torstai 28. toukokuuta 2015

Valosaaste ja terveys

En ole koskaan pystynyt nukkumaan kovin hyvin valoisassa yössä. Ensimmäinen matka Lappiin kesällä ihan penskana meni hiukan pipariksi sen (ja hyttysten) takia. Samaten huomaan läppärin ruudun tuijottelun myöhään illalla aiheuttavan unihäiriöitä. Tietsun häiriötä aiheuttavan sinisen valon himmentämiseen on kuitenkin ladattavissa ohjelmia, kuten f.lux, joka himmentää näyttöä illan tullessa itsekseen.



Aiemmin tänä vuonna palkittiin kirja Valon varjopuolet, jossa on pohdittu keinovalon haittapuolia. Koska keinovalon osuus kasvaa maapallolla kaupunkimaisten alueiden myötä noin 3-6% vuodessa, ongelma koskee yhä useampia ihmisiä.

Ongelma on havaittu vasta viime vuosikymmenen aikana. Suurkaupungeissa valosaaste saattaa olla 25 kertaa täysikuuta voimakkaampi, joten ei voida puhua mistään pikkujutusta. On saatu viitteitä myös siitä, että valosaaste vähentää ilmakehässä luontaisesti yöaikaan esiintyviä nitriittiradikaaleja, jotka huolehtivat ilmansaasteiden hajoamisesta, mutta jotka hajoavat itse valon voimasta. Tämän lisäksi esimerkiksi USA:ssa valosaasteen on arvioitu vuosittain noin 66 miljoonan tonnin hiilidioksidipäästöt. Maailmassa ensimmäisenä maana vuonna 2002 Tsekki on säätänyt lain, joka rajoittaa valosaastetta. Milloin tähän asiaan heräävät muut maat?

Keinovalo saattaa olla yhteyksissä moniin muuhunkin ongelmiin kuin huonounisuuteen. Muutamia mainitakseni syövät, ylipaino ja jotkin mielenterveydelliset ongelmat.

Kasvit ja eläimet elävät vuorokausirytmin mukaisesti ja myös ne häiriintyvät keinovalosta. Miksi siis ei myös ihminen?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!