tiistai 15. marraskuuta 2016

Tiesitkö nämä asiat syövästä?

Englanninkielinen, syöpää tarkoittava sana on "cancer", ihan kuin horoskooppimerkki rapu englanniksi. Taudin kulkua kuvailtiin "rapumaiseksi", saksensa joka puolelle levittavaksi.

Vanhimmat kuvaukset syövästä ovat loytyneet egyptiläisistä papyruksista kaudelta n. 1600 eaa. Naissa papyruksissa kuvattiin rintasyöpää, ja tuumoreita poistettiin "tuliporalla". Tautia kuvailtiin kuitenkin tappavaksi.

Nykyään on enemmän ihosyöpätapauksia kuin tupakoimisesta johtuvia keuhkosyöpiä. Tämä johtuu solariumeista ja rusketuksen muodikkuudesta.

Turkijat uskovat, että yli puolet syöpäkuolemista pystytään ehkäisemään. Tämä tarkoittaisi noin 2,4-3,7 miljoonan turhan kuoleman väistämistä vuosittain maailmassa. 80% näista tapahtuu keski- ja matalatuloisiissa maissa.

On olemassa yli 200 eri tyyppistä syöpää.

Kuva Wikipedia.

Nämä pienet, afrikkalaiset
eläimet ovat immuuneja syövälle, koska niiden kehossa on paljon hyaluronaania, joka toimii kuin voiteluaineena ja estaa syövän kasvamisen. Ehkä ideaa tulevaisuuden hoitomuodoile?

Maailmassa on jo yki 28 miljoonaa syövästä selvinnyttä.

Hoidot kehittyvät, vaikka syöpien insidenssi onkin kasvamaan päin.

Vain 10-15% syövistä on täysin perintötekijöistä riippuvia. Useimmiten syöpä on elinolosuhteiden, ympäristön, perintötekijöiden, ruokavalion, tupakoinnin, alkoholin kayton ja ylipainon yhdistelmästä johtuvaa.


Rintasyöpä on yleisempi vasemmassa rinnassa kuin oikeassa (15-20%). Jostakin syysta myös ihosyöpä iskee 10% useammin kehon vasemmalle puolelle.

Lähde: F. Hoffmann-La Roche

1 kommentti:

  1. En tiennyt moniakaan näistä asioista, mutta mielenkiintoista tietoa, etenkin tuon aika kaameannäköisen otuksen tapaus.

    Toivottavasti sinun tilanteesi on jo parempaan päin.

    VastaaPoista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua!