tiistai 22. marraskuuta 2016

Sairastelu Sveitsissä

Ei, en ole sairas, mutta pitää teille kertoa hiukan tästäkin aiheesta. Täällä kun ei sairastella ihan ilmaiseksi, vaan jokaisella on oltava pakollinen sairauskuluvakuutus.


Vaikkakaan täällä ei olla ihan täysin sairauskuluvakuutuksen varassa, kuten esimerkiksi USA:ssa, niin sairastaminen on aika kallista, ja valtio osallistuu kuluihin vain rajoitetusti.

Jos tiedät käyväsi lääkärillä useampaan otteeseen vuoden aikana, kannattaa valita vakuutus, jonka omavastuu on alhainen. 300 frangia (miltei sama euroissa) on alhaisin omavastuu per vuosi, ja kaikesta sen ylittävästä maksetaan itse 10%, kunnes vuosittainen katto tälle on 700 frangia.

Jos haluaa tuota 300 frangia isomman omavastuun, säästää sitten kuukausittaisissa (tai vuosittaisissa) vakuutusmaksuissa, sillä mitä suurempi omavastuu, sen pienemmät maksut. Se omavastuukaton ylittävä maksimisumma (eli 10% per sairaanhoitokäynti) on joka tapauksessa se 700 frangia.

Alaikäisten ja raskaana olevien terveydenhuolto hoidetaan kuitenkin julkisista varoista.

Joka tapauksessa täällä aikuisen ihmisen vakuutus maksaa noin 500 frangista ylöspäin kuukaudessa, ja kuten sanoin, perusvakuutus on kaikille pakollinen.

Siihen tosin saa rahalla kaikenlaisia "lisäosia", kuten hammashuollon, silmälasit ja optikon yms. Myös  - kuten Saksassa  - hoitava lääkäri voi määrätä "Kur" (kuurin kylpylässä), ja tämänkin kattaa sairauskuluvakuutus  - kuten myös yleensä lääkkeet.

Tässä mielessä Suomen systeemi rokottaa ihan samalla tavalla ihmisiltä sairausvakuutuksen veroissa, en tiedä, onko sillä kovinkaan ihmeellistä eroa, paitsi se, että verotus on progressiivinen, eikä rasita rahattomampia kohtuuttomasti. Tosin varakkaammat sitten maksavat viulut.

Se, mikä puoli taas (vakuutusyhtiöitten lihottamisen lisäksi) Sveitsin mallilla on, on se, että voi itse valita, mitä "palikoita" vakuutukseensa haluaa, ja siis räätälöidä vakuutuksensa itselleen sopivaksi.

Kumpi on sitten parempi  - vaikea sanoa!

2 kommenttia:

  1. Mitä tuo 700 frangin katto tarkoittaa? Maksaako valtio (= veronmaksajat) viulut sen jälkeen?

    Jos maksat 500 frangia kuukaudessa, etkä käytä terveydenhoitopalveluja lainkaan vuoden kuluessa, oletko siis rahoittanut vakuutusyhtiötä 6.000 frangin edestä saamatta kenties vastineeksi mitään?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siis ensin on se katto, joka määräytyy vuosittaisen omavastuun mukaan, ja sen saa itse valita. Alin on 300, ylimmällä ei kai kattoa olekaan. Vakuutusmaksu määräytyy tämän katon mukaan, eli mitä korkeampi omavastuukatto on, sitä halvemmat maksut.

      Sitten joka sairaanhoitopalvelusta ylimenevältä osalta maksetaan 10% per käynti/lasku, kunnes 700 frangia tulee täyteen. Tämän jälkeen kaikki ylimenevä korvataan vakuutuksesta.

      Tähän pitää tosiaan vielä lisätä, että kaikilla on pakko olla sairauskuluvakuutus. Avaan tätä vielä hiukan enemmmän omassa postauksessaan.

      Poista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!