keskiviikko 6. toukokuuta 2015

Yrtit ja niiden käyttö

Kun nyt pääsin taas innostumaan aiheesta niin tässä lisää juttua. On se ihanaa, että Suomessakin saa nykyään niin monenlaisia yrttejä ruukussa.

En tiedä moniko tekee niin, mutta itse laitoin aikaisemmin ruukkuyrtit isompaan ruukkuun ja suurempaan multamäärään ja ne kasvoivat joskus ihan hurjan isoiksi. Kuten basilika yhtenä keväänä keittiön ikkunalaudalla. Siitähän tehtiin pestoa koko ystäväpiirille ja pakastimeen koko vuoden tarpeiksi.



Silloin olin enemmän poissa ja basilika Suomen-kodissa, ja koska se on varsin "juoppo" kasvi, piti aina pitää huolta siitä, että se saa tarpeeksi vettä.

Koska moni teistä lukijoistakin saattaa olla enemmän tai vähemmän poissa kesän aikaan, on yksinkertainen kastelumenetelmä laittaa kasvi ISOON ruukkuun ja työntää sen viereen multaan iso, vedellä täytetty pullo suu edellä. Kasvi sitten imee siitä pikkuhiljaa vetensä (kannattaa kuitenkin puska kastella ensin, ainakin, jos kyse on basilikasta).

Pestoon laitetaan siis yksinkertaisesti tuoreita basilikan lehtiä, parmesaania, pinjansiemeniä ja hyvää oliiviöljyä. Kaikki sekaisin blenderillä ja siinä se. Variaatioita voi tehdä vaihtamalla basilikan rucolaan, pinjansiemenet erilaisiin pähkinöihin (ja maapähkinähän ei sitten ole pähkinä...). Parmesaani ja oliiviöljy kuitenkin säilyvät joka ohjeessa ja mustapippuria ja suolaa voi toki maun mukaan lisätä.

Ajattelin hiukan kerätä tähän hyviä ja laadukkaita (huomatkaa, että inhoan tätä sanaa, jota usein niin tyhjästi käytetään  - tällä kertaa pidän kuitenkin linkkejäni hyvinä, siksi näin!)  linkkejä yrttejä koskien:

Kotimaiset kasvikset

Yhteishyvä

TS Ruoka

Yrttitarha

Maku

Btw, nyt muuten yksi kysymys: ovatko linkit blogissani tarpeeksi hyvin merkityt, vai pitäisikö linkin kohdalla olla joku prompt, kuten KLIKS?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!