täältä.

Entinen sihteerini vannoi manteleiden nimeen närästyksen hoidossa. Olisiko teillä lukijoilla muita luomuvinkkejä?


2 kommenttia:

  1. Ei närästä koskaan kun en syö rasva+hiilari komboja,kuten lihiksiä, pasteijoita, kuivakakkuja yms.☺

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri tuo kombo taitaakin olla se pahin närästyksen aiheuttaja ;)

      Poista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!